Pentru referendumul din 19 mai regulile de organizare sunt schimbate din mers, iar legile, modificate prin ordonanta de urgenta.
Invocand lipsa de timp si de bani, Ministerul de Interne a recomandat prefecturilor sa nu mai organizeze sectii de votare in gari. Este o premiera postdecembrista.
Pentru romanii din strainatate, care sunt in jur de doua milioane, s-au tiparit numai 508.000 buletine de vot.
Ministerele de interne si de Externe au prezentat ieri stadiul in care se afla organizarea referendumului atat in tara, cat si in strainatate. Ministrul de Interne, Cristian David, a precizat ca pentru cei 18.212.980 de cetateni cu drept de vot vor fi organizate 17.294 de sectii de votare si au fost deja tiparite 20.271.310 de buletine de vot. Romanii din strainatate, circa doua milioane, vor putea vota doar in cele 176 de sectii de vot pentru care au fost repartizate numai 508.000 buletine de vot. Acestea sunt datele oficiale. Potrivit legii, numarul buletinelor de vot se distribuie in functie de numarul cetatenilor cu drept de vot cu un plus de 10%. Daca facem un calcul simplu si scadem din cele 508.000 buletine de vot, 10% obtinem cifra de 457.200 de posibile voturi venite din strainatate. Impartite in mod egal la cele 176 de sectii de votare, care sunt foarte putine, inseamna ca 2.597,7 romani vor sta la coada pentru a pune stampila pe DA sau pe NU. Avand in vedere ca votul se desfasoara de la ora 8 la 20, inseamna ca in fiecare ora vor trebui sa voteze, intr-o singura sectie, 216,4 oameni. Cum anume va fi posibil asa ceva nu va putem spune. Pentru ca reprezentantii Ministerului de Externe nu au vrut sa comenteze acest aspect. Refuzul l-am primit de la seful Departamentului pentru romanii de pretutindeni, Mihai Gheorghiu, care a spus doar: "Vom vedea la referendum care va fi numarul total al celor care se vor prezenta la vot. Asta e oferta maxima pe care MAE a putut-o face tinand cont de posibilitatile fizice pe care le are". Gheorghiu spune ca numarul buletinelor de vot pentru romanii din strainatate "a fost stabilit pe baza estimarilor misiunilor diplomatice". Nu de aceeasi parere este si vicepresedintele PD, Anca Boagiu: "Au ghicit in ceasca de cafea. Patrulaterul negru stie ca votul diasporei merge la Basescu. Asa s-a intamplat si in 2004". Reprezentantul Pro Democratia, Costel Popa, spune si el ca "numarul sectiilor de votare este cu mult sub necesar. Pe langa faptul ca nu vor avea unde sa voteze, cei care se duc la vot nu vor avea nici timpul fizic necesar".
Un fapt fara precedent, in gari nu vor mai fi organizate sectii de votare. Secretarul de stat in Ministerul de Interne, Victor Paul Dobre, afirma ca aceasta decizie s-ar fi luat "tinandu-se cont de lipsa de timp si de fonduri, dar si pentru a limita frauda, plus ca BEC a respins cererea noastra de a se organiza sectii speciale in gari". Costel Popa precizeaza insa: "Orice reducere a posibilitatii de vot nu e benefica. Multa lume circula, mai ales ca e o zi de sambata".
Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu a aprobat in sedinta din aceasta saptamana o ordonanta de urgenta care modifica legea alegerilor parlamentare in sensul ca birourile electorale din strainatate sunt formate acum din sase membri fata de doi cati erau inainte, numai ca numirea acestora se face in anumite conditii. MAE consulta partidele parlamentare si intocmeste apoi o lista din care presedintele Biroului Electoral Central trage la sorti viitorii membri. Vicepresedintele PD Anca Boagiu este de parere ca "ar fi fost normal ca fiecare partid politic sa fie reprezentat. Este o restrictionare grosolana a modului cum vor fi reprezentate partidele parlamentare in sectiile de votare". Pe de alta parte, ministrul de Interne Cristian David contrazice prevederile ordonantei cu pricina. "Sunt sase partide parlamentare si sase membri in birourile electorale din strainatate. Prin urmare, fiecare partid va avea cate un membru". Ministrul nu a reusit insa sa explice de ce a fost inclusa in ordonanta precizarea ca "se trage la sorti", iar Boagiu spune ca "miroase a frauda".
BEC lasa partidele sa foloseasca imaginea lui Basescu
PD a cerut Biroului Electoral Central sa interzica in campania pentru referendum folosirea imaginii presedintelui suspendat Traian Basescu fara acordul acestuia. BEC a anuntat ieri ca a interzis utilizarea de mijloace calomnioase la adresa acestuia, la adresa autoritatilor si a partidelor, dupa cum au anuntat democratii. "Partidul Democrat a vizat in special comunicarea de campanie in care imaginea presedintelui Traian Basescu este asociata cu mesaje calomnioase la adresa domniei sale, precum si cu mesaje menite sa induca in eroare corpul electoral in ce priveste modalitatea de vot la referendum", se arata intr-un comunicat al PD semnat de secretarul general Vasile Blaga, sef al campaniei pentru referendum. PD anunta ca Biroul Electoral Central a adoptat Hotararea nr. 12, "prin care se interzice folosirea de mijloace calomnioase la adresa presedintelui Basescu, precum si la adresa autoritatilor publice si a partidelor politice".