5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSportEXCLUSIV. Bombă în cariera lui Dragnea: dosar penal de evaziune fiscală la...

EXCLUSIV. Bombă în cariera lui Dragnea: dosar penal de evaziune fiscală la Parchetul General

„Dosarul la care faceţi referire se află în lucru la procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), fiind în faza actelor premergătoare”. Citatul face parte dintr-un răspuns trimis „României libere” de către Biroul de presă al PÎCCJ şi se referă la un dosar penal pentru evaziune fiscală în care este cercetată Bombonica Dragnea, soţia vicepremierului PSD Liviu Dragnea. Dosarul, aflat în lucru la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Teleorman din noiembrie 2011, a fost declinat către Parchetul General în decembrie 2012, după ce Dragnea a fost numit vicepremier în cabinetul Victor Ponta 2.

În 2009, Bombonica Dragnea s-a îmbogăţit cu active de 25 de milioane de euro evaluate la 50.000 de euro

În 2009, Bombonica Dragnea a devenit acţionar majoritar, cu peste 95% din acţiuni, al societăţi comerciale Hotel Turris SA din Turnu Măgurele. În acelaşi an, Adunarea Generală a Acţionarilor a societăţii comerciale a decis să-i „restituie” acţionarul majoritar mai multe imobile aparţinînd Hotel Turris SA, printre care şi clădirea unui hotel, principalul activ imobiliar al firmei. Conform declaraţiei de avere completate de către Liviu Dragnea în iunie 2009, valoarea imobilelor „restituite” soţiei era de 110.770.151,33 lei. Adică o sută zece milioane de lei, echivalentul a peste 25 de milioane de euro (vezi facsimil). În contabilitatea Hotel Turris SA, însă, bunurile „restituite” Bombonicăi Dragnea erau evaluate la doar puţin peste 240.000 lei, adică abia vreo 50.000 de euro. De 500 de ori mai puţin decît adevărata valoare a activelor. 

ANAF, în 2010: taxe neplătite de 17 milioane RON prin tranzacţia cu Bombonica

Schema imobiliară pusă la cale de consoarta actualului vicepremier a atras atenţia Fiscului. Subevaluarea activelor, a decis Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), s-a făcut cu scopul neplăţii impozitelor pentru bunurile restituite. Taxele eludate de Bombonica Dragnea au fost stabilite de Fisc la aproape patru milioane de euro, adică peste 17 milioane de lei, aferente valorii de 25 de milioane de euro a activelor „restituite”. Din 2010 pînă în prezent, Bombonica Dragnea nu numai că nu a plătit nici un leu din cele 17 milioane de lei, sumă stabilită de ANAF ca impozit datorat statului, dar a şi contestat în instanţă decizia Fiscului. După ce a cîştigat un prim proces prin care contesta impozitul impus de Fisc, la Tribunalul Teleorman, Hotel Turris SA a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti, anul acesta. 

ANAF în 2013: taxele neplătite şi penalităţile = 36 milioane RON

În acest moment, suma pe care o are de plătit firma către ANAF este de peste 36 de milioane de lei: peste 17 milioane este impozitul „pe profit” (Fiscul considerînd înstrăinarea activelor prin „restituire” doar o modalitate de evitare a plăţi taxelor aferente tranzacţiilor imobiliare cu Bombonica Dragnea) iar alte peste 18 milioane de lei reprezintă „penalităţi şi dobînzi de orice fel”. ANAF a decis şi începerea procedurii de executare silită pe bunurile Hotel Turris SA.

Sesizare pentru evaziune fiscală la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Teleorman

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu s-a rezumat doar la o acţiune administrativă, de impunere a plăţii unor taxe. În 2011, aşa cum reiese dintr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti (referitoare la litigiul în contencios administrativ şi fiscal între Hotel Turris SA şi ANAF), Direcţia Generală a Finanţelor Publice Teleorman a sesizat Parchetul de pe lîngă Tribunalul Teleorman (prin adresa 6624 din 25 noiembrie 2011) în legătură cu o posibilă evaziune fiscală care s-ar fi produs prin „restituirea” imobilelor de la Hotel Turris SA către Bombonica Dragnea. Dosarul s-a aflat în lucru la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Teleorman un an de zile, pînă în decembrie 2012, cînd a fost declinat către Parchetul General.

Parchetul Teleorman: „Nu aveam competenţă să cercetăm un înalt demnitar”

Procurorul Traian Nedelcuţă, purtător de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Teleorman, a explicat pentru „România liberă” de ce a fost nevoie ca dosarul să fie declinat la parchetul suprem: „Era vorba de un înalt demnitar, Parchetul de pe lîngă Tribunalul Teleorman nu mai avea competenţă să cerceteze”. Evident, înaltul demnitar pomenit de Nedelcuţă este Liviu Dragnea, care în decembrie 2012 tocmai fusese numit vicepremier în Guvernul Victor Ponta 2, după alegerile parlamentare cîştigate zdrobitor de USL. „Probabil că şi suma era prea mare ca să fie de competenţa Parchetului de pe lîngă Tribunalul Teleorman (PTT)”, a completat Traian Nedelcuţă, purtătorul de cuvînt al PTT.

Dosarul lui Dragnea este acum la Parchetul General

Aşadar, este în acest moment vicepremierul Liviu Dragnea cercetat penal pentru evaziune fiscală, după ce în posesia familiei sale au ajuns imobile de peste 25 de milioane de euro de la Hotel Turris SA? În urma unei solicitări a „României libere”,  Parchetul General a confirmat doar existenţa dosarului, însă nu a oferit alte amănunte. Iată răspunsul complet primit de la PÎCCJ: „Dosarul la care faceţi referire se află în lucru la procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), fiind în faza actelor premergătoare, context în care, în temeiul dispoziţiilor art. 21 – 27 din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media, coroborate cu dispoziţiile art. 12 lit. e din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, furnizarea altor date la acest moment nu este oportună, întrucât ar impieta asupra bunului mers al anchetei.”. 

Parchetul General nu a făcut nimic în dosar în ultimul an

Dar ce putem şti fără ca PÎCCJ să ne comunice este că, pentru ca un ministru să fie cercetat penal, ar fi nevoie de acordul preşedintelui României. Pînă în acest moment, nu există nici o informaţie care să confirme că Parchetul General ar fi cerut acordul Cotroceniului pentru urmărirea penală a lui Liviu Dragnea. De altfel, chiar răspunsul primit de „România liberă” de la PÎCCJ arată că, de fapt, nici o persoană nu a fost pusă sub acuzare, cîtă vreme dosarul se află „în faza actelor premergătoare”. Practic, deşi Parchetul de pe lîngă Tribunalul Teleorman şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului General tocmai pentru că nu-l putea ancheta pe vicepremierul Liviu Dragnea, Parchetul General nu a făcut nimic în acest dosar într-un an de zile. Nu s-a atins, deci, de Liviu Dragnea, dosarul fiind în acelaşi stadiu din decembrie 2012.

Încercările noastre de a-i contacta pe soţii Dragnea pentru a comenta pe marginea acestui dosar au rămas fără răspuns.

 

Daţi click pe galeria foto de mai sus pentru a vedea declaraţia de avere a lui Liviu Dragnea, precum şi documentele Hotelului Turris de la ANAF!

Cele mai citite

Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un...

Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii...

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă