17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportGuvernul PDL-PSD, prima strigare

Guvernul PDL-PSD, prima strigare

Un prim draft al componentei guvernului Emil Boc a fost negociat ieri intens de cele doua partide ale coalitiei: PDL si PSD. Executivul, in noua conceptie politica, are in componenta 18 ministere, un vicepremier si un portofoliu de ministri delegati. Cu patru ministri mai putin decat fusese negociat initial, astfel ca patru aspiranti s-au trezit pe dinafara. Un cabinet ingrasat cu doua ministere fata de 16, cate sunt acum, in ajunul Craciunului. si un ministru delegat in plus, la care se adauga vicepremierul. Dupa retragerea lui Stolojan – considerat un tehnocrat –, dupa cum arata lista provizorie, guvernul Boc ar fi politizat excesiv, format aproape in exclusivitate din oameni politici cu functii de conducere in cele doua partide.

 

Lipsesc din fruntea ministerelor tehnocratii, in special din domeniul economic si financiar, mai ales in contextul crizei care se anunta anul viitor. Potrivit unei liste provizorii a componentei Cabinetului Boc, negociata ieri de cele doua partide, multi fosti ministri sunt reactivati, reasezati in functii pe care le-au ocupat in guvernarile Nastase sau Tariceanu I. Unii s-au remarcat in special prin scandaluri legate de cazuri de coruptie, nicidecum prin mari realizari. Un exemplu in acest sens il constituie mandatul lui Ilie Sarbu ca ministru al Agriculturii in perioada 2001-2004, perioada in care acest domeniu a fost tinta unor jafuri din banul public si din patrimoniul agricol. Acum, Sarbu este propus din nou ca ministru sau vicepremier. De asemenea, sunt prezente pe organigrama posibila a Guvernului destule persoane controversate, baroni locali, unii cercetati penal, trimisi in judecata sau imbogatiti de-a lungul anilor din banii publici.

 

Astfel, Ministerul Transporturilor (dorit de PSD), care va coordona masive investitii in infrastructura, va fi condus, cel mai probabil, de baronul de Teleorman Liviu Dragnea (presedintele consiliului judetean). Acesta este trimis in judecata tocmai pentru deturnare de fonduri in executarea unor lucrari de infrastructura. Alte persoane "patate" din prezumtivul guvern sunt: Dan Nica la Comunicatii, cunoscut ca baron de Galati; senatorul Gabriel Oprea, un capitan de intendenta la Revolutie care in doar cativa ani a ajuns general; prim-vicepresedintele Adriean Videanu, cercetat in afacerea bordurilor; Gheorghe Pogea, un nume vehiculat la Ministerul Finantelor, care a fost acuzat ca a falimentat Combinatul de la Hunedoara pe vremea cand era director general; baronul de Brasov Constantin Nita la Ministerul IMM.

De asemenea, sunt vehiculate si numele unor tineri, titulari de ministere, cum ar fi Nicu Banicioiu (Tineret si Sport), Titus Corlatean (Afaceri Europene), Daniel Funeriu (Educatie), Turism (Monica Iacob Ridzi). Asa-zisi independenti, specialisti in domeniul lor,  sunt promovati la Justitie (Corneliu Barsan) si la Sanatate (posibil medicul Irinel Popescu).

JUNII POLITICII
Titus Corlatean
Secretarul general al PSD  ar putea fi nominalizat pentru postul de ministru al Afacerilor Europene, un portofoliu nou infiintat special pentru a-i face loc liderului social-democrat. Corlatean este un tanar ascultator, format la scoala Adrian Nastase, care nu iese din vorba sefilor sai, motiv pentru care a si fost promovat in partid. A fost secretar de stat pe problemele romanilor peste hotare in guvernarea Nastase, fiind promovat de fostul prim-ministru. Acum este sustinatorul lui Geoana.

 

Nicolae Banicioiu
O alta tanara speranta a social-democratilor, un personaj total sters, dar care a stiut in tabara cui sa sara la momentul potrivit, Banicioiu s-a implicat in politica pe vremea cand era lider al organizatiilor studentesti, prin anii 2002-2004. In aceasta calitate el a facut pact cu ministrul Invatamantului, Ecaterina Andronescu, si a trecut in barca PSD, reducand la tacere miscarea studenteasca. Banicioiu a fost sustinut in continuare de Andronescu, ajungand deputat in 2004.

Daniel Petru Funeriu
Se discuta intens ca ar putea fi ministru al Educatiei. Funeriu este considerat un specialist in domeniul IT, a facut studii in strainatate si preda la facultati din SUA. El a fost candidat la europarlamentare din partea PLD si apoi a lucrat la Pactul pentru Educatie. Prin nominalizarea lui Funeriu, Basescu doreste sa puna in aplicare strategia semnata de toate partidele si de sindicatele din invatamant, Pactul pentru Educatie fiind inclus in programul de guvernare.

Sever Voinescu
A ajuns deputat al democrat-liberalilor, este nou in politica, dar Voinescu este nominalizat pentru postul de ministru al Culturii. A intrat in politica in tandem cu Catalin Avramescu, fost jurnalist, fost consilier prezidential, care s-a retras dupa ce se vehicula ideea intrarii in PDL a lui Dumitru Dragomir. Este sustinut pentru acest post ministerial chiar de seful statului. Pentru acest minister se mai vehiculeaza si numele lui Cristian Preda, consilier prezidential.

Monica Iacob Ridzi
Este sustinuta de PDL pentru Ministerul Turismului, proaspat reinfiintat. Traian Basescu a tinut sa o laude in sedinta cu scantei de la sfarsitul saptamanii. Este cunoscut si faptul ca Ridzi a promovat-o pe fiica presedintelui, Elena Basescu, in functia de secretar executiv al organizatiei de tineret. Ridzi este sotia primarului din Targu Jiu, un personaj controversat, implicat in multe afaceri cu statul in zona miniera.

"DALMATIENII" VOR SI EI SA FIE MINISTRI
In cazul in care noul guvern, condus de Emil Boc, va avea in componenta sa ministri judecati, cercetati sau urmariti penal pentru fapte de coruptie, batalia pentru o justitie dreapta este pierduta din start. Dinspre PSD s-a aflat ca s-ar dori promovarea in acest guvern a unor baroni locali, persoane controversate, care au avut sau au probleme cu justitia si care au facut avere din capusarea statului. La Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, titularul propus de PSD este baronul de Teleorman Liviu Dragnea, trimis in judecata pentru accesarea ilegala de fonduri UE in perioada primului sau mandat de presedinte al consiliului judetean (2004-2008), intr-un dosar legat de construirea unui pod peste Dunare.

Pentru Aparare, pe lista PSD se afla senatorul Gabriel Oprea, un capitan de intendenta la Revolutie, care a fost ridicat in grad pana la general in doar cativa ani, cat a ocupat functii publice, si promovat in PSD. Acesta a fost cercetat penal in dosarul lui Omar Hayssam privind privatizarea IPRS Baneasa.

Un alt baron local, de aceasta data de Brasov, Constantin Nita, ar putea fi promovat in guvern in calitate de ministru al IMM si Afaceri. Este considerat un specialist in aceasta zona, mai ales in conditiile in care s-a scris ca a facut afaceri foarte avantajoase in interes propriu si in dauna statului, reusind performanta de a primi dividende de miliarde de lei, anul trecut, de la o firma ce avea mari datorii la stat. Ion Toma, presedintele PSD Olt, este trecut pe lista guvernamentala pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale. Acesta a prosperat tot din afaceri cu statul, pe plan local, la el in judet. De la PDL, printre cei nominalizati se afla fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, cercetat de procurori pentru afacerea bordurilor.

De asemenea, un personaj cu imaginea sifonata este si Gheorghe Pogea, un posibil ministru al Finantelor (aflat in competitie pentru acest post cu Ionut Popescu). Pogea a fost acuzat si cercetat pentru falimentarea Combinatului siderurgic de la Hunedoara in perioada cand a fost director general al acestei societati.

REACTIVAREA FOSTILOR MEMBRI AI CABINETELOR ANTERIOARE
In Guvernul Boc s-ar putea sa regasim si o serie de fosti ministri care au ocupat portofolii in guvernele Nastase, Tariceanu si Isarescu.
Unii au avut performante, jucand un rol important in integrarea in UE. Din partea PSD, la Externe este sustinut Cristian Diaconescu, diplomat de cariera, care a ocupat functia de secretar de stat in acest minister in Guvernul Nastase, cand Mircea Geoana era titularul portofoliului. Diaconescu a mai ocupat si functia de ministru a Justitiei. El este acum purtatorul de cuvant al PSD, un lider cu notorietate si cu o imagine foarte buna, nepatat politic. A iesit insa sifonat in urma campaniei electorale pentru Primaria Capitalei, pierzand in favoarea "independentului" sustinut de acelasi PSD, Sorin Oprescu.

 

Din partea PDL, un fost ministru in Guvernul Tariceanu care ar putea fi prezent si in Guvernul Boc este Vasile Blaga, nominalizat la Interne, post pe care l-a mai ocupat timp de doi ani. Blaga este considerat personajul care, alaturi de Monica Macovei, in calitate de ministru in perioada 2004-2006, a salvat negocierile cu UE reusind sa finalizeze indeplinirea criteriilor de aderare pe capitolul Interne in timp-record. Insa Blaga a pierdut serios din notorietate in urma infrangerii suferite in cursa pentru Primaria Bucuresti. Pentru ministrul delegat al Relatiei cu Parlamentul, PDL o propune pe Anca Boagiu. Ea a fost considerata un ministru bun in perioada in care a fost detinatoare a portofoliului Integrarii Europeane, 2004-2006. Timp de un an de zile, Boagiu a fost si ministru al Transporturilor in Guvernul Isarescu, avand parte de critici legate de calitatea Autostrazii Bucuresti-Pitesti.

Marian Sarbu, sustinut de lideri ai PSD pentru portofoliul Muncii, a mai ocupat acest post in Guvernul Nastase, fara sa se fi remarcat prea mult.

EXPERTI
Corneliu Barsan
Acesta este numele vehiculat pentru a ocupa portofoliul de ministru al Justitiei. El este considerat un independent, fiind judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, reprezentant al Romaniei la forul european de justitie. Barsan este acceptat de cele doua partide, fiind sustinut puternic de lideri PSD, dar si PDL. El a ajuns la CEDO in 1995 prin ajutorul primit de la presedintele de atunci, Ion Iliescu. Dupa 1996, el a primit si sprijinul ministrului de Justitie din acea perioada, Valeriu Stoica. De altfel,dupa surse din cadrul PDL, Stoica ar fi cel care a intervenit personal pentru a-l promova pe Barsan si pentru a-l aduce ca potential ministru al Justitiei.

In schimb, Monica Macovei s-a impotrivit, in calitate de ministru al Justitiei, sustinerii acestuia pentru postul de vicepresedinte al CEDO, post rezervat Romaniei. Macovei a intrat  in conflict cu CSM, care trimisese lista la Strasbourg pentru nominalizarea lui Barsan. Chiar si colegul sau de partid Radu Berceanu i-a dat un ajutor lui Barsan, certandu-se cu Macovei. Corneliu Barsan a fost acuzat, imediat dupa Revolutie, ca ar fi colaborat cu Securitatea si ca s-ar face vinovat de moartea unui celebru profesor de drept, Constantin Statescu, dupa ce l-ar fi denuntat autoritatilor comuniste.

Irinel Popescu
Medic de profesie, Popescu este numele vehiculat sa ocupe postul de ministru al Sanatatii si al Familiei. Este profesor doctor in stiinte medicale, un reputat medic, seful Clinicii Institutului clinic Fundeni, cunoscut ca facand numeroase transplaturi de ficat. Pe plan politic este membru PC, singurul posibil ministru din partea acestui partid, aflat in alianta cu PSD. Si-a inceput cariera politica la PNTCD, dar dupa 2000 a ajuns sa activeze in PUR, apoi in PC. Irinel Popescu se va bucura in calitate de ministru al Sanatatii de un buget destul de generos, 6% din PIB, procent prevazut in programul de guvernare. De asemenea, in programul de guvernare se mai promite cresterea consistenta a salariilor medicilor.

» Lista nu este definitiva
Lista cu ministri nu este definitiva, aseara cele doua partide fiind inca in negociere. Batalia pentru portofolii se poarta in special pentru ministerele Internelor, Administratiei, Transporturilor si Agriculturii. Desi s-au inteles in principiu, inca mai sunt dispute legate de impartirea lor. Aceste domenii reprezinta zone strategice, unde sunt puse la bataie sume foarte mari de bani, unde sunt prevazute, in perioada urmatoare investitii de miliarde de euro. Cel mai disputat minister ramane cel al Transporturilor, care se pare ca a fost castigat de PSD. De altfel, Radu Berceanu, liderul PD-L care ranvea acest minister, a devenit seful grupului parlamentar din Senat al PD-L In schimb, s-a ajuns la o intelegere in privinta ministerului Justitiei, cazandu-se de acord asupra sustinerii unui independent.

Cele mai citite

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă