Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a afirmat joi seară, la TVR1, că una dintre soluţiile pentru recredibilizarea guvernării o reprezintă schimbarea lui Emil Boc din funcţia de premier, argumentând că actualul prim-ministru este „foarte erodat”.
Lăzăroiu a fost întrebat dacă este de părere că o schimbare a lui Emil Boc din fruntea Guvernului, şansele PDL de a creşte în sondaje este mai mare. „Da, ar fi o variantă, o soluţie pentru recredibilizarea actului de guvernare, dar nu e singura, sunt multe alte soluţii… pentru că actualul premier e foarte erodat după un an greu al reformelor, cu nemulţumiri şi plecarea sa ar putea să relanseze încrederea în guvernare. Sigur, depinde şi pe cine aduci în loc, asta s-ar răsfrânge şi asupra partidului”, a susţinut consilierul prezidenţial.
Sebastian Lăzăroiu s-a referit şi la eventuala rămânere a lui Emil Boc în fruntea partidului. „E decizia dânsului… Am mai auzit şi nu sună bine asta cu «trebuie să fie în fruntea partidului» sau «trebuie să fiu prim-vicepreşedinte». Partidul nu-ţi oferă nimic. Problema e dacă el vrea să candideze sau nu. Partidul nu-l poate împiedica să candideze”, a adăugat el.
„Pe de altă parte, Emil Boc are un mare atu pe care îl au fosrte puţini şi din PDL, şi din celelalte partide. A fost premier doi ani şi ceva – aţi auzit vreun scandal legat de corupţie, vreo afacere? Niciunul. Ceea ce e mare lucru, amintiţi-vă de toţi premierii care s-au succedat, nu ştiu dacă a scăpat vreunul fără să i se agaţe vreo tinichea de coadă”, a susţinut Sebastian Lăzăroiu.
Consilierul prezidenţial şi-a exprimat însă şi rezerve la adresa capacităţii de reformare a PDL. „Mi-e teamă că acolo (în PDL) sunt oameni care joacă la mize mici, care s-au obişnuit aşa din ’90. «Dacă am un partid de 7 – 10- 15%, e bun şi ăla, să fiu acolo în Parlament, să facem jocuri, să intru eu şi prietenii mei». Dar e şi o generaţie acolo, oameni care sunt foarte ambiţioşi şi ştiu că acesta a fost primul partid din România şi vor să revină la scorul respectiv”, a comentat Lăzăroiu, referindu-se la PDL.
Totuşi, el s-a întrebat cât de mult se poate reforma PDL, punctând că pentru a face ceva nou, sunt necesare schimbări de substanţă în partid.