» Gruparea Geoana a pus presiune pe gruparea Iliescu. Apropiatii lui Iliescu l-au scos si ei la inaintare pe celebrul Octav Cozmanca, mana de fier, fost demnitar comunist, cel care a strunit ani intregi partidul.
» Decizia unanima a comitetului executiv, anuntata la final: s-au amanat decapitarile sefilor de filiala, Iliescu isi primeste o platforma de stanga prin cooptarea ramasitelor socialiste, PSD nu intra la guvernare cu PNL si face, de asemenea, opozitie fata de PD si Traian Basescu.
"PSD se indreapta spre dezastru", este interventia surprinzatoare a fostului presedinte executiv al PSD, Octav Cozmanca. Fostul lider al social-democratilor a sarit ieri in apararea lui Ion Iliescu, dupa o lunga perioada de tacere, lansand un atac dur la adresa actualei conduceri a PSD. Ca si Ion Iliescu, Octav Cozmanca este de parere ca s-a gresit profund, ca este nevoie de un congres extraordinar si ca partidul ar trebui sa urmeze o strategie clara: ori la putere, ori in opozitie. Cozmanca a criticat faptul ca PSD a ajuns sa fie condus de "cozi de topor", de niste "neica nimeni".
"Rezultatul PSD la europarlamentare este cel mai prost din istorie, de la divizarea fostului FSN, si da o nota extrem de defavorabila electoratului nostru. Liderii actuali ai PSD au comis o serie de erori grave, care s-au repercutat asupra nucleului nostru dur si au generat dezastrul electoral", acuza Octav Cozmanca, adaugand ca Geoana greseste "radical".
El a scos din maneca si solutii pentru PSD: "E vorba de stabilirea unei strategii clare: opozitie sau putere, transparenta sau negocieri pe sub masa, interes national si de partid sau intalniri nocturne cu diversi indivizi din tara si de aiurea? (…) Decat sa fiu intr-un partid reformat, condus de Geoana, Dragnea si de asa-zisul Grup de la Cluj, care are perspectiva sa faca sub 20% la alegerile viitoare, mai bine raman intr-un PSD condus de Ion Iliescu, dar cu 30-40%". Au urmat nenumarate replici. Daca primarul de la 5, Marian Vanghelie, a vorbit despre "anumite cimitire" din care apar unii si vor sa renasca, vicepresedintele PSD, Ion Stan, a spus clar ca partidul nu are nevoie de un Congres extraordinar: "Nu avem nevoie de capete taiate chiar daca se apropie Ignatul".
Contraponderea anemica la atacul lui Cozmanca a constituit-o si cererea liderului filialei sectorului 1, Dan Tudorache, care a propus prelungirea moratoriului pana la alegerile locale. Nu l-a ascultat nimeni. De la Cluj, Vasile Dancu, vizat si el direct de criticile lui Octav Cozmanca, a replicat: "Nu vreau sa bagam in seama fantomele care ies de Halloween". Deputatul Vasile Puscas l-a taxat si el pe Cozmanca: "Nu a avut niciodata Clujul si Ardealul la inima".
In ciuda acestor reactii exprimate de la distanta, in sedinta comitetului executiv, Iliescu, Nastase si Cozmanca si-au gasit destui adepti. Primul pas catre Congres a fost facut: s-a decis convocarea Consiliului National pentru sfarsitul lui ianuarie. Ion Iliescu a punctat din nou: "Este pentru prima data cand partidul se situeaza pe locul doi". "Importanta este o analiza de fond care a inceput azi (ieri – n.n.). Este primul pas!", a anuntat Iliescu. Comitetul executiv a decis ca liderii filialelor care au obtinut sub media partidului trebuie sa prezinte intr-o saptamana propria lor evaluare.
In cadrul sedintei Comitetului Executiv de ieri intrarea la guvernare alaturi de PNL nu si-a gasit prea multi adepti, stabilindu-se insa clar ca inca o perioada Guvernul actual, ultraminoritar, mai poate fi tinut in sah si in viata prin intelegeri punctuale la nivel parlamentar. De altfel, urmeaza bugetul. Daca nu vor fi acceptate amendamentele PSD, social-democratii nu voteaza favorabil.
Potrivit lui Vanghelie, nu s-ar fi discutat despre taieri de capete. Oricum, Geoana considera ca rezultatul alegerilor este "realist" si "satisfacator". In plus, Marian Vanghelie a gasit si vinovatul: scorul obtinut de PSD este unul "firesc datorita haosului care e in Romania".
» Acuze
Marian Vanghelie a tradus pentru publicul larg decizia Comitetului Executiv: "Am decis sa fim in opozitie. Sa dam jos Guvernul asta incapabil, cu ministrii astia corupti. Sa ne organizam si sa schimbam toata conducerea asta de dreapta: incapabili, hoti, prosti si tampiti".
» Dezicere
In privinta votului uninominal, PSD practic s-a dezis de propriul proiect, refuzand propunerea de formare a unei majoritati pentru impunerea uninominalului majoritar in doua tururi de scrutin.
» PNL cedeaza santajului
Liberalii nu doresc sa guverneze alaturi de PSD, dar ar vrea o colaborare pe linie parlamentara, in special pentru trecerea proiectului de buget pentru anul 2008. Strategia pentru adoptarea propunerii guvernamentale de buget, dar si pasii pe care ar trebui sa-i faca liberalii dupa alegerile europarlamentare s-au numarat printre subiectele discutate de Biroul Politic Central al PNL.
Desfasurarea acestuia a fost amanata insa ore bune, in conditiile in care membrii mai multor asociatii de revolutionari din Bucuresti si din tara au protestat in fata sediului PNL, solicitand emiterea unui act normativ care sa prelungeasca pana in decembrie 2008 termenul de depunere a documentelor pentru preschimbarea certificatelor de revolutionar. Demonstrantii au cerut, totodata, demisia secretarului de stat din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, Puiu Fesan, considerat responsabil de faptul ca numai 7.000 de solicitanti din totalul de 23.000 au primit pana acum raspunsuri privind dosarele depuse.