3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSportGuvern: Foştii deţinuţi politici nu vor putea primi despăgubiri mai mari de...

Guvern: Foştii deţinuţi politici nu vor putea primi despăgubiri mai mari de 10.000 de euro

„Prin legea 221 din 2009, s-a creat temeiul ca orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, precum şi, după decesul acestor persoane, soţul sau descendenţii până la gradul al II-lea, să poată solicita instanţei de judecată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii obligarea statului la acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. Legea nu a stabilit însă modalitatea de calcul a acestor despăgubiri morale, motiv pentru care nu se realizează un tratament unitar pentru persoanele care au suferit condamnări cu caracater politic”, a explicat Munteanu motivul pentru care Executivul a decis adoptarea ordonanţei, potrivit Newsin.

„Prin ordonanţa de urgenţă adoptată, se introduc o serie de plafoane până la care instanţa poate acorda despăgubiri morale, după cum urmează: 10.000 de euro pentru persoana care a suferit condamnarea cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic; 5.000 de euro pentru soţul, soţia şi descendenţii de gradul I; 2.500 de euro pentru descendenţii de gradul II”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Ioana Munteanu a afirmat că sumele au ţinut cont de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. „CEDO, prin jurisprudenţa sa constantă, a adoptat o poziţie moderată, prin acordarea unor sume rezonabile cu titlul de reparaţie morală, în majoritatea cazurilor acestea fiind sub 10.000 de euro”, a arătat reprezentanta Cabinetului.

În ordonanţa de urgenţă se precizează că, la stabilirea cuantumului despăgubirilor, instanţa judecătorească va lua în considerare durata pedepsei privative de libertate, perioada de timp scursă de la condamnare şi consecinţele negative în plan psihic, fizic şi social produsă de respectiva condamnare.

Tribunalul Bucureşti a decis, pe 11 iunie, acordarea de daune morale de 500.000 de euro liderului ţărănist Ion Diaconescu pentru suferinţele sale din perioada comunistă, constatând că sentinţele de condamnare au fost politice. Procesul a fost întemeiat în baza Legii 221/2009. Decizia nu este definitivă. Fostul preşedinte al PNŢCD a dat în judecată statul român şi a solicitat daune de 18 milioane de euro pentru traumele suferite în timpul detenţiei din închisorile comuniste. Astfel, fostul lider politic, acum în vârstă de 93 de ani, a solicitat instanţei să constate caracterul politic al condamnarii la 15 ani de muncă silnică, cinci ani degradare civică şi confiscarea totală a averii.

Preşedintele fondator al PNL Radu Câmpeanu a declarat şi el pe 19 iunie că are de gând să urmeze exemplul lui Ion Diaconescu şi să acţioneze în instanţă statul român pentru suferinţa morală şi fizică din perioada prizonieratului din închisorile comuniste.

 

Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă