Lista de miniştri ai Cabinetului Ponta cuprinde şi nume puţin sau chiar deloc cunoscute publicului larg. Pe nou-veniţi îi leagă faptul că fiecare dintre ei a fost, la un moment dat, consilierul sau subalternul unui nume greu din USL.
Remus Pricopie, 42 de ani – Ministerul Educaţiei
Polivalentul rector al SNSPA – chimist, dar şi doctor în ştiinţe politice şi specializat în relaţii publice – a fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi consilier al fostului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Pricopie este doctor în Ştiinţe Politice la SNSPA şi deţine şi studii postuniversitare în comunicare şi relaţii publice tot la SNSPA.
El este în prezent rectorul SNSPA, după ce, din 2005, a activat ca decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din SNSPA.
Pricopie deţine un MBA la London University, are studii la George Washington University, dar şi studii aprofundate în Relaţii internaţionale şi Politici europene la Universitatea din Liege, Belgia.
El este licenţiat în Chimie la Universitatea Bucureşti.
Daniel Barbu, 55 de ani – Ministerul Culturii
Politologul, prezent deseori în studiourile Antenei 3, este specialist în ştiinţe politice, publicist, jurnalist. A fost consilier de stat al lui Emil Constantinescu, pe vremea când acesta din urmă era şef al statului. În 2012, l-a consiliat şi pe preşedintele interimar Crin Antonescu.
Barbu a obţinut la alegeri un mandat de senator de Bucureşti din partea USL (PNL).
Eugen Teodorovici, 41 de ani – Ministerul Fondurilor Europene
Are o carieră de peste 20 de ani în instituţiile publice, dar noul responsabil cu fondurile europene este puţin cunoscut publicului.
Perceput ca tehnocrat, Eugen Teodorovici a devenit luna aceasta senator PSD de Buzău. A mai încercat să intre în Parlament în 2008, pe listele PNL, dar fără succes.
În momentul numirii ca ministru al Fondurilor Europene, deţinea funcţia de secretar de stat în ministerul Finanţelor şi a lucrat anterior în ministerele de Externe şi de Integrare Europeană. Doctorul în managementul fondurilor europene a lucrat, între 2000 şi 2004, la Ministerul Integrării Europene, ca director în Direcţia de Coordonarea a Programelor ISPA şi SAPARD.
Numele său este legat de suspiciuni de conflicte de interese, potrivit presei centrale: un contract de 12 milioane de euro ar fi fost acordat prin CNADNR unei firme care apartinea nasului de cununie a sotilor Teodorovici.
Lucia Varga, 45 de ani – Ministerul Pădurilor şi Apelor
Mai cunoscută publicului larg este poate numele Luciei Ana Varga, fost şef al Gărzii de Mediu Bihor şi fost secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, pe vremea lui Atilla Korodi.
Între 2007 şi 2009, Varga a fost preşedinte al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) şi, timp de un an, preşedinte al Biroului reuniunii Părţilor la Protocolul privind Apa şi Sănătatea.
De profesie inginer, Varga este şi preşedinta Organizaţiei de Femei a PNL.
Ea a fost aleasă deputat în 2008, iar la parlamentarele din 9 decembrie a câştigat un nou mandat în Colegiul 3 Aleşd, din Bihor.
Doina Pană, 55 de ani – ministru delegat pentru Dialog Social
Singura femeie parlamentar din Bistriţa-Năsăud a devenit, de ieri, ministru delegat pentru Dialog Social. Doina Pană, deputat de Bistriţa, lucrează de 30 de ani în învăţământ.
Este licenţiată în electrotehnică, profesia sa de bază fiind de inginer electrotehnist, şi are masterat în Administraţie Publică.
Se mai mândreşte şi cu opt luni în funcţia de secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în 2008. Pe plan politic, a fost consilier judeţean din partea PSD şi este preşedinte al organizaţiei judeţene de femei din cadrul PSD Bistriţa-Năsăud.