Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră declaraţiile de marţi ale preşedintelui Traian Băsescu privind calitatea educaţiei din România drept un atac la adresa cadrelor didactice şi a sindicatelor care le reprezintă, potrivit NewsIn.
„Astfel de declaraţii nu mai sunt o noutate pentru noi, întrucât domnul preşedinte şi-a făcut un obicei din a arunca cu noroi în sistemul de învăţământ, doar pentru a masca greşelile şi nepăsarea guvernului pe care îl protejează. Rezultatele slabe ale elevilor, despre care a vorbit preşedintele Traian Băsescu, nu sunt cauzate de carenţele actualei legi a învăţământului, ci de faptul că miniştrii Educaţiei nu au fost în stare să adapteze programele şcolare la noile cerinţe europene”, spun reprezentanţii FSLI.
Potrivit sindicaliştilor, actuala stare de fapt din învăţământul românesc este urmarea faptului că educaţia a fost întotdeauna subfinanţată, acest domeniu primind anual, în mod constant, în jur de 3% din PIB.
„Cum îşi imaginează preşedintele că se poate face un învăţământ de calitate, cu şcoli care mai funcţionează în condiţii insalubre, elevi nevoiţi să parcurgă pe jos distanţe mari, pentru că nu le este asigurat transportul şi cadre didactice care nu se pot întreţine din salariile de mizerie pe care le primesc? (…) Preşedintele ţării trebuie să înţeleagă faptul că nu putem avea calitate în educaţie, fără dascăli bine plătiţi. Această problemă s-ar fi putut rezolva dacă s-ar aplica Legea 221/2008, promulgată de Traian Băsescu care a argumentat că angajaţii din educaţie nu pot face performanţă fără salarii motivante”, mai spun reprezentanţii FSLI.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că este „un susţinător total” al adoptării Legii educaţiei în actuala sesiune parlamentară şi a considerat că acest act nu poate avea rezultate mai proaste decât legislaţia în vigoare, criticând astfel reforma în domeniu din anii 1997-1998. „O spun fără nicio rezervă. Sunt un susţinător total al adoptării Legii educaţiei în această sesiune. Lucrurile nu mai pot continua aşa. Este clar că reforma din anii ’97-’98 este un mare eşec. S-au creat universităţi care dau diplome pe bandă rulantă, s-au creat sisteme de învăţământ care nu crează competenţe, s-a ajuns la o depreciere masivă a sistemului de educaţie românesc şi la o totală desprindere a lui de la realităţile României şi UE”, a spus Băsescu.
Şeful statului a explicat că motivele pentru care Legea trebuie adoptată urgent este că logistica educaţională trebuie adaptată la noua legislaţie, în ceea ce priveşte manualele, spaţiile şi repregătirea dascălilor. „Opţiunea mea şi opţiunea exprimată şi de alianţă este ca această lege trebuie să treacă înainte de sfârşitul acestui an”, a punctat din nou preşedintele.
Preşedintele a prezentat şi o serie de date dintr-un studiu OCDE publicat în noiembrie 2010 care arată că, la nivelul anului 2009, România se situează pe locul 49 la lectură din 70 de ţări analizate şi pe locul 47 la matematică. Mai mult, spune Băsescu, în Uniunea Europeană România se clasează pe ultimul loc în ceea ce priveşte performanţele elevilor. „Este clar că trebuie să facem ceva. Nu mai putem face o bătălie politică şi din nevoia de a reforma sistemul de educaţie”, a sublinuat şeful statului.