21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportLiberalii, curtati din nou de PDL si Traian Basescu

Liberalii, curtati din nou de PDL si Traian Basescu

»  PDL incearca sa echilibreze situatia din Parlament prin racolarea a cat mai multor alesi din opozitie, iar in paralel curteaza intens PNL, in perspectiva formarii unui guvern de centru-dreapta dupa prezidentiale.

» PSD si UDMR au decis ieri sa se implice in initierea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Boc II, demers anuntat deja de PNL.

» Partidele din opozitie au majoritatea necesara in Parlament pentru a rasturna Executivul, dar sunt sanse minime ca demersul lor sa aiba finalitatea dorita. Cel putin nu pana la alegeri.

Pentru depunerea unei motiuni de cenzura sunt necesare semnaturile a cel putin o patrime din numarul total de senatori si deputati. Adica, este nevoie de 118 parlamentari. Pentru adoptare este necesar insa votul majoritatii alesilor (cel putin 236 de parlamentari sa se pronunte in favoarea motiunii). Doar PSD si PNL indeplinesc cu usurinta ambele criterii, avand impreuna 252 de senatori si deputati.

Cabinetul Boc II ar ramane sa organizeze alegerile
Finalitatea demersului PNL-UDMR-PSD este amenintata insa nu din perspectiva cifrelor, ci din cea a conjuncturii actuale si a constrangerilor constitutionale. Concret, odata adoptata motiunea de cenzura, este demarata procedura pentru formarea unui nou guvern. Pana ajung insa sa depuna juramantul membrii noului guvern, Cabinetul Boc II ramane in functie, dar cu atributii restranse, ce tin de administrarea treburilor publice. Cabinetului Boc II i-ar reveni si misiunea de a organiza alegerile prezidentiale. Intre timp, presedintele Romaniei in functie, adica Traian Basescu, ar trebui sa desemneze un candidat pentru functia de prim-ministru, iar acesta are obligatia sa ceara Parlamentului, in termen de zece zile, votul de incredere asupra programului si asupra echipei guvernamentale.

 

Cum nicaieri nu este prevazuta vreo interdictie, presedintele Basescu l-ar putea nominaliza pentru functia de premier, de pilda, tot pe Emil Boc. Caz in care este previzibil cum va fi votul in Parlament. Daca echipa guvernamentala nou-formata nu obtine votul majoritatii alesilor, se reia procedura. Daca Parlamentul nu acorda votul de incredere in termen de 60 de zile de la prima solicitare si daca sunt respinse cel putin doua solicitari de investitura, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul. Cum acest lucru nu se poate intampla in ultimele sase luni de mandat prezidential, rezulta ca varianta dizolvarii se poate aplica doar dupa instalarea unui nou sef al statului. "Daca se ajunge acolo, inseamna ca ne jucam de-a alegerile", ne-a declarat profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir.
Cu alte cuvinte, in conjunctura actuala sunt aproape nule sansele sa fie instaurat pana la alegeri un guvern care sa aiba alta culoare politica.

Motiunea va viza doar actualul Executiv
Chiar si in aceste conditii, textul motiunii de cenzura era ieri in curs de finalizare, iar potrivit presedintelui PNL, Crin Antonescu, urmatorul pas consta in trimiterea tuturor formatiunilor parlamentare pentru strangerea semnaturilor necesare depunerii. "Motiunea este deschisa tuturor celor care doresc sa o sustina, iar daca cei din PSD o sustin, cu atat mai bine", a declarat ieri Antonescu.
Cum social-democratii transmisesera deja avertizarea ca nu ar putea vota o motiune de cenzura care sa vizeze si activitatea ministerelor pe care le-a detinut PSD, liberalii au decis sa-si centreze acuzele exclusiv pe Guvernul Boc II. "Acest guvern trebuie sa cada pentru ca e lipsit si de legitimitate, si de capacitatea de a face fata crizei care se intensifica, in plan social, in principal, de la ora la ora", a declarat Antonescu. Liderul PNL a aratat ca fostele ministere conduse de social-democrati si responsabilitatea PSD pentru situatia de dezastru din ultimele noua luni au fost deja sanctionate prin cele doua motiuni de cenzura depuse impreuna cu UDMR (in mai si septembrie).

Crin Antonescu a avansat si posibile solutii in eventualitatea picarii Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura. Concret, PNL ar vrea un Executiv format din 10-12 ministere, care sa fie condus de un tehnocrat. Mai mult, seful liberalilor a spus ca are "in minte foarte clar" numele premierului independent. "Nu va pot spune acum, pentru ca nu e normal sa anunt acest lucru", a spus Antonescu, adaugand totusi ca ar fi vorba de "un om cu autoritate, cu competenta" si ca ar avea deja din partea acestuia "acordul de disponibilitate".
La scurt timp, presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca social-democratii sustin introducerea unei motiuni de cenzura si ca vor "initia discutii" cu partidele din opozitie inclusiv pe tema formarii unui nou guvern. In categoria motive pentru daramarea Guvernului Boc II, Geoana a trecut starea de ilegitimitate in care s-ar afla Executivul prin "asigurarea unei functionari a unui tip de guvern «2 in 1»", dar si "abuzurile masive si premeditate care au condus la epurarea administratiei publice centrale si locale romanesti".

La randul lor, udemeristii au spus, in prima faza, ca nu vor sustine motiunea de cenzura anuntata de PNL si PSD daca actualul Executiv "nu ia masuri abuzive". "O formatiune politica darama Guvernul cand e hotarata sa intre la guvernare, cand are parghiile necesare. Nu poti spune «Potopul dupa mine!». Iar in acest moment, nu vad nici o formula valabila: nimeni nu vrea sa intre la guvernare cu PDL, iar PNL cu PSD nu vor sa faca o alianta. Nominalizarea premierului se face de catre presedinte si am o vaga banuiala ca nu-l va pune pe Geoana", a declarat presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor. Apoi, la doar cateva ore distanta, presedintele Marko Bela a anuntat ca UDMR este gata sa lucreze alaturi de liberali pentru o motiune PNL-UDMR.

PDL mizeaza pe atractia unui guvern de centru-dreapta
Desi PNL si UDMR depun motiune pentru a darama Guvernul PDL, democrat-liberalii spun ca spera ca actualul Executiv sa fie sprijinit in Parlament de UDMR, dar si de alesi ai PSD si PNL. Potrivit prim-vicepresedintelui PDL, Adriean Videanu, primii ar putea sustine Cabinetul Boc II, fiind nemultumiti ca Mircea Geoana a scos PSD de la guvernare, in vreme ce liberalii ar putea vota nemultumiti ca nu au intrat la putere dupa parlamentarele din 2008. Aceasta varianta este creditata si de consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu. "O majoritate cu UDMR, minoritati si alti 20 de parlamentari de la PSD si PNL. Deocamdata, doar aceasta varianta. Dupa prezidentiale se deschid si alte cai", a declarat ieri Lazaroiu. Ipoteza pare sa prinda contur daca luam in calcul faptul ca numai ieri au trecut de la PNL la PDL doi deputati si un senator: Cristian Burlacu, Cristina Dobre si Neculai Rebenciuc. Cat despre perioada de dupa alegerile prezidentiale, Lazaroiu spune ca cea mai buna varianta ar fi o guvernare de centru-dreapta.

Cele mai citite

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...

DSU are capacitatea operațională crescută acolo unde există avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt

Capacitatea operaţională va fi crescută în judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt şi vor fi prealertate două elicoptere dotate...
Ultima oră
Pe aceeași temă