Parlamentari ai USL, miniştri şi şefi de filiale se strâng la malul mării în acest sfârşit de săptămână ca să discute strategia Uniunii pentru sesiunea legislativă care începe luni, dar şi o serie de probleme de care social-liberalii s-au lovit în ultima vreme (precum „funcţionarea partizană“ a DNA şi ANI). Nu în ultimul rând, liderul PNL, Crin Antonescu, avea în plan să se folosească de toate aceste reuniuni şi de miile de tineri social-liberali prezenţi pentru a-şi prezenta proiectul de prezidenţiabil al USL şi a întări public ideea că el este candidatul pe care actuala putere îl va arunca anul viitor în bătălia pentru Palatul Cotroceni. Ceea ce a fost gândit cu mult timp înainte ca un eveniment spectaculos ce ar putea fi însă umbrit de sondajele de opinie recente.
Doar pe locul patru
După sondajul Inscop de acum două săptămâni, un alt barometru de opinie, realizat de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI) arată că liderul PNL, Crin Antonescu, stă prost la capitolul încrederea populaţiei, fiind depăşit de Mugur Isărescu, Sorin Oprescu şi Victor Ponta. Iar distanţa nu este prea mică: 26 de procente între primul clasat şi prezidenţiabilul USL (Isărescu – 56%, Antonescu – 30%). Cifrele nu fac decât să reaprindă discuţiile despre cât de potrivit este liderul liberal pentru a fi susţinut de USL la prezidenţialele din 2014 şi să dea apă la moară celor care spun că PSD trebuie să aibă candidat propriu, fie în persoana primarului Oprescu, fie a premierului Ponta. De altfel, acesta din urmă iese foarte bine din sondajul CSCI şi în ceea ce priveşte guvernarea, dat fiind că 57% din cei intervievaţi se declară foarte mulţumiţi şi destul de mulţumiţi de activitatea preşedintelui PSD la Palatul Victoria.
Tocmai pentru a contracara curentul de opinie potrivit căruia social-democraţii nu ar mai fi aşa convinşi să meargă pe mâna lui Crin Antonescu, acesta plănuia să folosească evenimentele de la malul mării pentru lansarea în cursă. O lansare neoficială, evident, în condiţiile în care campania electorală începe, potrivit legii, doar cu o lună înainte de alegeri. În declaraţiile sale recente, liderul PNL a încercat să acrediteze ideea că situaţia este clară şi că nu ar avea vreo emoţie în privinţa susţinerii sale de către USL. „Eu am fost desemnat candidat al USL la preşedinţia României în 2014 de trei congrese: PSD, PNL, PC. Asta e una şi e clară, nu am ce să vă fac“, spunea Antonescu acum câteva zile.
Hopul europarlamentarelor
Potrivit calculelor făcute încă de acum trei luni, liberalii vor să obţină cel puţin 25% din voturi la alegerile europarlamentare. Un astfel de scor le-ar permite să ia cu două-trei mandate mai mult decât au în prezent. În tabăra cealaltă, a social-democraţilor, ţinta a fost stabilită la 38-40% din voturi (patru mandate în plus). Ei bine, potrivit sondajului CSCI, social-democraţii au toate şansele să-şi atingă scopul, dar liberalii nu chiar. Barometrul de opinie arată că PSD ar lua acum 40% din voturi, când mai sunt luni bune până la alegeri, iar unele dintre măsurile cu priză la electoratul social-democrat nici nu au intrat în vigoare. PNL, în schimb, ar lua 21% din voturi, cu doar patru procente mai mult decât PDL. Potrivit CSCI, la europarlamentare vom avea o prezenţă de cel mult 34-35%.