Propunerea fostului premier ca desemnarea candidatului liberalilor la preşedinţie să se facă prin vot i-ar putea aduce excluderea din partid.
Atmosfera tensionată în Partidul Naţional Liberal după ce fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a propus ca desemnarea candidatului la preşedinţie din partea acestui partid să se facă printr-un scrutin intern. Ideea a fost aspru criticată de liderul PNL, Crin Antonescu, care şi-a exprimat dorinţa de a candida pentru funcţia de şef al statului încă de acum un an. Un atac dur a venit şi din partea noului liberal Gigi Becali, care l-a acuzat pe Tăriceanu că face jocurile lui Traian Băsescu pentru că este şantajat cu un dosar penal. Unele voci au cerut chiar excluderea fostului prim-ministru din PNL.
Povestea va avea sfârşit
Călin Popescu Tăriceanu a arătat că sistemul pe care-l propune este practicat de partide cu tradiţie din Occident şi a arătat că un astfel de scrutin ar trebui să se desfăşoare cel mai devreme în martie 2014. „În ţările democratice în care se practică acest sistem se organizează cu puţine luni înainte de alegerile propriu-zise. Orice alt sistem, orice altă încercare de a stabili candidatul de pe acum ar însemna o acţiune prematură şi care, după părerea mea, s-ar constitui într-o mare eroare. A renunţa la această formulă înseamnă că ratăm ceea ce numesc eu modernizarea partidului şi posibilitatea de a motiva membrii noştri sau alţi oameni care doresc să se alăture PNL”, a afirmat fostul premier, citat de Mediafax.
Declaraţia sa a stârnit o furtună printre liberali. Liderul partidului, Crin Antonescu, anunţat încă din urmă cu un an drept candidatul Uniunii Social Liberale la şefia statului român, a răspuns că astfel de propuneri nu fac decât rău imaginii liberalilor. „Mi se pare cu totul şi cu totul întristător faptul că cineva care nu candidează la Congres, care nu a candidat pentru un post de ministru, care nu a candidat la conducerea unui grup parlamentar, care nu foloseşte circuitele competiţionale ale partidului, discuţiile deschise şi permanente ale forurilor politice în care este membru pentru a putea propune, critica sau candida face declaraţii de natură evident să afecteze poziţia PNL, imaginea PNL şi imaginea USL”, a precizat Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă.
Acesta a menţionat că tema candidatului la alegerile prezidenţiale din partea USL nu este una de actualitate şi a amintit că, în cadrul Uniunii, nişte congrese au stabilit „foarte clar” asupra candidaturii la viitorul scrutin. „Ori eşti de conivenţă cu adversarii partidului, ori ai ajuns într-o asemenea situaţie încât nu-ţi mai dai seama că eşti folosit în sensul acesta. Scopul duşmanilor, adversarilor, preopinenţilor noştri politici este ca acest conflict să fie o poveste fără sfârşit. Cine încearcă să o oprească este acuzat imediat de dictatură, de pumn în gură, de ştirbire a libertăţii de expresie în PNL. Vă asigur că nu va fi o poveste fără sfârşit cel puţin în interiorul PNL şi în numele PNL”, a ameninţat Crin Antonescu.
Tăriceanu s-a grăbit
Pe de altă parte, Gigi Becali, devenit deputat PNL în decembrie anul trecut, l-a atacat extrem de dur pe Tăriceanu. „Acest joc făcut de domnul Tăriceanu e o combinaţie izvorâtă din acel proiect de la Băneasa, proiectul Băneasa al lui Puiu Popoviciu, unde a luat şi el, mi se pare, vreo şase hectare şpagă ca să se deruleze acea afacere când era prim-ministru. De atunci cred că s-a legat această relaţie Tăriceanu-Chiliman şi PDL. PDL, nu mai spun cine. Cred că sunt interese foarte mari şi probabil un mare şantaj”, a acuzat Becali la România TV.
Unul dintre seniorii partidului, Mircea Ionescu-Quintus, a încercat să liniştească apele, printr-o declaraţie împăciuitoare. „Vă asigur pe toţi că nu există criză în Partidul Naţional Liberal. Astăzi am avut discuţii şi cu domnul preşedinte Antonescu şi cu domnul fost preşedinte Călin Popescu Tăriceanu. Lucrurile merg foarte bine în PNL, avem 150 de parlamentari, altădată nu aveam 150 de membri în PNL”, a declarat acesta. Acesta i-a reproşat totuşi lui Tăriceanu că s-a grăbit, trebuia să vină mai întâi cu propunerile sale la partid şi apoi să le facă publice.