2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportElena Băsescu: Fiecare stat, nu altcineva,trebuie să aleagă soluţiile privind adopţia internaţională

Elena Băsescu: Fiecare stat, nu altcineva,trebuie să aleagă soluţiile privind adopţia internaţională

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a afirmat marţi, în PE, că sintagma ‘dreptul copilului de a fi adoptat internaţional’, nu este recunoscută de Convenţia ONU şi cea de la Haga, fiecare stat având obligaţia de a decide singur soluţiile potrivite copiilor săi, informează NewsIn.

„Apreciez interesul colegilor mei din delegaţia italiană pentru situaţia copiilor abandonaţi, interes pe care îl împărtăşim cu toţii de altfel, însă această problematică ţine doar de competenţa naţională. Am insistat să iau parte la această dezbatere deoarece provin dintr-o ţară asupra căreia se fac presiuni pentru reluarea adopţiilor internaţionale şi modificarea legislaţiei. Însă în România există mai multe familii doritoare să adopte decât copii adoptabili, iar legislaţia noastră, la care au contribuit şi experţi internaţionali, este în perfectă concordanţă cu cea europeană”, a susţinut Băsescu, potrivit unui comunicat de presă remis marţi NewsIn.

Europarlamentarul PDL s-a referit la rezoluţia delegaţiei italiene, menţionând că „sintagma ‘dreptul copilului de a fi adoptat internaţional’, nu este recunoscută de Convenţia ONU şi cea de la Haga”. „Adopţia internaţională reprezintă doar o opţiune. Aceşti copii ajung în sistem din cauza situaţiei financiare precare a părinţilor care conform legislaţiei şi convenţiilor internaţionale nu trebuie să reprezinte un motiv pentru adopţie. De aici, numărul mare de copii aflaţi în centrele de plasament. 22.966 de copii au totuşi un părinte. Legislaţia din România nu prevede decăderea din drepturile părinteşti, decât în cazul unui abuz. Deci aceşti copii nu sunt în situaţia de a fi adoptaţi. La fel şi cei 22.285 de copii aflaţi în asistenţă maternală”, a mai afirmat Elena Băsescu.

„Raţionamentul Rezoluţiei trebuie axat asupra interesului superior, primordial al copilului şi nu al celui care adoptă. Fiecare stat, şi nu altcineva, are obligaţia de a alege soluţiile cele mai potrivite pentru copiii săi – care să nu-l desprindă din mediul lui cultural, etnic, lingvistic si religios. Recomand tuturor o mai bună cunoaştere a legislaţiilor naţionale. Mă refer aici la faptul că, de exemplu, mai multe tribunale de minori din Italia au emis în 2009 – 7 hotărâri de adopţie pentru copiii din România fără să ţină cont de legislaţia noastră în domeniu. Abordarea problematicii adopţiei internaţionale doar din unica perspectiva alternativei la plasarea copiilor în orfelinate, aşa cum o prezintă rezoluţia, nu abordează problematica acestor copii în ansamblul drepturilor ce li se cuvin”, a precizat europarlamentarul PDL.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, în cadrul unui discurs referitor la proiectul de rezoluţie, iniţiat de delegaţia italiană, care va fi votat miercuri.

Europarlamentarii cer relaxarea restricţiilor privind adopţiile internaţionale în statele membre UE, precum România, relatează presa irlandeză. Ei vor ca familiile să poată adopta copii din alte state europene. Europarlamentarii au subliniat că problema copiilor abandonaţi a devenit foarte gravă şi presantă în state UE precum România, Bulgaria şi Italia.

În 2007, Bucureştiul a interzis adopţiile de către familii străine, în pofida interesului din ce în ce mai mare în rândul cuplurilor irlandeze pentru copii din orfelinatele din România. Europarlamentarul Fine Gael Sean Kelly a declarat că este imperativ să fie luate măsuri pentru a permite adopţiile internaţionale în cadrul UE. „Aceşti copii fie ajung în instituţii unde duc vieţi foarte grele, fie sunt luaţi de oameni care îi exploatează şi îi vând pentru a fi exploataţi sexual”, a spus el. „Ar trebui să oferim oportunităţi părinţilor buni care vor să adopte copii, în loc să impunem o restricţie totală în ceea ce îi priveşte”, a adăugat el.

Cele mai citite

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă