16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportGeoana vrea sa-l confiste pe comisarul european

Geoana vrea sa-l confiste pe comisarul european

» Partidele din coalitie au deschis ieri discutia despre nominalizarea comisarului european din partea Romaniei. Provocarea a venit din partea lui Mircea Geoana, care a declarat ca doreste ca PSD sa fie cel care va trimite la Bruxelles comisarul european. Luati prin surprindere, liderii PDL avertizeaza ca au si ei un cuvant de spus.

Cererea lui Mircea Geoana de a se atribui PSD postul de comisar european al Romaniei vine dupa o intalnire, la Bucuresti, cu Susanne Kastner, vicepresedintele Budestagului german, reprezentanta a socialistilor europeni. "Nu va ascundem ca intentia noastra este sa propunem un comisar care sa se alature grupului comisarilor socialisti din Comisia Europeana. Acest subiect va face obiectul discutiilor pe care le voi avea cu liderii socialisti de la Bruxelles peste doua zile", a declarat liderul PSD. Mai mult, Geoana a subliniat ca, in contextul intalnirii cu socialistii europeni, "intentia va fi sa avansam niste nume cu privire la comisarul european pe care Romania va trebui sa-l trimita dupa europarlamentare". El a lasat sa se inteleaga ca Romania va negocia un post de comisar pentru un domeniu mult mai important la nivelul Comisiei Europene, sustinand ca ar fi potrivit un portofoliu economic, de agricultura, sau referitor la infrastructura.

 

"Un portofoliu cu incidenta economica ar fi cel mai interesant pentru noi. Nu pot sa nu ma gandesc ca o tara baltica a avut comisariatul pentru energie, nu pot sa nu ma gandesc ca Polonia a avut portofoliul dezvoltarii regionale", a mai spus Geoana. Presedintele PSD a facut aceste declaratii in contextul in care, dupa alegerile europarlamentare ce se vor tine in toate tarile membre ale UE pe 7 iunie, se va numi o noua Comisie Europeana, care va avea alta componenta si o alta structura, pe baza negocierilor dintre guvernele tarilor Uniunii Europene.
PDL a reactionat imediat fata de anuntul lui Geoana. Luati prin surprindere, mai toti liderii partidului ne-au declarat ca nu s-a discutat un asemenea subiect, nici in coalitie, nici in partid, lasand sa se inteleaga ca PSD a furat startul acestui demers politic. Prim-vicepresedintele Theodor Stolojan a afirmat ieri ca in cadrul coalitiei nu s-a discutat nominalizarea comisarului european, subliniind ca si PDL are propunerile sale pentru acest post.

 

"Guvernarea se asigura de catre coalitia celor doua partide, care sunt egale, si totul se va negocia in coalitie", a spus Stolojan. Insa acesta a precizat ca viitorul comisar ar putea fi din afara coalitiei. "Nu este nimic rau ca partidele sa-si pregateasca din timp candidatii pentru postul de comisar european. Insa importanta acestei functii poate determina desemnarea unei persoane din afara celor doua partide, daca aceasta varianta este cea mai buna."
Potrivit unor surse social-democrate, PSD ar putea merge pe mana a doi lideri cu experienta in treburile europene pentru nominalizarea comisarului european: se mizeaza pe fostul ministru de Externe Adrian Severin si pe Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana. La PDL nu a avut loc pana acum nici o discutie in acest sens si deocamdata nu se vehiculeaza nici un nume.

 

Europarlamentarul PDL Alexandru Nazare ne-a declarat ca partea romana trebuie sa urmareasca obtinerea unui mandat important, dand ca exemplu portofoliul Agriculturii, Transportului sau al Energiei. "Orice discutie despre urmatorul comisar european trebuie sa aiba in vedere stadiul adoptarii Tratatului de la Lisabona", a spus Nazare. El si-a exprimat scepticismul in privinta desemnarii unui comisar european din partea PSD. "Imi e greu sa cred ca o tara condusa de un premier care face parte din PPE va avea desemnat un comisar socialist.

E mult mai probabila desemnarea unui comisar din partea PDL", a spus Nazare. Europarlamentarul PSD Corina Cretu considera ca este important ca urmatorul comisar european sa fie o personalitate respectata, in vederea negocierii unui portofoliu cat mai bun. "Cred ca este important sa fie desemnat din partea socialistilor", a declarat Corina Cretu. Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a aratat ca Executivul ar trebui "sa se lupte" pentru obtinerea unui portofoliu cat mai bun.

Cele mai citite

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...

Rectificarea bugetară aduce bani în plus pentru anumite domenii

Rectificarea bugetară ar urma să asigure fonduri pentru recalcularea pensiilor și plata indemnizațiilor de șomaj până la finele anului. Ordonanța a fost scoasă la...

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă