2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportEurocampania, platita din buzunarele romanilor

Eurocampania, platita din buzunarele romanilor

» Pentru a face campanie colegilor care candidau pentru Parlamentul European, senatorii au cheltuit in luna mai pe deplasari in teritoriu de trei ori mai mult decat in celelalte luni.

» Cresteri semnificative s-au inregistrat in aceeasi perioada si la cheltuielile pentru deplasari in strainatate, si la cele corespunzatoare salariilor platite angajatilor de la cabinetele din teritoriu.

In mai, luna de precampanie si campanie pentru alegerile europarlamentare de pe 7 iunie, "alesii" s-au preocupat mai mult ca niciodata sa intre in contact cu alegatorii si au petrecut in teritoriu mai mult decat in sedinte la Bucuresti. De fapt, nici nu s-au ferit. Au lasat in sertare proiectele de legi pentru a-si lua liber si a pleca in teritoriu. Faptul ca s-au folosit de bugetul Parlamentului pentru a face campanie colegilor de partid este confirmat de cheltuielile declarate pentru luna mai, din care rezulta ca pentru deplasarea in teritoriu s-a cheltuit de trei ori mai mult decat intr-o luna obisnuita.

235.418 lei in luna mai, fata de 75.951 lei in martie
La Senat, 98 de "alesi" au solicitat si primit diurna, in mai, pentru a merge in teritoriu, cu 14 mai multi decat in martie. si sumele acordate sunt substantial marite. Daca in martie sumele au variat pentru un senator intre 559,52 lei si 1.958,32 lei, in luna de precampanie si campanie s-a ajuns pana la 3.776,76 lei. Cele mai mari sume le gasim contabilizate in dreptul senatorilor Avram Craciun (PSD, 3.776,76 lei), Gheorghe Birlea (PDL, 3.497 lei), Petru Basa (PDL, 3.357,12 lei) si Ioan Ghise (PNL, 3.357,12 lei). La polul opus, cu cele mai mici cheltuieli de diurna, s-a situat social-democratul Corneliu Grosu, cu doar 419,64 lei. In total, din bugetul Senatului s-au dus, in luna mai, pe diurna pentru deplasarile in teritoriu 235.418 lei, fata de 75.951 lei, cat s-a cheltuit in martie.

In ceea ce priveste transportul in tara, desi nu au mai venit cu aceeasi regularitate in Bucuresti, pentru sedintele de plen si ale comisiilor, senatorii au reusit sa cheltuiasca aproape aceeasi suma: 162.019 lei (aproape 38.500 euro). Campioni sunt, de aceasta data, senatorii Gheorghe David (PDL, 5.159 lei), Constantin Igas (PDL, 5.150 lei) si Dorel Constantin Borza (PDL, 4.680 lei). Sume similare gasim si la colegii deputati: peste 5.000 lei pe luna au cheltuit pe transport intern Ioan Nelu Botis (PDL), Ioan Holdis (PDL), Niculae Mircovici (minoritatile nationale), Petru Movila (PDL), Alin Augustin Popoviciu (PDL) si Vasile Soporan (PSD).
Pe de alta parte, gandindu-se probabil ca nu este suficient sa-si promoveze colegii doar in randul alegatorilor din tara, senatorii si-au inmultit considerabil si plimbarile in strainatate. Asa se face ca in luna mai s-au dus la acest capitol 41.103 lei, fata de 24.343 lei, cat a fost in martie. Cea mai mare suma o regasim in dreptul senatorului PDL Anca Boagiu: 6.037 lei.

Aceasta este urmata in topul banilor cheltuiti pe transport in strainatate de Titus Corlatean (PSD, 5.162,98 lei), Nicolae Robu (PNL, 3.886,52 lei) si Frunda Gyorgy  (UDMR, 2.762,94 lei). Sumele decontate de senatori de la buget palesc insa in fata celor de la Camera Deputatilor. Recordul il detine democrat-liberalul Gabriel William Brinza, care a cheltuit pe deplasari externe 21.320 lei in luna mai. Daca acesta si-ar putea justifica cheltuielile prin faptul ca a fost ales deputat al diasporei, nu la fel sta situatia in cazul altor colegi. De pilda, Ion Mocioalca, deputat PSD de Caras-Severin, a dat intr-o singura luna pe plimbari in strainatate 21.908 lei, iar colegul sau de partid de la Braila Mihai Tudose a dat 17.163 de lei. La randul lor, Mihai Lupu (deputat PNL de Constanta), Marian Neacsu (deputat PSD de Ialomita), Mihai Doru Opriscan (deputat PDL de Mures), stefan Seremi (deputat PDL de Bihor), Aurel Vainer (deputat al minoritatilor nationale) au cheltuit 15.679 lei in luna mai pe transport in strainatate.

Mai multi bani pentru angajati
Intamplator sau nu, in aceeasi luna de precampanie si campanie au crescut si cheltuielile senatorilor cu personalul de la cabinetele parlamentare. Fapt care se poate explica fie prin sporirea brusca a cererilor cetatenilor, ceea ce a atras cresterea numarului de angajati, fie prin trimiterea acestora sa lipeasca afise electorale pentru binele partidului. Indiferent de explicatie, in multe cazuri, cheltuielile cu personalul s-au dublat sau chiar triplat. De pilda, senatorul PDL Petru Basa a platit in luna mai 2009 salarii de 8.036 lei, fata de 3.289 lei in martie 2009. Pe de alta parte, colegul sau de la Bistrita-Nasaud Ioan Sbirciu a trecut de la 0 lei in martie la 10.727 lei in mai.
Reamintim ca fiecare parlamentar are lunar la dispozitie, fara obligatia unor documente justificative, ci doar in baza unei declaratii pe proprie raspundere, intre 4.825 lei si 6.083 lei, in functie de indemnizatia incasata.

Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă