16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSportGuvernul dreptei se afla la mana lui Tariceanu

Guvernul dreptei se afla la mana lui Tariceanu

» Potrivit unor surse bine informate, presedintele i-ar fi dat premierului timp de gandire doua zile pentru a renunta la conditia numirii sale ca prim-ministru, oferindu-i in schimb sefia Camerei Deputatilor.

» Deocamdata, ambele variante de guvernare PSD–PD-L si PNL–PD-L raman in discutie. Presedintele Basescu si liderii PD-L au dat insa semnale clare ca ar prefera un executiv de dreapta, astfel incat mingea se afla in terenul liberalilor.

Presedintele Traian Basescu a dat ieri liber  formarii noului guvern in care vioara intai este PD-L, partid ce va numi premierul.
seful statului a invitat UDMR sa faca parte din acest Executiv, iar minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, le-a propus sa sustina Cabinetul PD-L, din Parlament. Acestea au fost singurele certitudini rezultate in urma discutiilor purtate de Basescu cu partidele parlamentare, in vederea constituirii Executivului.   
Optiunea presedintelui Basescu, sugerata si de liderii PD-L, pentru construirea unei guvernari de dreapta s-a lovit  in cadrul consultarilor de inflexibilitatea liberalilor care nu au cedat functia de premier, dupa cum ne-au declarat surse oficiale. Insa negocierile sunt in plina desfasurare, ieri noapte fiind programata o intalnire a PD-L cu PNL.

Oferta democrat-liberalilor pentru Calin Popescu Tariceanu este presedintia Camerei Deputatilor. Presedintele PD-L, Emil Boc, a reiterat, dupa intalnirea cu seful statului, ca prima optiune a partidului sau pentru formarea Guvernului, o reprezinta PNL, fara sa fie excluse si alte optiuni.  "Presedintele a cerut expres ca in nici o discutie politica sa nu se faca vreo precizare cu privire la viitorul mandat prezidential din 2009,  adica aceasta tema sa fie exclusa de la orice discutie" a spus Boc.

Liberalii, inflexibili
In schimb, liberalii s-au aratat inflexibili in discutiile cu Traian Basescu. Tariceanu i-a transmis presedintelui Basescu ca partidul nu renunta la principiile economiei de piata si ca programul anticriza al liberalilor nu poate fi pus in aplicare decat de un guvern condus de un premier liberal. Intalnirea liberalilor cu seful statului a debutat intr-o atmosfera tensionata. Intrebat de seful statului daca  este negociabil programul liberalilor, Tariceanu a replicat ca nu renunta la cota unica.  "Suntem dispusi sa acceptam si  alte lucruri daca sunt inteligente", a spus premierul, care a fost imediat ironizat de seful statului. "N-am avut senzatia ca portofoliul inteligentei se afla intr-un singur loc" a spus Basescu. Premierul a completat: "Da, dar e intr-o masura buna reprezentata la PNL".

 

Intrebat de presedinte care este opinia liberalilor in legatuta cu justitia, Tariceanu a afirmat ca "Parlamentul este mecanismul care sa asigure independenta justitiei", precizand ca ar trebui ca justitia "sa nu se mai faca la televizor". si delegatia PSD l-a informat pe seful statului ca doreste sa formeze guvernul si sa dea premierul. "Suntem dispusi sa participam la constructia unei majoritati solide si a celui mai competent guvern, cu respectarea conditiilor democratice evidente, a rezultatului votului, a ponderii noastre in Parlament" a spus Geoana.

Aripa dura a PSD, scoasa din cartile negocierii
Mircea Geoana incearca sa lase impresia ca el detine fraiele partidului si ca el este vioara intai in negocierile purtate cu celelalte partide. Presedintele PSD s-a flancat de baronii locali, castigatori ai alegerilor, pentru a merge la discutiile cu Traian Basescu. A fost o demonstratie de forta, din echipa de 18 persoane facand parte Radu Mazare, Liviu Dragnea, Ion Toma, Marian Vanghelie. De asemenea, Geoana i-a avut alaturi pe Titus Corlatean, Ilie Sarbu, Cristian Diaconescu, Victor Ponta. Cei lasati acasa sunt  liderii din vechea garda a partidului cum ar fi Miron Mitrea, Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc si Ion Iliescu. Geoana a declarat ca lipsa lor se explica prin decizia partidului ca la aceste discutii sa participe doar cei care au functie in PSD.

 

Insa Marian Vanghelie a confirmat disputele existente in partid pe tema negocierilor. "Mai bine ca nu a participat Mitrea la Cotroceni. Este o reactie negativa a partidului la adresa acestuia, care a avut pozitii gresite in ultima perioada", a spus Vanghelie. Acest fapt vine ca o reactie a lui Geoana care nu este de acord cu pozitia de forta adoptata de Mitrea, care a facut presiuni asupra conducerii PSD pentru a intra la guvernare cu orice pret, inclusiv cu sacrificarea functiei de premier, atat de mult ravnita de presedintele partidului. Mitrea si Hrebenciuc au insistat chiar pentru o alianta cu PD-L pentru formarea unui guvern cu premier de la democrat-liberali.

Imediat dupa consultarile de la Cotroceni, la Palatul Victoria s-a starnit agitatia, liderii liberali punand la cale tacticile in vederea negocierilor. Rand pe rand, mai-marii partidului (Olteanu, Nicolai, Antonescu) s-au retras in cabinetul premierul pentru a cadea de acord asupra mandatului de negociere. Discutiile nu au fost tocmai linistite, tinand cont de faptul ca unii lideri, exponenti ai gruparii Patriciu (cum ar fi Antonescu) insista pentru o alianta cu PSD. In acelasi timp, Emil Boc a lansat, imediat dupa plecarea de la Cotroceni, invitatia PNL-ului pentru a se intalni si a negocia formarea viitorului guvern.

Cele mai citite

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...

Cum poate fi îmbunătățit aspectul urechilor cu ajutorul chirurgiei estetice?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă