» Ion Iliescu a decis sa nu mai candideze pentru un loc in Parlamentul Romaniei, marturisind ca "activitatea parlamentara de uzura nu ma mai atrage". Un alt greu al politicii nouazeciste, liberalul Radu Campeanu, a anuntat si el ieri ca se gandeste sa nu mai candideze.
Vestea ca ion iliescu nu mai candideaza pentru un post de parlamentar nu i-a luat prin surprindere pe liderii PSD. El anuntase cu putina vreme in urma ca va reflecta serios asupra acestui subiect. Iliescu a decis sa nu se mai implice nici in activitati executive si a afirmat ca este un "moment firesc" in care isi restrange activitatea politica si isi dozeaza efortul si timpul. Daca nu ar fi fost vot uninominal, ci vot pe liste, Ion Iliescu insa ar fi candidat. "Ar fi avut ratiune sa fiu prezent la alegeri daca ar fi existat sistemul de alegeri pe liste, pentru ca atunci prezenta mea era un factor propulsor pentru o lista, pentru sustinerea unor oameni care nu au inca notorietate", explica presedintele de onoare al PSD. Sa alerge insa pe un culoar propriu, sa se inghesuie la nivelul unui colegiu ce are un culoar "stramt", "ingust", de unul singur, "nu mai are ratiune", spune el.
Anticipand acuzatiile legate de frica de uninominal, Ion Iliescu a declarat: "Pentru mine nu e o noutate votul uninominal. Eu am participat din 1990 numai la voturi uninominale pentru Presedintia tarii. Deosebirea e foarte mare, eu participam la votul uninominal la circumscriptia care se numea Romania, iar acum, sa ma rezum la un colegiu, nu am nici un interes". Se obisnuise sa fie locomotiva partidului, marturiseste Iliescu. Decizia, spun sursele noastre, are la baza constatarea sa de la ultimul Consiliu National al PSD: "Baronetii au preluat partidul". Dupa sedinta CN, acesta le-a cerut liderilor PSD sa aiba grija sa nu treaca pe liste numai "superpatroni", dar a avut semnale ca solicitarea sa este complet ignorata. In consecinta, a decis sa anunte ca nu mai candideaza pentru un post de senator, dar este decis sa militeze in continuare pentru ideile si principiile sale. De fapt, Iliescu a lansat ieri si un avertisment: "Asta nu inseamna a parasi viata si activitatea de partid, nu inseamna a parasi viata politica, din contra: inseamna sa fiu mai eficient".
"Nu se poate vorbi de o pierdere pentru PSD", i-a replicat presedintele partidului, Mircea Geoana. El l-a plasat imediat pe Iliescu la rangul de membru oarecare de partid: "In ceea ce ne priveste, noi avem nevoie de Ion Iliescu la fel cum avem nevoie de fiecare dintre colegii de partid". Geoana spera insa in ajutorul pe care Iliescu l-ar putea da partidului la nivel national. La fel cum spera si in ajutorul baronilor, el conversandu-se ieri telefonic cu Radu Mazare si Marian Oprisan.
Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, crede ca la baza deciziei lui Iliescu "sta diminuarea interesului pentru a intra intr-o competitie electorala in conditiile in care sistemul electoral a fost schimbat, iar motivatia sefului de lista a disparut". "Trebuie sa il intelegem", spune Valer Dorneanu, seful Comisiei de integritate morala a PSD, el sperand ca impreuna cu unii colegi din partid, printre care si Adrian Nastase, sa-l determine sa se razgandeasca.
Vicepresedintele Ilie Sarbu este pragmatic: "Fiecare decide singur in viata cand vine momentul sa ia o decizie si ce solutie alege". Vasile Dancu, a carui demisie din functiile detinute in PSD a fost determinata de Ion Iliescu, a explicat ca votul uninominal este mai dificil pentru unele generatii decat votul pe liste de partid. Retragerea lui Iliescu, potrivit senatorului UDMR Fekete Szabo, este justificata avand in vedere varsta sa inaintata si faptul ca oamenii, la aceasta varsta, isi scriu memoriile si se ocupa de sanatate. Szabo crede ca Parlamentul ar trebui intinerit si, asemenea lui Ion Iliescu, si alti parlamentari in varsta, cum ar fi liberalul Radu Campeanu, ar trebui sa renunte sa mai candideze.
Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, nu crede in lacrimile sustinatorilor: "Din punctul meu de vedere, acest individ, care pentru mine a reprezentat blestemul si povara Romaniei, parlamentar sau nu, atata vreme cat conduce in mod real PSD ramane totusi omul care dicteaza in continuare politica romaneasca".
Unii colegi pesedisti de Parlament ai lui Ion Iliescu au comentat ca, oricum, acesta nici nu prea vine pe la Parlament, el remarcandu-se in plan legislativ numai prin sustinerea legii referitoare la cainii maidanezi si a Parcului Bordei. Altii comentau retragerea sa ca si cum ar fi vorbit despre decesul unui personaj politic. Cel mai impresionat a fost presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care, dupa o discutie cu Ion Iliescu, la sugestia unor apropiati ai acestuia, a facut propunerea infiintarii institutiei senatorului de drept pentru fostii sefi de stat, propunere care i-a placut presedintelui de onoare al PSD.
» Si Campeanu se desparte de Parlament
Un alt longeviv al politicii postdecembriste se desparte de fotoliul de parlamentar. Presedintele fondator al PNL, Radu Campeanu, a anuntat ieri ca nu crede ca va mai candida pentru un nou mandat de senator, desi "amicii" sai din partid insista sa isi depuna candidatura, el preferand insa sa-si dedice timpul scrierii memoriilor. "Am spus mai de mult ca ma gandesc sa nu mai candidez. Am spus insa amicilor mei, ca mereu insista sa candidez, sa candidez, pentru ca mie mi-a dat Dumnezeu o sanatate foarte buna, mi-a dat putere inca, rezistenta. Eu le spun asa: «Daca aveti nevoie sa va sustin intr-un judet sau altul, atunci vin cu placere sa va sustin! Dar eu cred ca nu o sa-mi mai depun candidatura»", a spus Campeanu. Decizia lui Ion Iliescu de a nu-si mai depune candidatura la Senat este considerata normala si justificata de catre Campeanu. "Decizia asta nu inseamna ca omul pleaca din politica, ca nu o sa-si dea cu parerea in cadrul partidului, asta eu sunt convins. In Parlament este o chestiune de munca, de gandire, de exprimare, asa ca probabil ca la varsta care e, la care sunt si eu, si eu m-am gandit sa nu-mi mai depun candidatura la parlamentare. Asa gasesc ca e normal", a spus Radu Campeanu.