Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL:
"Cred ca orice varianta de vot uninominal pe care o folosim nu trebuie sa excluda jumatate din populatia Romaniei de la a fi reprezentata in Parlament (…) Aceasta lege (pentru care si-a asumat Guvernul raspunderea – n.r.) este plamadita astfel incat sa li se dea romanilor posibilitatea unei exprimari mai largi asupra celor care ii reprezinta in Parlament. Aceasta lege obliga politicianul la un grad crescut de responsabilitate fata de cetatean. Aceasta lege este destinata apropierii cetatenilor de politicieni si a politicienilor de cetateni".
Emil Boc, presedintele PD:
"Daca mergem pe varianta domnului Tariceanu, vom avea parlamentari de rang unu, adica acei care sunt alesi direct, si parlamentari de rang doi, trei, patru, care nu au legitimitate si care rezulta dintr-un sistem de lista (…) Varianta de vot uninominal in doua tururi de scrutin este mai buna pentru ca nu are compromisuri, pentru ca este simpla, pentru ca oamenii pot sa-si controleze parlamentarii, atat pe parcursul mandatului, cat si la sfarsitul acestuia, pentru ca da, pentru prima data, romanilor dreptul sa-si aleaga reprezentantii in carne si oase, fara nici un fel de lista adiacenta".
Marko Bela, presedintele UDMR:
"Toate interesele majore al societatii sunt reprezentate in Parlament prin votul proportional. Prin votul uninominal acest lucru nu se intampla. Jumatate sau aproape jumatate din electorat s-ar putea sa nu fie reprezentat in Parlament. Iar in cazul nostru, cum am putea sprijini o modalitate prin care maghiarii sa ramana pe dinafara Parlamentului sau sa ajungem intr-o situatie in care numai o treime
sau o patrime din grupurile parlamentare ale UDMR ar fi prezente in Parlamentul Romaniei?"
Valeriu Stoica, lider PLD:
"Singurul sistem de vot uninominal care ar putea transforma radical clasa politica romaneasca este sistemul de vot majoritar, indiferent daca este organizat cu un tur de scrutin sau cu doua tururi de scrutin. Proiectul de lege propus de Guvern, in realitate nu va schimba nimic (…)".
Maria Grapini, vicepresedinte al PC:
"Sistemul de vot uninominal cu compensare imbina avantajele votului uninominal majoritar cu cel proportional pe liste. Prin votul uninominal se asigura o guvernare care reprezinta intentia votului majoritatii si nu rezultatul unor negocieri de formare a unei coalitii majoritare."
Mircea Geoana, presedintele PSD:
"Proiectul pro Democratia e o lege mai slaba decat cea initiata de catre PSD (prin care se propune sistemul de vot sustinut si de presedinte – n.r.), dar avem si o masura de siguranta in conditiile in care nu vor fi noua milioane de romani care sa participe si sa voteze la referendum in favoarea legii PSD (…)
Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM:
"Cine bate moneda pe votul uninominal habar nu are despre ce vorbeste. Se alege praful de politica romaneasca si de bruma de democratie incropita dupa decembrie 1989. Vor intra in Parlament doar oamenii cu bani, aia care isi pot face campanie electorala".
Declaratii trasnite
Cristian Boureanu, deputat PLD de Arges:
"Asa, a-ntaia… lasi usor ambreiajul, volanul incet… atentie la drum, schimba in a doua… Frana, frana!!! Aoleu, si nici macar n-aveam asigurare! Te-ai urca in masina cu cineva care nu stie sa conduca? Mergi pe mana celui care stie".
Liviu CAmpanu, deputat PNL de Botosani:
"Ca sa ii fac pe plac lui Basescu as face si eu o propunere ca algerile europarlamentare sa se desfasoare dimineata de la 6.00 la 20.00, iar de la 22.00 pana la 6.00 dimineata sa se voteze pentru referendum".