Senatorii opozitiei, cat si ai puterii au dat, ieri, o grea lovitura luptei anticoruptie. Plenul Camerei Superioare a respins Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 134/2005 prin care Parchetul National Anticoruptie (PNA) a fost trecut in structura Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub denumirea de Departamentul National Anticoruptie tocmai pentru ca institutia condusa de Daniel Morar sa ii poata ancheta pe demnitari. Senatorii au decis insa sa-si acorde un avantaj in fata legii, astfel incat DNA sa nu-i mai poata ancheta pe parlamentarii corupti. Practic, DNA va reveni la denumirea de PNA, fiindu-i practic amputate competentele privind anchetarea demnitarilor. Ordonanta a fost aprobata de Camera Deputatilor in octombrie 2005, Senatul fiind camera decizionala.
Chiulul: arma sinuciderii politice
Dupa picarea legii, senatorii se vaicareau de mama focului: „Uite ce-am facut!”. Liderului grupului parlamentar al Aliantei D.A., liberalul Puiu Hasotti, doar ca nu-i venea sa planga de atatea regrete: „Imi pare foarte rau… regret. Evident ca urmare a acestui vot parlamentarii vor avea in continuare un statut privilegiat si, dupa parerea mea, nu este deloc in regula”. Ordonanta a primit 47 de voturi „pentru”, 33 „impotriva” si 9 abtineri. Astfel, neintrunind minimum 69 de voturi pozitive, cat este nevoie pentru adoptarea unei legi organice, aceasta a fost respinsa. Cum era de asteptat, PSD si PRM au votat in bloc impotriva actului normativ. O mana de ajutor au dat insa si alesii Coalitiei, care nu au reusit sa-si adune randurile pentru a constitui cvorumul. Interesant este ca, potrivit unui acord la nivelul Biroului Permanent, aliatii au cerut ca legile organice sa fie votate numai in sedintele de joi, tocmai pentru a se putea intruni in cvorum. Iata insa ca dezinteresul este la mare pret in randul membrilor Coalitiei.
Din cei 71 de parlamentari ai Coalitiei majoritare au fost prezenti la sedinta numai 47. Astfel, s-au inregistrat 13 absenti din totalul de 50 de la Alianta PNL-PD, 5 din 10 de la UDMR si 6 din 11 de la PC.
Ori au votat ca primarii, ori au vrut sa se razbune!
Mai grav este ca, pe langa chiulangii, au existat si senatori ai Coalitiei care au votat impotriva legii ori s-au abtinut. De pilda, liberalii Radu Campeanu si Viorel Arion au optat pentru respingerea ordonantei, in timp ce colega acestora de partid Norica Nicolai s-a abtinut. Pe langa aceasta s-au abtinut si udemeristii Pete Stefan si Fekete Szabo Andras. De asemenea, democratul Dan Carlan, liberalul Daniel Ilusca si udemeristul Verestoy Attila nu au votat deloc, desi se aflau in sala, favorizand astfel respingerea actului normativ.
Un pesedist in favoarea DNA!
Trebuie spus ca din partea PSD a existat si o exceptie, senatorul Ioan Vargau, care s-a pronuntat in favoarea legii. Speriat probabil de gestul sau, Vargau ne-a inchis in mod repetat telefonul cand am incercat sa aflam ce l-a impins sa voteze in dezacord cu ceilalti pesedisti. Hasotti a incercat sa-i scuze pe chiulangii spunand ca sunt plecati cu treaba fie pe la „institutiile europene”, fie pe la Guvern.
Senatori ai puterii erau in sala si n-au votat
„Au fost pareri diferite in grupurile parlamentare, opozitia a votat impotriva, iar majoritatea nu a avut cele 69 de voturi trebuincioase, foarte multi dintre parlamentari fiind prinsi in chestiuni care tin de prezenta Romaniei in institutiile europene si la Guvern”, spune Hasotti. Colegul de partid Nicolae Vlad Popa nu a fost atat de bland: „Unii senatori din cadrul Coalitiei au votat „impotriva” sau nu au votat deloc. Numarul senatorilor din sala era mult superior sumei voturilor exprimate, prin urmare au fost senatori care nu au votat. Nu stiu care este ratiunea, sunt lucruri ilogice cat timp trebuie sa sustii un program al Guvernului, o ordonanta care este urgenta pentru integrare”.
Doar Basescu ar mai putea indrepta lucrurile
Senatul fiind camera decizionala, ordonanta respinsa va lua calea Palatului Cotroceni pentru a fi promulgata de presedintele Traian Basescu. Daca acesta semneaza promulgarea, toate dosarele de coruptie ale demnitarilor instrumentate de procurorii DNA vor fi transferate la Parchetul General. In aceasta categorie intra si fostul premier PSD, Adrian Nastase, urmarit penal in dosarul Zambaccian, fiind acuzat de luare de mita. Aici, potrivit juristilor, dosarele la care s-a lucrat deja vor fi atribuite altor procurori, care pot sau nu sa ia in seama probele administrate de magistratii DNA. In caz ca nu vor continua dosarele incepute de alti procurori, anchetele care se afla deja in derulare s-ar putea prelungi la nesfarsit.
Numai daca presedintele tarii cere reexaminarea legii de respingere a ordonantei, cele doua Camere ale Parlamentului reiau procedurile legislative, numai ca, in situatia in care este din nou respinsa de Parlament, presedintele este obligat sa o promulge in forma dorita de legislativ. Atat democratul Radu Berceanu, cat si liberalul Nicoale Vlad Popa si-au manifestat convingerea ca presedintele va repara gre-seala senatorilor si va trimite legea inapoi la Parlament pentru reexaminare.
Boc cere analizarea votului
Emil Boc, presedintele PD, a declarat ca va propune colegilor din arcul guvernamental sa analizeze votul de ieri din Senat, care a dus la respingerea Ordonantei privind transformarea PNA in departament. „Voi cere coalitiei analiza votului pentru ca au existat ab-tineri sau voturi impotriva de la unii parlamentari ai coalitiei, ceea ce este inacceptabil”, a spus presedintele democratilor. El a mai precizat ca deznodamantul situatiei depinde acum de seful statului. „Singurul care mai poate remedia situatia este presedintele Traian Basescu. De altfel, premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca, daca nu se va gasi o alta solutie, ii va cere sefului statului sa nu promulge legea”, a spus Emil Boc.
Tariceanu cere respingerea promulgarii
Premierul Calin Popescu Tariceanu a comentat, ieri, la putin timp dupa respingerea ordonantei privind DNA in Senat, ca, in cazul in care nu vor exista alte cai de rezolvare, ii va cere sefului statului sa retrimita actul normativ la Parlament. Tariceanu va discuta si cu grupurile parlamentare ale coalitiei despre cele intamplate in Senat. „Am aflat de aceasta decizie. Este o problema de cvorum, nu de atitudine politica. Trebuie sa discutam cu grupurile noastre parlamentare. Acum, nu sunt in masura sa spun care este posibilitatea de solutionare”, a spus Tariceanu. Intrebat daca ar fi motiv de alegeri anticipate situatia in care nu se va indrepta aceasta problema, Tariceanu a raspuns ca nu poate aprecia ca este un motiv de alegeri anticipate. R.G.
Un regres
Delegatia Comisiei Europene este preocupata de „aparentul regres in lupta impotriva coruptiei” inregistrat ieri, dupa respingerea de catre senatori a proiectului de lege care aproba Ordonanta privind transformarea PNA in DNA. „Suntem preocupati de aparentul regres inregistrat in lupta impotriva coruptiei dupa respingerea de catre Senat a ordonantei de modificare a competentelor PNA”.
Ambasada SUA este ingrijorata!
Ambasada SUA isi exprima ingrijorarea in legatura cu evenimentele petrecute astazi in Senatul Romaniei si care ar putea compromite capacitatea Departamentului National Anticoruptie (DNA) de a-si desfasura importanta sarcina de investigare a cazurilor de coruptie la nivel inalt.
„Cerem Guvernului si Parlamentului Romaniei sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca lupta impotriva coruptiei continua, inclusiv la cel mai inalt nivel.
Lupta impotriva coruptiei ramane un factor esential pentru viitorul Romaniei ca democratie in comunitatea euro-atlantica”.
Anchetatii au votat impotriva anchetatorilor!
Parerile senatorilor juristi sunt impartite. In timp ce unii considera ca DNA va putea ancheta in continuare demnitari, altii considera ca institutia condusa de Daniel Morar nu va mai avea nici o atributie in acest sens. Dar senatorii pesedisti nu se sfiesc sa recunoasca faptul ca au dorit sa desfiinteze DNA, o institutie pe care o considera… obedienta si supusa politic. Dinspre tabara puterii exista acuzatii ca PSD a organizat ieri „un puci legislativ”.
Serban Nicolae – PSD:
„Teoretic ar trebui sa se revina la situatia anterioara, dinainte de emiterea ordonantei… Cu toate acestea, PNA a putut intotdeauna sa ancheteze parlamentari, dar era o alta formula. Actele emise de PNA puteau fi confirmate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ceea ce acoperea dispozitia constitutionala. Ei au facut actele oprindu-se la nivelul PNA si de aici a aparut acea confuzie. In mod normal, tot PNA se va ocupa de dosarele demnitarilor, inclusiv de dosarul Zambaccian… Oricum, solutia infiintarii unui DNA obedient si supus politic nu a fost cea mai buna pentru democratia romaneasca. Nu anchetarea exclusiva a liderilor opozitiei inseamna justitie si anticoruptie in Romania. Pentru a putea cerceta parlamentari nu a fost o problema niciodata”.
Nicolae Vlad Popa – PNL:
„Ordonanta este in vigoare, iar efectele respingerii ei nu se vor putea pune in aplicare decat in urma promulgarii. Cred ca presedintele va trimite la reexaminare aceasta ordonanta. Motivul ar putea fi faptul ca este o prioritate pentru integrarea europeana… Este pacat ca nu se intelege rolul DNA si nu s-a reusit trecerea prin vot a legii. Eu ii acuz pe cei care au votat astazi… Se poate vorbi de un conflict de interese in cazul unora dintre ei pentru ca este vorba si de anchetarea parlamentarilor. In cazul dosarelor instrumentate de DNA, cercetarea de pana acum nu poate fi anulata… Sigur ca se va face de catre avocati uz de aceasta situatie si se va incerca reinceperea anchetei, cu siguranta vor fi depuse astfel de cereri”.
Rodica Stanoiu – PSD:
„In acest moment ii revine din nou Parchetului de pe langa ICCJ competenta respectiva (n.r. – anchetarea parlamentarilor). Dosarele DNA se vor declina catre Parchetul ICCJ”.
Antonie Iorgovan – PSD:
„Din punct de vedere stric juridic ne intoarcem la reglementarea initiala… Nu trebuie sa surprinda pe nimeni, ordonantele de urgenta trebuie adoptate de Parlament, iar aceasta a fost respinsa. Din momentul in care aceste legi vor fi publicate in Monitorul Oficial, se revine in plan legislativ la reglementarea initiala, cea din 2002… In cazul dosarelor, odata ce s-a inceput urmarirea penala, nu vad cum nu se va continua indiferent de ce procuror o va face. Este aceeasi Marie cu alta palarie”.
Radu Berceanu – PD:
„Aceasta ordonanta respinsa va merge la presedintele Romaniei pentru promulgare, care sunt convins ca nu o va promulga, in primul rand pentru ca ea nu cuprinde decizia Curtii Constitutionale si in al doilea rand pentru ca, de fapt, prin aceasta respingere se incearca blocarea activitatii DNA la nivelul parlamentarilor si al demnitarilor, ceea ce este complet de neconceput”.