Iniţiativele de modificare a reglementărilor privind primarii incompatibili se multiplică de la o zi la alta. Cea mai recentă tentativă aparţine Prefecturii Argeş care, împreună cu primarii din judeţ, a constituit un grup de lucru pentru acest proiect. Modificarea vizează eliminarea unui articol care prevede că funcţia de primar sau preşedinte al Consiliului Judeţean este incompatibilă cu cea de membru al CA sau AGA la regiile autonome de interes local sau naţional sau la companiile şi societăţile naţionale. Prefectura le-a cerut parlamentarilor din Argeş să preia propunerea şi să o transforme în iniţiativă legislativă.
Pentru finalizarea propunerii, Prefectura nu a făcut economie de mijloace. Grupul este “compus din cei mai buni jurişti din acest moment din administraţia publică locală sau de la nivelul judeţului”, a declarat subprefectul Ion Burnei, potrivit presei locale.
Este a treia tentativă de eliminarea a incompatibilitâţilor pentru primari. Prima propunere a fost iniţiată de şase parlamentari PSD, a trecut tacit de Camera Deputaţilor şi va fi dezbătută de Senat. La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea a iniţiat o ordonanţă de urgenţă pe aceeaşi temă, dar aceasta a fost avizată negativ de Ministerul Justiţiei.
ANI să prevină, dar să nu pedepsească
Cum varianta unui act guvernamental pare puţin probabilă, decizia finală va aparţine Parlamentului. Din Legislativ vin semnale de încurajare a aleşilor locali.
Vicepreşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), a declarat, recent, că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) trebuie să interpreteze „în spiritul legii” situaţiile în care primarii şi presedinţii de Consilii Judeţene sunt şi membri în CA sau AGA. „Şi conflictul de interese poate fi interpretat în spiritul legii, nu neapărat în litera legii. Trebuie văzut dacă, de pe urma faptului că primarii, în acelaşi timp deţineau şi o funcţie într-o societate care ţinea de Consiliul Local putea beneficia de ceva avantaje. “, a afirmat Greblă.
Mai mult, ei a adăugat că ANI ar trebui să îi prevină pe aleşii locali, pentru ca aceştia să nu ajungă în incompatibilitate.
“ANI şi alte instituţii ale statului ar trebui să fie prezente la întrunirile aleşilor locali şi să facă o informare corespunzatoare cu privire la ce e voie şi ce nu e voie. “, crede Greblă.
Banii sau mandatul?
Care este, însă, motivul acestei prezenţei masive primarilor şi şefilor de CJ în aceste instituţii? Aceste societăţi – de transport, de apă şi canal, salubrizare sau termoficare – sunt în subordinea administraţiei locale şi au bugete de sute de milioane de euro şi au acces la fonduri europene consistente. De exemplu, RAJA Constanţa (societatea în a cărei conducere a fost Nicuşor Constantinescu n.r. ) a angajat în 2011 fonduri europene de 250 de milioane de euro.
Astfel, aleşii locali au ocazia să aprobe cheltuieli importante, ale unor instituţii pe care chiar administraţia locală le supervizează.
108 incompatibili
Peste 600 de aleşi locali au intrat în vizorul ANI, pentru încălcarea prevederilor privind incompatibilităţilor. Dintre aceştia, 108 au fost declaraţi incompatibili de către ANI iar procesele în instanţă sunt în diferite stadii, potrivit unui răspuns pe care instituţia l-a transmis către gandul.info.
Printre aceştia se numără Nicuşor Constantinescu (preşedintele CJ Constanţa), Aristotel Căncescu (preşedintele CJ Braşov), Mircea Moloţ (preşedintele CJ Hunedoara), Radu Mazăre (primarul Constanţei), Klaus Iohannis (primarul Sibiului) sau Constantin Boşcodeală (primarul Buzăului).