-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportDemisia lui Oprea tine PSD la guvernare

Demisia lui Oprea tine PSD la guvernare

» Cu sprijinul politic retras si securea excluderii din PSD deasupra capului, Gabriel Oprea a demisionat ieri din functia de ministru de Interne fara sa mai astepte revocarea sa. Ministru interimar de Interne a fost numit vicepremierul Dan Nica.

» Tavalugul acuzelor fiind lansat, era greu de intrezarit finalul conflictului din PSD si la nivelul coalitiei PSD-PDL, mai ales ca Marian Vanghelie a anuntat o pozitie extrema a social-democratilor: daca Boc nu semneaza revocarea lui Oprea, PSD iese de la guvernare. Premierul a transmis, la randul sau, ca asteapta mai intai nominalizarea unui inlocuitor. Inarmati pentru un razboi de lunga durata, pesedistii au fost luati prin surprindere de anuntul demisiei generalului Oprea.

Sanctionat prin retragerea sprijinului politic si excluderea din partid, Gabriel Oprea a demisionat, ieri dupa-amiaza, din fruntea Ministerului de Interne dupa ce, in cursul aceleiasi zile, a fost pe rand sustinut de colegii de filiala de la Ilfov, dar si dur criticat de liderii PSD. El si-a justificat gestul prin aceea ca nu doreste sa creeze tensiuni in cadrul coalitiei PDL-PSD. Demisia a fost acceptata in numai cinci minute de Emil Boc. Premierul le transmisese anterior liderilor PSD ca accepta cererea lor de revocare a lui Oprea numai in conditiile in care social-democratii vor prezenta numele inlocuitorului acestuia la Interne. Afland de asemenea conditionare, liderii PSD ii cerusera lui Boc sa semneze mai intai demiterea lui Oprea, transmitandu-i ca va afla el numele inlocuitorului din partea PSD peste vreo saptamana.

"Am fost desemnat de PSD, prin vot democratic, sa conduc MIRA si, potrivit legii, ministrul inainteaza propunerile de ocupare a functiilor din aparatul central al ministerului", a declarat Oprea. Dupa care a precizat referindu-se la numirile sale: "Se pare ca am deranjat". Invocand faptul ca nu si-a criticat niciodata colegii social-democrati, Oprea considera ca si-a facut datoria fata de partid "in mod exemplar" si ca a cautat sa aiba "o conduita fara repros". Demisionarul a spus ca a incercat sa formeze la minister o echipa competenta si ca nu a dorit sa faca o politica de grup sau politica lui Gabriel Oprea, ci a interesului national. In cele din urma, pana si demisia sa a fost pusa pe seama unor indicatii de la Cotroceni.

Netoiu, agatat de gatul lui Vanghelie
Prima reactie dupa demisia ministrului de Interne a fost a viceliderului filialei Ilfov, Gigi Netoiu, organizatorul mitingului de sustinere de ieri dimineata, de la sediul PSD, care a afirmat: "Oprea nu va putea fi niciodata marioneta lui Vanghelie". Netoiu a sustinut ca Vanghelie a dorit sa-si impuna doi secretari de stat la Interne si seful DGIPI, post in care Oprea a preferat sa-l numeasca pe Virgil Ardelean.

Se cauta inlocuitor
Seful organizatiei PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a fost ieri cel mai vehement critic al lui Oprea. Vanghelie a exacerbat intregul conflict, amenintand ca daca premierul Emil Boc nu il va revoca pe ministrul de Interne, PSD se va retrage de la guvernare, iar "PDL isi va face guvern cu Oprea". Vanghelie a anuntat ca aceasta este pozitia intregului PSD. Intrebat, dupa demisia lui Oprea, cine va fi ministru de Interne, Vanghelie a lasat sa se inteleaga ca ar putea fi numit Liviu Dragnea, actualul sef al ministrilor PSD. Se pare insa ca presedintele fiind cel care trebuie sa-l accepte, Dragnea are o problema ce provine din acuzatiile legate de trecutul sau de baron local de Teleorman.

Un alt nume de posibil ocupant, vicepremierul Dan Nica, tocmai a primit ieri atributii suplimentare de care este obligat sa se achite, respectiv conducerea grupului de lucru pentru modificarea legislatiei achizitiilor publice. In plus, Ilie Sarbu, nume vehiculat a prelua postul lui Nica daca acesta ar accepta sa mearga la Interne, a anuntat clar ca nu doreste sa plece de la Agricultura.

