23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSportFrunda si Ujeniuc spun ca au fost urmariti, nu colaboratori

Frunda si Ujeniuc spun ca au fost urmariti, nu colaboratori

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a constatat ieri la CNSAS ca are cinci dosare de Securitate, din care doua sunt de retea, dar a spus ca a refuzat colaborarea, ca nu are angajament si nici nu a scris note informative, in situatia sa fiind toti liderii UDMR. El a declarat ca a refuzat colaborarea cu Securitatea si ca a dat in trecut doua declaratii, intr-una exprimandu-si refuzul, iar in alta fiind obligat sa scrie ca nu va face publica incercarea de racolare, doar cea de-a doua figurand la CNSAS. Potrivit lui Frunda, cele doua dosare de retea au aparut „pentru ca s-a incercat racolarea, ceea ce nu s-a reusit”. Senatorul a mai spus ca inclusiv persoanele care au refuzat colaborarea cu Securitatea au dosar de retea. El a aratat ca Securitatea a incercat sa-l exmatriculeze in studentie si ulterior sa il racoleze, in 1982-1983, cand era avocat si apara „prea constiincios” martorii lui Iehova si persoane acuzate ca ar fi facut avorturi.
„Nu am nici un angajament, nu am nici o nota informativa scrisa despre absolut nimeni, niciodata. Nu am nici un nume de cod, s-au folosit cinci pseudonime cand se scriau rapoartele despre mine, lipsesc unele declaratii pe care le-am dat. Lipsesc unele documente din perioada cand eram avocat, cand s-au facut presiuni asupra mea, cand aparam martori ai lui Iehova si persoane acuzate de avorturi”, a mentionat Frunda.
El a lansat ideea potrivit careia prin publicarea listei cu politicienii verificati de CNSAS cineva are ceva de impartit cu udemeristii: „Am vorbit cu colegii mei. Din lista celor 29, noua suntem UDMR-isti, nici unul nu a fost informator al Securitatii”.
Frunda a povestit ca in anul 2000, cand era candidat la Presedintie, a primit raspuns in scris ca nu poate sa isi vada dosarul, dar ieri a constatat ca „in dosarele pe care le-am vazut eu nu exista nici un astfel de nume”.
Deputatul PNL Dragos Ujeniuc a declarat, marti, ca are dosar de urmarit, el refuzand colaborarea cu Securitatea, gest care l-a costat schimbarea din functia de presedinte al Judecatoriei Giurgiu.
Si deputatul liberal Dragos Ujeniuc s-a dus ieri la CNSAS pentru a-si consulta dosarul de Securitate, el declarand la iesire ca are un dosar de urmarire si ca a constatat ca „se cheltuiau o groaza de bani ca niste maimutoi de urmaritori si de securisti sa culeaga date” care nu il intereseaza nici macar pe el, cu atat mai putin pe altcineva. El a povestit cum un capitan de Securitate a incercat sa-l racoleze in „1980 sau 1981”, iar raspunsul sau a fost: „Nu, ca nu e de demnitatea mea”. Ujeniuc a aratat ca in 1984 a fost schimbat din functia de presedinte al Judecatoriei Giurgiu, el remarcand acum ca in dosarul sau Securitatea preciza ca nu i-a mai dat aprobare pentru ocuparea acestui post.
Liberalul a mai spus ca a fost suspectat ca in calitate de presedinte al Judecatoriei Giurgiu ar fi detinut secrete de stat, ceea ce a declansat din partea Securitatii o campanie de interceptare a convorbirilor telefonice si de filaj la adresa sa. El a mai spus ca Securitatea l-a urmarit pentru ca il vizita o familie din Germania, atunci cand venea in Romania la rude.

Cele mai citite

Se scoate la licitație un tronson al unui drum de mare viteză

Un nou tronson din drumul expres Târgu Jiu - Filiași a fost scos la licitație de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere...

Metoda folosită de o femeie pentru a scăpa de un violator

O femeie din Iași a reușit să scape din mâinile unui atacator de 21 de ani, care a pătruns în casa ei cu intenția...

Agricultorii afectați de secetă pot amâna plata ratelor la bănci până la finalul anului 2025, conform unui nou proiect legislativ

Agricultorii afectați de secetă vor avea posibilitatea de a amâna plata ratelor și datoriilor la bănci și firme de leasing până la sfârșitul anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă