PNL respinge incercarile PSD de a intra la guvernare santajandu-l pe Tariceanu cu motiunea de cenzura. Ion Iliescu incearca sa-l convinga pe Geoana sa renunte la motiune.
Liderii PSD au reluat ieri discutiile legate de intrarea partidului la guvernare, calculand sansele de a-si vedea visul implinit. Semnalele primite de sefii PSD arata ca aceste sanse sunt scazute, mai ales dupa ce PRM si PC au anuntat ca vor vota impotriva unei motiuni de cenzura si, de asemenea, voturile minoritatilor sunt contabilizate tot in favoarea Guvernului Tariceanu. Cel care le-a facut aceste socoteli lui Geoana si vicepresedintilor entuziasmati saptamana trecuta, la Bran, de perspectivele intrarii la guvernare a fost Ion Iliescu. Acesta l-a mustrat pe Mircea Geoana, spunandu-i ca a gresit de doua ori: o data ca a luat o decizie proasta si a doua oara ca aceasta decizie proasta nu mai poate fi retrasa. Iliescu a explicat ca nu trebuia ca PSD sa anunte depunerea unei motiuni de cenzura fara sa stie dinainte pe ce voturi se bazeaza si ce beneficii poate sa obtina de pe urma acestei motiuni de cenzura. "Ce faceti dupa aceea?", i-a intrebat Iliescu pe social-democrati. Acestia nu au dat un raspuns foarte clar, dar au anuntat, oficial, ca s-au apucat sa lucreze la textul motiunii de cenzura, care trebuie finalizat in maximum 10 zile. "Motiunea o gandim, in primul rand, ca fiind de ordin politic si o critica a guvernarii de dreapta din Romania din ultimii doi ani si jumatate. In acelasi timp, tematicile sociale: educatie, sanatate vor constitui elemente in textul motiunii de cenzura", a precizat secretarul general al PSD, Titus Corlatean, dupa sedinta din Kiseleff. In ultimii doi ani si jumatate au existat doua guverne diferite: unul al defunctei Aliante D.A. (PD-PNL) si UDMR, celalalt al PNL-UDMR.
In paralel, la sediul PNL, premierul Tariceanu anunta ca partidul sau respinge categoric o guvernare comuna cu PSD. Dupa sedinta Biroului Politic al liberalilor, Tariceanu a declarat ca PNL nu ia in calcul o guvernare alaturi de PSD, subliniind ca PNL va trece in opozitie daca o motiune de cenzura va fi votata de Parlament.
"Nu se poate pune problema unei guvernari PSD-PNL. Colegii cu care astazi am discutat nu considera ca aceasta este o optiune pentru PNL, clar si fara echivoc", a precizat liderul PNL.
El a mai spus ca, desi in unele cercuri ale PSD se vehiculeaza intens posibilitatea de a intra la guvernare, acest lucru este imposibil alaturi de PNL.
"Nu avem cum sa intram la guvernare cu PSD pentru ca PNL a participat la alegeri pe lista Aliantei D.A. cu un program de centru-dreapta, iar PSD a mers in alegeri cu un alt program. Daca motiunea trece, vom trece in opozitie", a conchis Tariceanu.
» Decat cu PSD, mai bine anticipate
"Decat sa intram la guvernare cu PSD, ceea ce este exclus si imposibil, PD prefera alegeri anticipate", a declarat ieri Emil Boc, adaugand ca PD nu va intra in "combinatii si jocuri cu PSD". Boc a refuzat insa sa spuna clar daca PD ar accepta sa intre la guvernare ca Executiv minoritar, cu sustinerea PSD pentru investitura – o varianta care circula printre unii lideri PD. "Deocamdata excludem orice colaborare cu PSD", a precizat insa Boc. Mircea Geoana declarase ca "o relatie corecta si punctuala cu PD nu e imposibila".