» In vreme ce se plange ca n-are cei 700 de milioane de lei necesari in acest an pentru majorarea salariilor profesorilor, Guvernul a gasit o suma uriasa in buget, la fondul de rezerva, respectiv doua miliarde de lei, pentru a imparti bani cu nemiluita clientilor politici de la PNL si PSD.
Transferul fondurilor catre bugetul primariilor si consiliilor judetene pastorite de PSD si PNL s-a facut cu exact o luna inaintea alegerilor. Guvernul a gasit ca prin minune cele doua miliarde de lei in fondul de rezerva bugetara. PNL si PSD si-au adjudecat partea leului, un loc special ocupandu-l comunele care fac parte din colegiile uninominale in care vor candida liderii celor doua partide, Calin Popescu-Tariceanu, respectiv Mircea Geoana. Prima transa, de 700 de milioane, a fost impartita pe judete. Astfel, PSD a primit 420 de milioane pentru 17 consilii judetene, PNL – 125 de milioane pentru 5 consilii judetene, iar PD-L mai putin, 105 milioane pentru 14 consilii judetene. La capitolul primarii, fruntase sunt aceleasi PSD si PNL. In colegiul pentru Senat al lui Geoana, din Dolj, s-au dus 7,3 milioane de lei, cam tot atat cat a primit un intreg consiliu judetean condus de PD-L. Primarii din colegiul ilfovean, unde spera sa ajunga deputat Tariceanu, au primit si ei 2,8 milioane.
Un simplu calcul arata ca PSD si PNL au primit aproximativ 25 de milioane pe consiliu judetean, iar PD-L a primit numai 7,5 milioane pentru fiecare institutie. Aproximativ 2.000 de primarii vor beneficia de bunavointa Cabinetului Tariceanu. Peste 1.100 de primarii aflate in administratia social-democratilor au primit in total 540,6 milioane de lei, 685 de primarii detinute de liberali au fost sponsorizate cu 357,9 milioane de lei. Alte sume, insa mult mai mici, au fost acordate UDMR, PNG, PRM si PC.
Hotararile de guvern prin care s-au impartit banii au fost luate pe 24 septembrie, insa au fost publicate in Monitorul Oficial abia vineri, 17 octombrie. Intrebat cum explica discriminarea facuta intre primarii diferitelor partide, sumele trebuind a fi distribuite in functie de criteriile cuprinse in Legea administratiei publice, si nu in functie de partidul din care fac parte alesii locali, purtatorul de cuvant al PNL, Tudor Chiuariu, a replicat: "Aritmetica asta e falsa!".
Chiuariu a spus ca alesii locali care au primit banii au depus proiecte. "Unele din aceste proiecte au fost depuse inca dinaintea alegerilor locale. Poate ca unii erau atunci la PSD si acum sunt la PD-L sau altfel", a spus Chiuariu, care a adaugat: "Ganditi in termeni ingusti politic, in termenii trecutului". Chiuariu a replicat acuzatiilor PD-L: "Daca primarii dumneavoastra
n-au stiut sa faca proiecte, n-au primit banii". Silvia Ciornei, senator PC, gaseste normal rezultatul negocierii: "Probabil a fost o negociere PNL-PSD. Eu sper sa fie argumente bazate pe proiecte de investitii concrete". In schimb, liderul PRM, Lucian Bolcas, este suparat pentru ca peremistii au primit sume infime: "S-a considerat in mod gresit ca majorarea salariilor profesorilor este mita electorala, dar adevarata mita este aceasta decizie, o ticalosie cinica a Guvernului".
Cristian Diaconescu, de la PSD, s-a aratat in schimb, nedumerit: "Eu credeam ca descentralizarea asta inseamna ceva. si cum ar arata imparteala corecta?", a intrebat el. Liderul PSD, Mircea Geoana, a fost chiar mai dur cu jurnalistii: "Este o decizie suverana a Guvernului. PSD reprezinta, dupa alegerile locale, peste 40% din populatia Romaniei! E o decizie absolut naturala. Mai incet cu galagia!". Potrivit hotararii guvernului, sume mari de bani par a fi repartizate mai mult pentru rasfaturi: 270.000 de euro unei clinici din Reghin pentru modernizarea unei sali de conferinte, 70.000 de euro ar costa un gard, o fantana arteziana – 13.500 de euro.