3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportL-a învins deja Blaga pe Boc?

L-a învins deja Blaga pe Boc?

Chiar dacă oficial nu a anunţat că pretinde şefia PDL, Vasile Blaga abordează deja un discurs de preşedinte: împarte promisiuni, dar şi ameninţări. Totul, în contextul unei noi întâlniri, aseară, a şefilor de organizaţii cu Traian Băsescu, unde s-a discutat şi despre revizuirea Constituţiei.

„Vom câştiga toate alegerile din 2012″, le-a spus ieri Vasile Blaga democrat-liberalilor de la Bacău, după ce sâmbătă, de la Constanţa, le spusese că după Congresul din 14 mai „la conducerea PDL va rămâne o echipă puternică”, care ştie ce trebuie făcut pentru ca Uniunea Social-Liberală să piardă alegerile.

În contrapondere, a-me-ninţările nu au fost tocmai voalate: „Cine mişcă în front să ne lase. Cine îşi vorbeşte de rău colegii, direct sau indirect, în media sau oriunde, să ne lase!”. Discursurile de preşedinte susţinute de Blaga în teritoriu prefaţează ceea ce mulţi democrat-liberali aşteaptă: ca actualul secretar general al PDL să-şi anunţe candidatura la şefia partidului. Anunţul va veni, cel mai probabil, după tranşarea, miercuri, a moţiunii de cenzură depuse de opoziţie împotriva Cabinetului Boc ca urmare a asumării răspunderii pe noul Cod al Muncii.

Până atunci, şefii filialelor PDL îşi definitivează poziţiile, în sensul alegerii unei tabere, iar aseară a avut loc, la o vilă de protocol de lângă Bucureşti, o nouă întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu. Discuţiile vin în contextul în care, la mijlocul lunii februarie, şeful statului aproape că i-a convins pe liderii locali ai PDL că ar fi în interesul partidului ca în fruntea guvernului să fie instalat un tehnocrat, Emil Boc urmând să rămână să se ocupe de PDL, cu un nou mandat de preşedinte. Ulterior, după întâlnirea cu parlamentarii PDL, curentul de opinie în interiorul formaţiunii democrat-liberale s-a inversat şi a rămas ca discuţiile să fie reluate după Congresul UDMR.

Cezar Preda: Teoria prezidenţială, „o păcăleală”

A trecut aproape o lună de la deschiderea dezbaterii „premier politic sau premier tehnocrat?” şi balanţa pare să încline tot în favoarea primei variante. „Zbaterea premier tehnocrat plus guvern mixt, tehnocrat-politicieni, este o temă falsă şi neproductivă pentru PDL. Plec de la premisa de la care ar trebui să plece orice parlamentar respectabil: românii sunt oameni inteligenţi. Teoria care spune că recredibilizarea PDL se face pe mâna unor tehnocraţi (teoria prezidenţială – n.r.) este o jignire adusă românilor”, a declarat răspicat vicepreşedintele Cezar Preda.

Acesta a anunţat deja că-l sprijină pe Vasile Blaga şi că şi-ar dori cel puţin funcţia de secretar general, dacă nu o funcţie de prim-vicepreşedinte, în cazul în care Gheorghe Flutur face pasul înapoi din tabăra Blaga.

În favoarea unui premier politic a pledat ieri, din nou, şi vicepreşedintele Ioan Oltean. Spre deosebire de omologul său de la Buzău, Oltean spune că nu mai ştie dacă va candida pentru un nou mandat de vice, aşa cum anunţase.

În tabăra Blaga s-a mai pozi-ţionat oficial, până acum, Adriean Videanu. Susţinători ai ex-ministrului de Interne sunt însă şi Radu Berceanu, Traian Un-gureanu şi Gheorghe Albu. Şi liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, este considerat printre susţinătorii lui Blaga, în condiţiile în care a fost secretar de stat în Ministerul de Interne când Blaga era ministru. Toader a şi anunţat, de altfel, că vizează pe 14 mai o funcţie de vicepreşedinte sau de secretar executiv.

Reformiştii spun că nu renunţă

În ciuda înfrângerii suferite la Consiliul Naţional de Coordonare al PDL din 5 martie şi a tirului de critici la care au fost supuşi, reformiştii spun că lucrează în continuare la elaborarea unei moţiuni pentru 14 mai, urmând să anunţe şi posturile pentru care vor candida, dar şi ce filiale îi susţin. Până atunci însă, trioul Cristian Preda – Monica Macovei – Sever Voinescu este criticat de un fost aliat: ministrul de Externe Teodor Baconschi. Într-un interviu acordat NewsIn, acesta le-a reproşat reformiştilor că redactează o moţiune liberal-conservatoare şi că nu vor ca pe moţiunea lor să apară nume ale membrilor Guvernului Boc. „Deci ei m-au exclus, după care mi-au reproşat că nu-i susţin”, a declarat Baconschi.

Cele mai citite

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...

Ministrul german al Apărării: Armata trebuie să fie pregătită pentru război

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat că armata germană trebuie să fie pregătită pentru un eventual conflict militar, subliniind necesitatea creșterii cheltuielilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă