1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportLiberali si social-democrati cer demisia lui Cioroianu

Liberali si social-democrati cer demisia lui Cioroianu

» Ministrul de Externe Adrian Cioroianu este ca si remaniat, ne comunica surse liberale. Numai incapatanarea premierului Tariceanu l-ar mai putea salva. Din ce in ce mai multe voci liberale il acuza ca este un ministru incompetent, tocmai bun de ascuns atunci cand sunt evenimente importante.

» Cioroianu are de ieri o noua mare problema. PSD il acuza de maxima delasare in cazul unui cetatean roman decedat in Polonia fara ca ministerul condus de Cioroianu sa ridice vreun deget, desi i se ceruse ajutorul.

Desi ministrul roman de externe a fost ca si inexistent in timpul Summitului NATO, probabil incercand sa evite astfel o noua gafa, pana si redusa lui activitate i-a atras critici. Cel putin vicepresedintele PNL Norica Nicolai a recunoscut deschis ca lipsa de vizibilitate a lui Cioroianu a fost benefica, afirmand ca scopul acesteia a fost sa evite alte gafe ale actualului ministru. Discursul sustinut pe tema aderarii Georgiei si Ucrainei a fost catalogat drept foarte slab de catre analisti. Iar prezenta sa printre cei mai importanti oameni ai planetei a fost considerata stangace. Cioroianu se apara sustinand ca, de fapt, criticile nici n-ar avea o baza reala. Insa chiar el a recunoscut ca logodnica sa a fost mult mai vizibila decat el in timpul summitului. "E drept ca logodnica mea (Alexandra Coman – n.n.) a fost mai vizibila decat mine. Am vazut-o in toate ziarele de mana cu Laura Bush, intre doamna Basescu si doamna Bush. (…) Am bucuria de a fi fost la ambele intalniri cu presedintele Bush, de a-l fi condus la aeroport, de a-l fi primit si de a-l fi condus pe Putin", s-a laudat Cioroianu.
El s-a aparat intr-o emisiune televizata de criticile care i s-au adus in presa ultimelor zile pentru ca nu l-a asteptat pe presedintele american la aeroport (in locul sau mergand ministrul Apararii, Teodor Melescanu), sustinand ca ziaristii n-ar sti cutumele diplomatice. "Cand vine presedintele Romaniei in America, il asteapta Condoleezza Rice? Cand a fost presedintele Romaniei in Spania, l-a asteptat cumva Miguel Angel Moratino (ministrul de Externe spaniol)?", a replicat ministrul.

In fata valului de critici, ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a decis sa atace si el, taxand drept "greseala" o afirmatie a presedintelui tarii legata de politica externa a Romaniei. Traian Basescu declarase luni ca politicienii care au semnat tratatul cu Ucraina in 1997 si-au dat tara "pe nerasuflate" si au lasat interesul national dupa usa, adaugand ca, din cauza proastei negocieri de atunci, Romania se judeca acum la Haga cu tara vecina. Desi Basescu nu a rostit nume, era evident ca se referea la fostul presedinte Emil Constantinescu si la fostul sef al diplomatiei, Adrian Severin, spunand ca va veni o vreme cand vor trebui discutate conditiile semnarii acestui tratat.
Nu numai liberalii il critica pe Cioroianu, PSD i-a cerut ieri demisia. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca Ministerul de Externe trebuie sa isi asume raspunderea in cazul Crulic, eventual prin demisia ministrului Adrian Cioroianu. Diaconescu a afirmat ca nu exista in UE un precedent "de o asemenea gravitate" precum situatia ce a dus la decesul cetateanului roman Claudiu Crulic. "Asumarea raspunderii de catre MAE ar trebui sa reprezinte un comportament absolut natural intr-o asemenea situatie", a afirmat ieri Diaconescu.

» Un roman in greva foamei, lasat de MAE sa moara
Presa a relatat ca romanul Claudiu Crulic a murit intr-un spital polonez, dupa ce a intrat in greva foamei, protestand astfel fata de arestarea sa de catre autoritatile de la Varsovia. Crulic a fost arestat in Polonia pe data de 10 octombrie 2007 si a decedat pe 18 ianuarie 2008, dupa ce autoritatile poloneze l-au eliberat din inchisoare, in scopul internarii intr-un spital, conditia sa fizica fiind precara din cauza grevei foamei. Se spune ca romanul ajunsese la 26 de kilograme. Diaconescu a afirmat ca Ambasada Romaniei la Varsovia cunostea inca din 17 decembrie 2007 situatia romanului, dovada fiind o nota trimisa de ambasada la Bucuresti, nota in care se arata ca ambasada de la Varsovia nu a stiut ca romanul a refuzat, pe intreaga perioada a incarcerarii, alimentarea. Purtatorul de cuvant al PSD a declarat ca acest caz grav impune o ancheta din partea MAE, precum si lamuriri publice ale ministerului.

Cele mai citite

Răzvan Lucescu scapă ieftin! I-a fost redusă suspendarea

Răzvan Lucescu, antrenorul echipei PAOK Salonic, a primit inițial o suspendare de 4 luni după ce a avut o altercație cu trei suporteri ai...

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă