Desprinderea PC Sălaj de PNL şi PSD survine după ce o ruptură similară s-a produs şi la Cluj. Dar lucrurile se pot complica şi mai mult: PC Sălaj ar vrea şi o derogare de la protocolul USL pentru a-şi desemna candidaţi proprii şi pentru primăria municipiului reşedinţă de judeţ şi Consiliul Judeţean.
Liderii Partidului Conservator (PC) Sălaj au decis să meargă singuri în alegerile locale. Preşedintele filialei judeţene a formaţiunii, Mircea Gheţe, spune că liderii conservatorilor nu au fost consultaţi de liberali şi de sociali-democraţi în alcătuirea listelor de candidaţi locali. Mai mult, din acelaşi motiv, conservatorii sălăjeni vor cere conducerii centrale a USL să modifice protocolul electoral al Uniunii în aşa fel încât PC să îşi poată desemna candidaţi proprii, atât pentru primăria municipiului reşedinţă de judeţ, Zalău, cât şi pentru Consiliul Judeţean. „Colegii mei din PC sunt revoltaţi de modul în care PNL şi PSD Sălaj tratează partidul nostru. Poate că nu au remarcat faptul că la PC nu mai sunt acei oameni care conduceau partidul acum doi ani şi care erau, poate, dispuşi, să accepte o astfel de umilinţă. Acum, vorbim de candidaţi puternici, care pot aduce un puls de valoare USL, însă nu suntem lăsaţi să intrăm în luptă”, spune Mircea Gheţe.
Surse din interiorul USL susţin că PNL şi PSD ar fi oferit PC, la lista comună a USL, doar locul 14 pe lista candidaţilor pentru Consiliul Local Zalău şi locul 17 pe lista candidaţilor pentru Consiliul Judeţean Sălaj. În acest judeţ, preşedintele PNL, Radu Căpîlnaşiu, este primar al Zalăului, iar preşedintele PSD, Tiberiu Marc, este preşedintele Consiliului Judeţean.
Desemnarea unui candidat separat al PC pentru Consiliul Judeţean ar putea încurca planurile USL. La alegerile din anul 2008, Tiberiu Marc a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean Sălaj cu o diferenţă foarte mică, iar dacă voturile Opoziţiei se vor împărţi, există şanse foarte mari ca şefia Consiliului Judeţean să fie câştigată de un reprezentant al comunităţii maghiare.
Mircea Gheţe afirmă că Partidul Conservator are şansă să câştige circa 15 primării de comună, precum şi un număr semnificativ de voturi în Zalău, Cehu Silvaniei şi Jibou, precum şi să acceadă în Consiliul Local din Şimleul Silvaniei.
Starea de spirit a conservatorilor din regiune
Nemulţumiri similare mocnesc şi în alte filiale ale PC din Transilvania de Nord, inclusiv Maramureş ori Satu Mare. În schimb, în Banat, armosfera este mult mai calmă, cu atât mai mult cu cât în Timiş, USL nu a identificat un candidat capabil să îl învingă pe primarul PNŢCD, Gheorghe Ciuhandu, iar la Arad un reprezentant al PC îl va înfrunta pe primarul PDL, Gheorghe Falcă. În mod paradoxal, la Arad, cel mai puternic adversar al primarului în funcţie pare să fie tot un ţărănist. Este vorba de consilierul local Claudiu Cristea, care este şi preşedinte al asociaţiei Mişcarea Arădeană şi care se bucură şi de sprijinul societăţii civile.
Liste separate şi la Cluj
Decizia conducerii PC Sălaj de a merge pe liste separate în alegeri vine după ce conducerea PC Cluj a luat o hotărâre similară. La Cluj, preşedintele PC, Şerban Rădulescu, i-a criticat în special pe aliaţii săi din Alianţa de Centru-Dreapta, reprezentanţii PNL, care nu i‑au consultat pe conservatori înainte de negocierile cu social-democraţii. Liberalii vor desemna candidaţii pentru şefia Consiliului Judeţean, unde va merge deputatul Horia Uioreanu, şi pentru Primăria Cluj-Napoca, unde va merge senatorul Marius Nicoară. De asemenea, PNL va desemna candidatul USL la Primăria Gherla. La rândul său, PSD a primit posibilitatea desemnării candidaţilor pentru primăriile din Dej, Turda, Câmpia Turzii şi Huedin. Şi asta, în ciuda faptului că preşedintele executiv al PC Cluj, Avram Gal, este cotat drept cel mai bine plasat candidat al Opoziţiei pentru Primăria Câmpia Turzii, acolo unde în anul 2008 a ajuns în turul al II-lea al alegerilor locale. În comune, doar PNL şi PSD îşi vor desemna candidaţi, cu toate că PC are câteva organizaţii puternice.