ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Publicarea listei celor 32 de candidaţi ai ARD care au picat testul de integritate impus de europarlamentarul Monica Macovei a provocat nemulţumire în rîndul unora dintre cei nominalizaţi.
Deşi, potrivit unor surse credibile, 12 dintre ei au fost scoşi deja din listele pentru parlamentare, cei cu care am discutat neagă acum că ar fi intenţionat vreodată să candideze. „Eu nici măcar nu am fost pe listele de candidaţi. Cineva a aruncat informaţia asta pe piaţă, dar este greşită din start”, ne-a răspuns Cristian Poteraş, unul dinte eliminaţi. Decizia Comisiei de etică de a-i respinge candidatura s-a bazat pe faptul că fostul primar a fost trimis în judecată, anul trecut, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Acesta a fost acuzat, alături de alte persoane, că a eliberat ilegal titluri de proprietate pentru terenuri în valoare de peste 58 de milioane de euro. Potrivit surselor noastre, cazul lui Cristian Poteraş a fost analizat de comisia de etică a ARD săptămâna trecută şi avizul negativ a fost votat de majoritatea membrilor.
Nici deputatul de Argeş Sorin Pandele, care de asemenea a fost scos din lista de candidaţi, nu recunoaşte că ar fi fost respins de comisia de etică a ARD. „Nu ştiu despre decizia asta, eu nu sunt pe listele de candidaţi ale PDL. Din câte ştiu, la doamna Macovei lista din Prahova a ajuns fără numele meu”, ne-a declarat parlamentarul. Fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş, deputatul a fost trimis în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals material în înscrisuri oficiale. Mai exact, potrivit procurorilor, acesta, în baza unei înţelegeri anterioare, a primit 190.000 de lei, cu titlu de mită, pentru a emite în mod nelegal un titlu de proprietate. Dosarul lui Sorin Pandele a fost analizat tot săptămâna trecută, numai că avizul negativ a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
„I-am convins să mă scoată„
Preşedintele PDL Ialomiţa Marinică Cazacu, care a primit de asemenea aviz negativ din partea Comisiei de etică, dar nu a fost scos încă de pe listele de candidaţi, susţine că a reuşit să-i convingă pe membrii comisiei de nevinovăţia lui. „Eu am fost la comisie, le-am explicat cum stau lucrurile şi se pare că în cazul meu comisia a înţeles. Mi-au cerut documente, iar eu le-am făcut dovada că lucrurile nu sunt aşa cum par şi s-a luat o decizie favorabilă pentru mine”, a menţionat Marinică Cazacu. Acesta a fost trimis în judecată pe 10 iunie 2008 pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, determinarea la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de fals intelectual în scopul ascunderii activităţii infracţionale şi realizării obţinerii de avantaje patrimoniale pentru alte persoane, respectiv uz de fals. Numai că procesul nu s-a terminat nici acum.
Deputatul de Iaşi Petre Movilă, aflat într-o situaţie similară, nu a dorit iniţial să comenteze prezenţa sa pe lista celor 32 de indezirabili. Ulterior, ne-a declarat că decizia e nedreaptă. „E o decizie internă a partidului, dar eu cred că mi-am făcut treaba timp de opt ani în Parlament”. Petru Movilă este cercetat de procurori pentru fapte de corupţie, pe motiv că ar fi intervenit la Serviciul Poliţiei Rutiere Iaşi pentru un prieten. „Sunt acuzat că am dat un telefon pentru cineva, ceea ce nu e adevărat. Asta e fapta de corupţie de care sunt acuzat după opt ani ca deputat”, s-a apărat Petru Movilă.
Cine pleacă, cine mai stă
Celelalte nume ale candidaţilor Alianţei România Dreaptă care au primit aviz negativ şi au fost eliminaţi de pe listele de candidaţi sunt Aurică Brânduşe, Maria Căbălău, Pompiliu Budulan, Eugen Burcă, Florin Simion, Corina Negrilă, Mihai Rusu, Leonard Rusu, Mihai Cocaină şi Ioan Dumitru Puchianu. Printre cei care au căzut testul de integritate, dar rămân totuşi pe listele electorale ale ARD sunt: Mircia Muntean, fost primar al oraşului Deva, Doru Reşmeriţă, demis din funcţiia de şef al Inspectoratului Şcolar Galaţi potrivit presei locale, din cauza legăturilor cu deputatul Mihail Boldea, aflat în arest prevetiv pentru corupţie, şi William Brânză, considerat un „abonat” la banii publici.