Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat luni că varianta alegerilor anticipate nu este o soluţie în actualul context economic şi social, însă a precizat că susţine în continuare ideea unui Guvern cu largă majoritate parlamentară, condus de un premier „de genul Klaus Johannis” , potrivit NewsIn.
„Eu cred că în acest moment, din punctul meu de vedere cel puţin, anticipatele nu sunt o variantă din punct de vedere practic, pentru că ar arunca în incertitudine ţara pentru câteva luni de zile. (…) Atâta vreme cât majoritatea actuală există şi rezistă, anticipatele nu sunt posibile din punct de vedere practic. Dar, este clar că în acest moment ne putem aştepta la o escaladare de tensiune socială, la o deteriorare de situaţie economică şi care ar putea să conducă până la urmă la nevoia politică de o astfel de soluţie”, a spus Geoană.
El a sugerat însă că „presiunea societăţii” ar putea afecta actualul Executiv, iar scena politică să ajungă „la formule politice nemaiîntâlnite în ultimii 20 de ani”. „Dacă acest Guvern va continua să existe în forma actuală, cu politicile actuale şi cu lipsa de pricepere pe care o demonstrează atunci presiunea străzii, presiunea societăţii, a opiniei publice, a românului ar putea să conducă la formule politice nemaiîntâlnite în ultimii 20 de ani, pentru că ce se întâmplă acum este nemaiîntâlnit în ultimii 20 de ani”, a mai afirmat preşedintele Senatului, întrebat fiind dacă alegerile anticipate ar putea fi o soluţie pentru actualul context social şi economic din România.
În acest context, întrebat la ce formulă guvernamentală alternativă se gândeşte, Geoană a susţinut că o variantă „gen Johannis” din campania pentru alegerile prezidenţiale ar putea da rezultate. „Sunt consecvent cu ceea ce am spus şi în campania pentru alegerile prezidenţiale, am crezut şi atunci, cred şi acum că într-un moment atât de dificil trebuie să încercăm să găsim o formulă cu un prim-ministru de genul Johannis, aşa cum am propus înainte de prezidenţiale, şi în jurul căruia să se coaguleze o majoritate care să permită o abordare diferită,” a spus preşedintele Senatului.
„Dacă vom continua cu abordarea actualei puteri este clar că mergem în fundătură. Din punctul meu de vedere ceea ce am propus înainte de alegerile prezidenţiale, un premier politic, dar independent de interesele de partide, cineva care să fie capabil să ia şi măsurile dure, dar să poată să dea afară din administraţia publică clientela de partide – şi vorbesc la plural -acest gen de prim-ministru ne trebuie în acest moment. Şi dacă ar putea să fie cineva care evident să aibă o relaţie corectă şi contructivă cu preşedintele României, dar să nu fie umila slugă a preşedintelui României, cred că ar fi o formulă foarte bună”, a adăugat el.
Geoană a mai spus că primarul Sibiului, Klaus Johannis, îndeplineşte în continuare calităţile care l-ar putea face un bun premier, precizând că acum nu mai este „problema” lui să-l propună pe acesta. „Eu l-am avansat pe Johannis când am avut posibilitatea. Este o formulă care cred că este în continuare valabilă, nu s-a schimbat nimic. Dl Johannis este acelaşi om ca şi acum câteva luni. Dar nu este problema mea să propun. Este până la urmă problema preşedintelui şi a partidelor să propună, dacă se va ajunge acolo”, a explicat pesedistul.
Totodată, el a apreciat că ar pleda pentru un Guvern politic, deoarece un Guvern tehnocrat „nu este capabil în acest moment să ducă la bun sfârşit programul dificil de ajustare”. „Cred că o soluţie este un guvern cu un sprijin cât mai larg în Parlament şi un prim-ministru care să aibă în spatele său o formulă politică de guvernare pentru că până la urmă trebuie să-ţi asumi actul guvernării ca partide politice”, a mai afirmat Geoană.
Întrebat dacă PSD ar trebui să intre la guvernare, preşedintele Senatului a replicat: „Nu este decizia mea. Eu spun în continuare că depinde extrem de mult de persoana, personalitatea, unui prim ministru de altă factură decât ceea ce avem acum. Sunt absolut convins că PSD are nume suficiente pentru a fi prim-miniştri, sunt convins că şi PNL-ul are, sunt convins că şi PDL-ul are alţi oameni mai buni decât Boc”.