8 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSportIliescu si Geoana se cearta pe imunitate

Iliescu si Geoana se cearta pe imunitate

Mircea Geoana insista sa inceapa demersul pentru renuntarea totala la imunitatea demnitarilor, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu este de acord cu modificarea Legii fundamentale, mai ales ca "are si imunitatea logica ei".

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat jurnalistilor, inaintea inceperii sedintei BPN, ca modificarea Constitutiei pentru eliminarea totala a imunitatii, propusa de liderul partidului, Mircea Geoana, pur si simplu nu se poate face. Cel putin nu pe fuga, trebuind formata o comisie speciala in viitorul Legislativ, dupa alegerile parlamentare. "Asa ceva nu se face cu una, cu doua. Constitutia e o treaba serioasa", l-a avertizat Ion Iliescu pe Mircea Geoana. Afirmatiile lui Iliescu au fost oarecum surprinzatoare, in conditiile in care saptamana trecuta Mircea Geoana anunta ca votul asupra propunerii de modificare a Constitutiei ar fi fost acordat in unanimitate, singura abtinere – a lui Constantin Niculescu de la Arges – fiind, practic, ignorata. Ieri insa Ion Iliescu a spus ca la vot s-ar fi supus altceva.

 

El a povestit ca la sedinta anterioara a BPN al PSD s-a discutat despre formarea unui grup de lucru, dar care sa propuna masuri de ansamblu pentru depolitizarea justitiei, care sa se poata concretiza in proiecte de legi, ca n-ar fi fost un vot punctual pentru renuntarea la imunitate. In ciuda spuselor presedintelui  de onoare al PSD, liderul social-democratilor Mircea Geoana a anuntat din nou, triumfalist, ca se va incepe strangerea semnaturilor de la parlamentarii PSD pentru modificarea Constitutiei si eliminarea imunitatii demnitarilor. Geoana nu a precizat insa ce articole din legea fundamentala sunt in analiza social-democratilor, dar a promis ca proiectul elaborat de colectivul condus de Valer Dorneanu va fi depus la inceputul sesiunii parlamentare.

Cum insa tendinta reala este de profit electoral pe tema pierderii imunitatii de catre demnitari, PSD va organiza un forum constitutional, la inceputul lui septembrie, dedicat subiectului revizuirii. "Avem nuante cu privire la dimensiunea modificarii Constitutiei", a comentat Geoana discutiile contradictorii din partid. "Cand ai fost ctitorul acelei Constitutii, in mod firesc, Constitutia a devenit parte a propriei tale persoane politice si a mostenirii tale politice", a declarat Geoana. El a spus insa ca Ion Iliescu este de acord cu omogenizarea imunitatii demnitarilor, dar ca a atentionat ca, atunci cand e vorba de o modificare ampla, e nevoie de mai mult timp.

Liderul PSD a justificat votul pentru independenta justitiei – cel despre care Iliescu spune s-a desfasurat, de fapt – prin faptul ca ar fi nevoie de o modificare "urgenta si chirurgicala". Atat de urgenta si de chirurgicala incat BPN a decis ieri sa lase pesedistilor, in cazul dosarelor Codrut seres si Paul Pacuraru – la fel ca si in cazul votului din Camera Deputatilor dat pentru dosarele lui Adrian Nastase si Miron Mitrea –, aceeasi posibilitate de a vota potrivit propriei constiinte.

Cele mai citite

Vot istoric: Alegeri prezidențiale în Republica Moldova și referendum pentru viitorul european

Zeci de mii de moldoveni vor vota și din România, unde sunt deschise 16 secții de votare Secțiile de votare s-au deschis la ora 07.00,...

Poduri sau ziduri?

Moldova se uită în oglindă azi și își vede nu doar chipul, ci și reflexia speranțelor și a fricilor de mâine. Între rădăcini și...

Stop vot la Tokio: 69 de moldoveni au votat în capitala Japoniei

S-a încheiat procesul de votare și în China, unde au votat 73 de moldoveni În capitala Japoniei, Tokio, s-a încheiat procesul de votare. Aici și-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă