7.6 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSport"Domnule Abramovici, va rugam, cumparati Letonia!"

„Domnule Abramovici, va rugam, cumparati Letonia!”

» Votul pentru Parlamentul European – unicul organism ales direct al UE – este in plina desfasurare (4-7 iunie), dupa campanii electorale dominate de efectele crizei.

Potrivit unui studiu la nivel european al TNS Opinion, publicat in aceasta saptamana, cea mai pregnanta preocupare a celor aproape 380 de alegatori europeni este somajul in crestere. 57% din europenii cu drept de vot sunt ingrijorati de somaj si de efectele lui – o reconfirmare electorala a Eurobarometrului de primavara care arata ca 68% din cetatenii UE considera saracia drept cea mai importanta problema a Europei. Alegatorii din toate cele 27 de state UE s-au declarat ingrijorati, in al doilea rand, de situatia economiilor nationale. Cu cvasitotalitatea economiilor UE aflate oficial in recesiune, 45% din europeni se declara ingrijorati de cifrele negative ale cresterii economice. A treia ingrijorare – insecuritatea economica personala – macina 32% din europeni, in timp ce viitorul fondurilor de pensii se afla pe pozitia a patra in topul grijilor, cu 31%.

Ingrijorarea pare sa fie si motivul pentru care cel mai recent sondaj TNS prognozeaza in ultimele saptamani o rata de participare la vot de 49%, o crestere considerabila fata de procentul general de 40-43% indicat de studiile precedente. In multe tari, alegatorii vor profita de euroalegeri pentru a le da un vot de blam guvernelor lor. Criza a exacerbat, de asemenea, tendintele centrifuge ale unor tari precum Marea Britanie, Olanda si Cehia, unde euroscepticii castiga din ce in ce mai mult teren.

Romania
Populatie: 22,2 milioane
Europarlamentari: 33
Prezenta la vot 2004: 30%
Estimare 2009: 30%

Campania electorala pentru europarlamentare s-a manifestat exclusiv prin afise, spoturi si lansari succesive ale candidatilor in diverse judete, fara ca aceste evenimente sa se bucure de o participare publica masiva. Subiectul principal a fost, de departe, cel privind o eventuala noua candidatura a lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale, care vor avea loc insa abia in toamna. Memorabila este si participarea la scrutin a fiicei presedintelui, Elena Basescu. Ea candideaza ca independenta, iar cel mai recent sondaj Insomar sugereaza ca are mari sanse sa obtina un loc in PE. Singurul episod cu tenta europeana priveste confruntarea dintre Monica Macovei (PDL) si Adrian Severin (PSD) in urma publicarii sub sigla Partidului Socialist European a unei liste a "celor mai ingrozitori candidati europeni", unde figura si fostul ministru al Justitiei.  Paradoxal, criza economica nu a fost un subiect major de dezbatere in campania pentru europarlamentare.

 

Multe dintre sedintele Coalitiei PDL-PSD s-au concentrat asupra numirilor politice in institutiile guvernamentale din judete sau in fruntea companiilor de stat. Pe de alta parte, asocierea la guvernare a doua partide, foste inamice, a creat o serie intreaga de dificultati strategice in campanie. Multi lideri PSD anunta ca sunt gata sa iasa de la guvernare, dar unii analisti sunt de parere ca avertismentul este numai un mod de detasare pentru a da oarecare consistenta atacurilor de campanie.  Discutii au existat totusi, mai ales pe marginea efectelor semnarii de catre Romania a acordului cu FMI, in baza caruia Guvernul spune ca a fost nevoit sa impuna impozitul forfetar, pe langa cota unica de 16%. In ultimele saptamani, Guvernul a promovat intensiv programul de inlesniri banesti pentru "Prima Casa".

Cehia
Populatie: 10 milioane
Europarlamentari: 22
Prezenta la vot 2004: 28%
Estimare 2009: 24%

Campania electorala a debutat cu un scandal generat de un clip impotriva romilor, promovat de Partidul National (extrema dreapta). Spotul vorbea de "solutia finala" in "problema romilor" cu sloganul "Stop favorizarii rromilor!". Dar subiectul picant ce a dominat campania a fost "razboiul cu oua". Tinerii cehi au declarat un "razboi cu oua" fara mila la adresa liderului social-democratilor (CSSD), fostul premier Jiri Parubek, care a avut o contributie majora in rasturnarea premierului de dreapta, Mirek Topolanek. Asa ca Parubek a fost tinta unor tiruri cu oua la fiecare dintre mitingurile sale electorale.
Membra UE din 2004, Cehia a preluat de la 1 ianuarie 2009 presedintia rotativa a Uniunii Europene, avandu-l insa in frunte pe unul dintre cei mai eurosceptici lideri europeni, Vaclav Klaus. Cu cateva zile inainte de scrutin, care are loc astazi in Cehia, presedintele ceh a declarat ca alegerile pentru Parlamentul European nu sunt necesare pentru ca singurele institutii cruciale sunt parlamentele nationale. "Nu exista o comunitate reala a oamenilor din Europa. Exista francezi, cehi, germani, polonezi", a spus Klaus. Europarlamentarele au loc la aproape trei luni de la caderea guvernului Topolanek, pe fondul crizei, in urma unei motiuni de cenzura. Cehii au evitat cu greu alegerile anticipate, instaland un guvern dominat de tehnocrati condus de Jan Fischer.

Letonia
Populatie: 2,2 milioane
Europarlamentari: 6
Prezenta la vot 2004: 41,3%
Estimare 2009: 42%

In prag de faliment, aceasta tara europeana se arata total dezinteresata de scrutinul european, numarul mare de eurosceptici fiind in continua crestere. Sentimentele anti-UE se manifesta in special in randul populatiei rusofone, care numara in jur de 30% din populatia tarii. Pentru a contura o imagine a situatiei economice dezastruoase (deficitul bugetar pe 2008 a fost de 10%, iar PIB a scazut in primul trimestru al 2009 cu 4,6%), putem aminti cererea a peste 400 de letoni care i-au propus, intr-o scrisoare, lui Roman Abramovici sa le cumpere tara. "Draga domnule Abramovici, dupa cum stiti, Letonia a falimentat si in prezent negociaza cu FMI vanzarea sa pentru suma de 7,5 miliarde de euro. Am dori sa va ganditi la posibilitatea de a cumpara Letonia. Oamenii sunt muncitori si placuti, mediul este curat si aveti spatiu pentru a va ancora iahtul", se arata in epistola adresata magnatului rus.

Moneda nationala letona s-a depreciat intr-o asemenea masura incat, cu putin timp in urma, chiar in timpul campaniei electorale, Banca Nationala a propus sa inlocuiasca moneda cu hartii de valoare, un fel de titluri de stat. Insa politicienii spun ca asta ar insemna declararea falimentului national, asa ca au refuzat solutia. si tot in campanie electorala, cateva mii de tinere letone au marsaluit pe strazile din Riga pentru a aduce mai mult optimism cetatenilor tarii loviti de depresie.

Franta
Populatie: 64 milioane
Europarlamentari: 72
Prezenta la vot 2004: 43%
Estimare 2009: 45%

Inceputa cu o lansare de baloane in culorile Europei la Turnul Eiffel,  campania electorala a fost o nesfarsita dezbatere asupra crizei. Ex-sef al Uniunii pentru o Miscare Populara, presedintele Nicolas Sarkozy s-a implicat in campanie in beneficiul fostului sau partid. Pe fondul nemultumirii generale fata de managementul defectuos al unor banci si al disperarii provocate de cresterea somajului, Sarkozy a spus ca producatorii francezi de masini trebuie sa puna pe primul plan locurile de munca din propria tara si a propus masuri dure impotriva evaziunii fiscale. Copresedintele Verzilor din PE, Daniel Cohn-Bendit, l-a criticat insa pe Sarkozy pentru ca "a reusit sa axeze campania pe persoana sa", in vreme ce socialistul Benoit Hamion le-a cerut alegatorilor sa faca din votul din 7 iunie "un vot-sanctiune" impotriva presedintelui.

Pe de alta parte, presedintele Sarkozy s-a aratat in continuare un sustinator al constructiei europene. A aparut pe materiale publicitare sub sloganul "Cand Europa vrea, Europa poate", iar cu mai putin de doua saptamani inainte de alegeri, a semnat impreuna cu Angela Merkel, cancelarul german, un text comun in care spun ca "aspira la o "Europa puternica, apta sa ne protejeze" si fac apel "la o adevarata reglementare europeana". Apelul franco-german se incheie cu acelasi slogan comunitar: "Cand Europa vrea, Europa poate".

Marea Britanie
Populatie: 61 milioane
Europarlamentari: 72
Prezenta la vot 2004: 38,5%
Estimare 2009: 34%

Campania electorala a fost dominata de uriasul scandal provocat de dezvaluirile din "Daily Telegraph" potrivit carora multi parlamentari si-au decontat din bani publici cheltuieli personale precum canapele, DVD-playere, unelte de gradinarit etc. In urma scandalului, care nu presupune ilegalitati, ci acte criticate ca imorale, 16 parlamentari au anuntat ca nu vor mai candida pentru un alt mandat. 50, printre care si membri ai cabinetului, au inapoiat bugetului sume intre 60.000 si 3 lire sterline, circa 300.000 in total. Partidul Laburist al premierului Gordon Brown resimte acut consecintele scandalului, corelate cu efectele crizei, astfel ca Marea Britanie se pregateste pentru remaniere si e pe cale sa ajunga la alegeri anticipate. Conservatorii profita din plin, folosind euroscepticismul crescand al britanicilor.

Ideea ca decizia in domenii-cheie se va indeparta si mai mult de alegator, revenind Bruxelles-ului, e si mai prost primita in vreme de criza. Londra a ratificat Tratatul de la Lisabona, dar conservatorii spun ca, daca vor ajunge la putere inainte ca irlandezii sa treaca prin referendum (octombrie) respectivul tratat, vor impune un referendum si in Marea Britanie. In paralel cu europarlamentarele, ieri au avut loc si alegeri locale.

Spania
Populatie: 45 milioane
Europarlamentari: 50
Prezenta la vot 2004: 28%
Estimare 2009: 45%

Spania se confrunta cu cea mai ridicata rata a somajului din Europa – 17,4%. Efectele crizei din constructii vor duce la o recesiune estimata sa dureze pana in 2011, potrivit Standard and Poors. Oficial, in Spania locuiesc 675.481 de romani, ceea ce claseaza comunitatea romaneasca pe locul al doilea in topul strainilor, dupa marocani. Este motivul pentru care pe listele Partidului Popular Spaniol se regaseste si un candidat roman. Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, dreapta castiga alegerile europene cu un avantaj de 2-4 procente fata de stanga, aflata la putere prin Partidul Socialist al premierului Zapatero. Ultimele confruntari televizate au fost extrem de dure, dezbaterile axandu-se pe absorbtia fondurilor europene, dar si pe probleme morale precum legalizarea avortului – o chestiune in care stanga si dreapta se deosebesc fundamental. Primii pe lista socialistilor si popularilor, Juan Fernando Lopez Aguilar si Jaime Mayor Oreja, s-au acuzat reciproc de minciuna si de standarde morale duble.

Olanda
Populatie: 16 milioane
Europarlamentari: 25
Prezenta la vot 2004: 39%
Estimare 2009: 30%

Criza economica a constituit in Olanda o rampa de lansare a discursurilor de extrema-dreapta, astfel ca pe primul loc in sondajele de opinie a ajuns Partidul pentru Libertate (PVV), locul trei in Parlament, dupa crestin-democrati si socialisti. Liderul Geert Wilders a propus, printre altele, acordarea unei indemnizatii forfetare de 400 de euro fiecarui olandez, cu bani din retragerea trupelor din Afganistan. Campania PVV s-a axat si pe limitarea circulatiei fortei de munca in UE, sondajele indicand ca mai mult de jumatate din olandezi doresc acest lucru. Wilders, care vrea sa devina premier in 2011, a mai vorbit despre "suprimarea" Parlamentului European, despre excluderea Romaniei si a Bulgariei din UE. Uniunea ar trebui sa se ocupe doar de moneda unica si de aspecte economice. Opozitia fata de aderarea Turciei la UE au constituit alte "tinte usoare" pentru castigarea de voturi. Wilders a spus raspicat: "Turcia nu trebuie sa devina membra, nici in 100 de ani, nici in 10.000 de ani si nici in 100.000 de ani".

Cele mai citite

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a opta lună consecutiv

Banca Națională a României a revizuit în creștere prognoza inflației pentru finalul anului 2024 la 4,9%, față de 4% anterior BNR a estimat că inflația...

Toni Greblă: Aproape 19.000 de secții de votare deschise în țară pentru alegerile prezidențiale, 950 în străinătate

Toni Greblă a precizat că aproape 19 milioane de buletine de vot au fost tipărite și livrate prefecturilor, urmând să fie distribuite către secțiile...

Licitație lansată pentru cel mai dificil lot al Autostrăzii Unirii, cu un contract de 6,9 ​​miliarde de lei

Secțiunea montană, din cauza complexității terenului și a provocărilor tehnice, este cea mai dificilă parte a acestui proiect Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat marți...
Ultima oră
Pe aceeași temă