Pregatiti sa risipeasca toata munitia
Liderii PSD se pregatisera, ieri dimineata, la Senat, unde au fugit de la sediul central din Kiseleff dupa ce au aflat ca acolo vor sosi oamenii de la Ilfov ai lui Netoiu, de un razboi de durata cu PDL, cu premierul Emil Boc, dar si cu presedintele Traian Basescu. Demisia lui Oprea i-a cam luat pe nepregatite, dovada fiind ca nu aveau pregatit in momentul anuntului lui Oprea un inlocuitor. Demisia i-a gasit dupa-amiaza intr-o noua sedinta, tot la Senat, discutand despre cum sa faca sa fie demis Oprea, dar si despre pozitia exprimata pe surse din cadrul Administratiei Prezidentiale, potrivit careia numirea lui Virgil Ardelean a fost un test al lui Viorel Hrebenciuc pentru PSD. "Virgil Ardelean a fost propus de Gabriel Oprea la sugestia fostului ministru de Interne Ioan Rus", comentau surse de la Cotroceni in replica la acuzatiile lui Adrian Nastase. Acesta spusese ca numirea lui Ardelean ar fi fost un test al lui Traian Basescu pentru PSD.  

Testul lui Hrebenciuc
"Nu a fost nicidecum un test al presedintelui pentru PSD, ci a fost un test dat de Hrebenciuc partidului. Hrebenciuc si-a facut un obiectiv din intoxicarea liderilor PSD, prezen-tandu-le tot felul de informatii false, care sa justifice existenta unei conspiratii." "Hrebenciuc a exploatat nemultumirile existente in partid de la numirea ministrilor", declarau surse de la Cotroceni agentiei NewsIn. "E aberant sa spui ca l-a impus Traian Basescu pe Ardelean, cata vreme presedintele a fost cel care i-a cerut demisia in urma cu cativa ani", au comentat aceleasi surse. Viorel Hrebenciuc este cel care luni, in cadrul sedintei Biroului Permanent National, le-a spus celor prezenti ca liderii PDL pregatesc in secret racolari ale parlamentarilor social-democrati cu scopul de a ajuta astfel la o guvernare minoritara a PDL, sustinuta de dezertori pesedisti, UDMR si minoritatile nationale.

 

Cei prezenti au parut sa-i dea crezare lui Hrebenciuc, mai ales ca Mircea Geoana tocmai le povestise ca nu a stiut despre propunerile in functia de secretari de stat facute de Oprea si ca dupa ce a aflat l-a sunat pe Emil Boc rugandu-l sa nu publice decizia in Monitorul Oficial. Rugaminte pe care Boc ar fi ignorat-o, Monitorul Oficial publicand decizia respectiva tarziu in noapte. Ieri, directorul Monitorului Oficial, Liviu Moraru, a precizat insa ca a primit decizia numirii lui Virgil Ardelean in fruntea DGIPI vineri la ora 18.00 si ca a fost ultima decizie publicata.

Vanghelie vrea filiala Ilfov
"E un joc in PDL prin care incearca sa ne creeze noua tot felul de fente. Nu mai tin aceste lucruri. Domnul Oprea, daca isi doreste si tine foarte mult la Traian Basescu, ii uram succesuri in pozitia respectiva, dar la PDL, nu la PSD", i-a urat Vanghelie lui Oprea. Enervat de mitingul in favoarea lui Oprea, Viorel Hrebenciuc a anuntat ca este momentul ca PSD sa desfiinteze si organizatia PSD Ilfov "ca sa fie totul in regula". Hrebenciuc l-a ajutat astfel pe Vanghelie care i-a propus lui Mircea Geoana ca, daca lucrurile nu se linistesc in filiala Ilfov, condusa de Gabriel Oprea, sa desfiinteze filiala, sa o reorganizeze si sa-l puna pe el presedinte interimar. "Bagam Ilfovul in Bucuresti!", i-ar fi spus Vanghelie lui Geoana. Primarul de la 5 doreste sa preia organizatia Ilfov (care, pana la Bebe Ivanovici si Gabriel Oprea, apartinea tot de filiala Bucuresti, interesele imobiliare in zona fiind majore) si sa o reorganizeze prin plasarea in conducere a oamenilor sai.

Blogul care torpileaza coalitia PDL-PSD
Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea au fost sustinuti in demersului lor impotriva lui Gabriel Oprea (caruia i-au luat apararea Miron Mitrea – cel care vorbea despre "colti infipti in beregata lui Geoana", Marian Oprisan, Ion Stan, Neculai Ontanu, Vasile Dancu si Ioan Rus) de fostul premier Adrian Nastase. Devenit activ pe blog, la fel ca si Ion Iliescu, Nastase si-a sustinut cauza: a militat puternic impotriva unei guvernari comune cu PDL. Comentand cazul Oprea, presedintele Consiliului National al PSD a afirmat ca Traian Basescu ar fi vrut sa loveasca partidul "din nou". "Un coleg de-al nostru a primit o sanctiune de partid. Daca nu s-ar fi intamplat asa, partidul insusi ar fi fost o victima a unui atac ale carui consecinte sunt greu de imaginat", a scris Nastase pe blogul personal, intr-o postare intitulata "Adevarata lupta abia acum incepe".

 

Madalin Voicu a tinut ieri seara sa-i dea replica: "Nu trebuie sa ne transmitem anumite pareri pe bloguri. Important este sa discutam la noi in partid. Cei mai puternici castiga".
Dupa anuntul lui Oprea referitor la demisie, singura reactie oficiala din partea PDL i-a apartinut vicepresedintelui Cezar Preda care a considerat gestul normal. "Este bine ca Oprea si-a dat demisia, dar PDL nu are nimic de comentat in aceasta privinta si asteptam ca PSD sa nominalizeze o alta persoana pentru Ministerul de Interne". Dinspre PSD, deputatul Robert Negoita a concluzionat: "Nu cred ca PSD si PDL se vor iubi vreodata".

» Nica, interimar
Abia catre ora 18.00 liderii PSD au ajuns reusit sa-l desemneze pe inlocuitorul interimar al lui Gabriel Oprea. S-a transmis la Guvern propunerea numirii vicepremierului Dan Nica. In nici cinci minute, Emil Boc a transmis, la randul sau, propunerea la Cotroceni.

» Intrevedere PDL-PSD amanata
Din cauza intalnirii dintre liderii PSD, de ieri dimineata de la Senat, s-a anulat intalnirea dintre delegatiile PDL si PSD, intalnire pe care ministrul Marian Sarbu o anuntase pentru ora 11.00. Oficial, liderii PSD au discutat despre bugetul tarii. Neoficial, s-a pus tara la cale: nu se propune inlocuitorul lui Oprea pana ce Boc nu-i semneaza lui Geoana cererea de revocare. Liderii PDL si PSD isi reprogramasera intrevederea pentru aseara. La ea nu au fost chemati sa participe ministrii care s-au abtinut la votul din BPN al PSD contra lui Oprea, respectiv Victor Ponta si Marian Sarbu.

» Nica, un ministru contestat
Dan Nica este vicepremier, coordonator al departamentelor economice ale ministrilor PSD, ocupa functia de vicepresedinte al PSD, dar este si liderul organizatiei Galati. S-a nascut in 1960 la Panciu (Vrancea), este de formatie inginer electronist si detine un doctorat in stiintele comunicarii. A fost ministru al Comunicatiilor in guvernarea Nastase, in perioda 2001-2004. A facut specializari in domeniul managementului si al comunicatiilor in Franta, Austria, Suedia si Canada. El a fost acuzat in 2004 de Coalitia pentru un parlament curat, in contextul in care acesta a candidat pentru un loc in Legislativ, ca nu indeplineste criteriile de integritate morala. Nica a dat in judecata acest ONG si a pierdut procesul.

El a fost acuzat ca, in 2003, a renuntat la o clauza din contractul de privatizare a Romtelecom, semnat in 1999, prin care firma greaca OTE se angaja sa extinda in fiecare comuna reteaua de telefonie fixa. Nica este considerat un baron local de Galati, el controland mediul de afaceri din zona, fiind in relatii apropiate cu toate persoanele care ocupa functii publice in acest judet, indiferent de ce partid vine la putere.

» Si-a dat demisia in vreme ce Boc era la Cotroceni
Premierul Emil Boc s-a deplasat ieri la Palatul Cotroceni. La ora 15.35 s-a aflat ca discuta cu presedintele Traian Basescu despre evenimentele din ultimele zile. La ora 16.30, premierul se intorsese deja la Palatul Victoria. Cat a fost plecat, la ora 16.00, la cabinetul premierului a fost inregistrata demisia lui Gabriel Oprea din functia de ministru de Interne. Demisia a fost trimisa prin curier.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă