RL: A avut loc primul mare protest contra măsurilor de austeritate anunţate de preşedintele Băsescu. Va schimba decizia Guvernului?
Ion Iliescu: Guvernul trebuie să ia în seamă ce spun şi ce gândesc cei afectaţi de aceste măsuri antipopulare. Traian Băsescu să stea să asculte oamenii, pentru că el şi-a asumat răspunderea de a înlocui Guvernul. Dar în loc să discute, să reia dialogul cu sindicatele, ei merg orbeşte împotriva valului de nemulţumire generală.
RL: Problemele bugetului sunt foarte mari şi tăierile de cheltuieli sunt absolut necesare.
Ion Iliescu: Manifestaţiile sunt un semnal al nemulţumirii. Să stea şi să se aplece asupra diverselor idei cu care au venit şi sindicatele, şi patronatele, şi PSD, şi PNL. Se pot găsi formule alternative prin care să se taie cheltuieli din altă parte, nu de la cei mulţi şi necăjiţi.
RL: Problema este că Guvernul trebuie să trimită scrisoarea de intenţie către FMI
foarte repede, până săptămâna viitoare.
Ion Iliescu: Inclusiv cu acest termen am înţeles că se pot găsi soluţii. Le ştiu specialiştii. Dar vă spun că se pot găsi soluţii alternative, multe au apărut deja. De exemplu, aceşti directori, directori generali din consilii de administraţie, care câştigă de cinci, şase ori mai mult salariul pe care îl au… Unii miniştri îşi bat joc de lume, au venit şi au spus că îşi donează salariul. Şi o fac şi demagogic. Păi, dacă sunt funcţionari publici, ar trebui să trăiască din salariu, nu din altceva. Eu aş lua toate celelalte venituri şi le-aş impozita, să trăiască într-adevăr din salariu.
RL: Guvernul trebuie totuşi să hotărască foarte rapid de unde taie.
Ion Iliescu: Păi, tocmai asta e, că ei nu pot să spună de unde să taie. Nu Guvernul a venit cu aceste măsuri aberante şi antipopulare, le-a gândit şeful statului, nu ei, adică Guvernul. Măsurile de care vorbim nici nu erau trecute în discuţiile cu FMI.
RL: Cel mai probabil Guvernul îşi va asuma răspunderea asupra unui pachet de măsuri de austeritate în Parlament. Nu poartă şi PSD răspunderea problemelor actuale?
Ion Iliescu: Puterea să-şi asume răspunderea în Parlament. Şi îşi va asuma oricum răspunderea. Asta e democraţia. Valul de nemulţumire o să-i răstoarne.
RL: La ce fel de val vă referiţi, la cel din stradă?
Ion Iliescu: Dacă nu înţelegeţi la ce mă refer, e chiar foarte rău. E vorba de valul de indignare generală.
RL: E o deosebire între proteste de stradă şi ecoul lor în Parlament, de exemplu, la votul asupra moţiunii de cenzură de la asumarea răspunderii. Credeţi că este posibil să cadă Guvernul?
Ion Iliescu: Nu ştiu, nu ştiu, îi priveşte şi pe parlamentari. Poate se vor trezi. Şi ei vor da socoteală în faţa Parlamentului, în faţa oamenilor.