-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportIntre proiectul european Nabucco si cel rus South Stream

Intre proiectul european Nabucco si cel rus South Stream

Romania sustine proiectul european Nabucco, dar negociaza discret si cu rusii de la Gazprom pentru conducta South Stream.

Romania nu are in prezent o Strategie functionala privind siguranta energetica. Guvernul a elaborat si a aprobat un astfel de document, insa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) nu l-a validat. Cele doua cuvinte cel mai des folosite atunci cand vine vorba de siguranta energetica a tarii sunt Rusia si gazele. Romania importa aproximativ 30% din necesarul de gaze naturale din Rusia, de la gigantul Gazprom. Pretul gazelor rusesti este ridicat in comparatie cu cel aplicat altor tari, pentru ca importul se realizeaza prin firme intermediare. Contractele cu Gazprom au fost incheiate in asa fel incat intermediarii nu vor putea fi eliminati decat in anul 2030. Astfel, alaturi de alte state din UE, Romania a inceput sa caute "diversificarea resurselor de energie".

 

In acest sens, proiectul european, sustinut de SUA, este Nabucco, o conducta care va aduce gaze naturale din zona Caucazului, fara a implica Rusia. Pana acum, la Nabucco s-au asociat companiile nationale de gaze ale Turciei, Austriei, Ungariei, Bulgariei si Romaniei. Cu toate acestea, proiectul se afla mai degraba la stadiul "pe hartie". In replica, Rusia a atacat puternic si a pus pe picioare un alt proiect: South Stream. Alaturi de Italia, Rusia a reusit sa convinga Serbia, Bulgaria, Ungaria si Grecia sa sustina aceasta conducta ghidata de Gazprom. Initial, Romania a sustinut exclusiv proiectul Nabucco, iar presedintele Traian Basescu a subliniat acest lucru de cate ori a avut ocazia. In ultima vreme se pare insa ca urmam exemplul altor state si negociem la doua capete. In urma celor doua intalniri dintre capii Gazprom si cei ai Transgaz si Romgaz, Romania a dat semne ca ar fi dispusa sa se implice si in proiectul rusilor, daca ar fi invitata.

Retea europeana, gaz rusesc
"Problema energiei trebuie rezolvata in context european", sustine Adrian Severin. Fostul ministru de Externe crede ca Romania nu trebuie sa se plieze numai pe politicile americane, care sustin proiectul Nabucco si care doresc blocarea Rusiei, pentru ca Rusia este vecina Romaniei iar vecinatatea ei nu se poate schimba. De aceea, Bucurestiul ar trebui sa arate ca "nu este concurentul Rusiei, ci ca Romania vrea numai energie". Cu toate acestea, social-democratul sustine ca Bucurestiul trebuie "sa apere ideea de Nabucco numai cu titlu de principiu pentru ca aceasta este subminata de proiecte concurente si Romania risca sa aiba tevi prin care sa nu treaca nimic".
De aceea, cea mai buna solutie este, in opinia lui Adrian Severin, "crearea unei retele unice europene intre cele 27 de state membre care sa reduca puterea furnizorului rus de a manipula statele europene unele impotriva celorlalte". Prin aceasta combinatie intre conductele Nabucco si South Stream, Adrian Severin recunoaste ca ar curge tot gazul rusilor, insa "una e sa fie Romania dependenta de Rusia si alta e sa fie UE".

Negocieri cu dublu tais
Liberalii isi propun intensificarea cercetarii geologice pentru a descoperi noi rezerve de titei si gaze naturale, la noi in tara si in strainatate. Siguranta energetica din punctul de vedere al aprovizionarii cu gaz, ar trebui intarita prin "noi interconectari cu sistemele de transport ale tarilor vecine". Liberalii isi propun sa avanseze stadiul proiectelor Nabucco, dar si interconectarea cu sistemul din Ungaria in zona Arad-Szeged, cu sistemul din Ucraina in zona Siret-Cernauti, cu sistemul din Bulgaria in zona Giurgiu-Ruse si proiectul european PEOP (conducta de transport titei Constanta-Trieste). Proiectul South Stream – concurent Nabucco, nu este pomenit in program.

Totusi, fostul ministru liberal de Externe Adrian Cioroianu sugereaza ca Romania trebuie sa analizeze foarte bine cele doua optiuni – Nabucco si South Stream, pentru ca "orice stat trebuie sa ia in calcul toate optiunile" si de multe ori putem colabora foarte bine cu Turcia sau cu Grecia. Cu toate acestea, dupa parerea lui Cioroianu, "Nabucco ramane prioritar pentru Romania care ar trebui sa ii convinga pe toti cei potentiali interesati cu acest proiect, cum ar fi Ungaria care s-a razgandit de mai multe ori".

Cu Nabucco inainte
Democrat-liberalii isi propun ca directie de actiune in domeniul securitatii nationale apararea intereselor energetice ale Romaniei, promovarea unei "identitati energetice" nationale si diversificarea surselor de aprovizionare. In acest sens, PD-L promite, prin programul de guvernare, sa sustina implementarea proiectului energetic Marea Caspica-Marea Neagra prevazut de strategia UE pentru Asia Centrala, menit sa valorifice potentialul de tranzit al Romaniei, inclusiv prin transformarea portului Constanta intr-un important punct nodal si logistic. De asemenea, democrat-liberalii se angajeaza sa promoveze "constant si sustinut" atat in cadrul UE, cat si la nivel bilateral proiectele Nabucco si oleoductul paneuropean (PEOP).

"Nabucco este singurul gazoduct care raspunde in mod real prioritatilor de securitate energetica ale Romaniei si Uniunii Europene, contribuind atat la diversificarea surselor cat si a rutelor energetice", spune ambasadorul Toader Paleologu, candidat PD-L. PD-L mai doreste si dezvoltarea activitatilor diplomatice relevante pentru promovarea intereselor economice ale Romaniei in sensul promovarii exporturilor romanesti si atragerii de investitii straine.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă