Vizita lui Victor Ponta în SUA a avut, probabil, rostul de a şterge umbra de circumspecţie care apasă mai cu seamă asupra Partidului Naţional Liberal. Nici PSD nu a manifestat loialismul proamerican al preşedintelui Traian Băsescu, dar liberalii, pe vremea când se aflau la guvernare, au cerut intempestiv retragerea trupelor româneşti din Irak, scrie Deutsche Welle. „Era nu doar un gest prea brusc, care făcea ca România să pară un partener îndoielnic, dar şi unul care, în intenţiile sale de profunzime, denunţa o linie politică de perspectivă, care a culminat recent cu instalarea scutului anti-rachetă.”
„Dramatizând excesiv ecartul creat între SUA şi Europa occidentală şi mizând probabil pe adâncirea lui, primul ministru Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul Apărării Teodor Atanasiu au luat atunci o decizie pripită, care riscă să se întoarcă acum împotriva propriului partid şi a propriei alianţe politice. Este adevărat că noul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, a dezaprobat intenţia retragerii din Irak încă de pe vremea în care era un deputat aflat în relaţii de cvasi-opoziţie cu conducerea partidului, dar de la Washington aceste distincţii nu sunt uşor de remarcat şi, în definitiv, nimeni nu prezentase garanţii că fostul premier sau poate fostul ministru al Apărării Teodor Atanasiu nu vor ocupa poziţii de frunte într-o viitoare administraţie USL,” se arată în comentariul DW.
„Rolul lui Victor Ponta a fost aşadar acela de a prezenta administraţiei americane (la nivelul la care se colectează informaţiile relevante) componenţa echipei de vârf care ar putea defini pe viitor politica României faţă de SUA. Alături de el au participat la această vizită, lipsită de spectacol protocolar, Titus Corlăţean (PSD) şi Corneliu Dobriţoiu (PNL), prezentaţi ca viitori posibili miniştri ai Afacerilor externe şi Apărării naţionale. A fost evident aici la Bucureşti că administraţia americană (prin intermediul ambasadorului acreditat) nu ezită să-şi dezvăluie simpatia faţă de preşedintele Traian Băsescu şi membrii echipei sale, în ciuda unor critici care i-a vizat uneori direct şi pe aceştia. Dar USL a resimţit cu multă acuitate nuanţele cele mai fine ale acestei raportări şi a încercat, cu siguranţă, în cursul acestei vizite să reechilibreze raporturile”, potrivit Deutsche Welle.