Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au declanşat, în 3 iulie 2012, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. După un an de zile, peisajul politic s-a schimbat: Victor Ponta coabitează cu Traian Băsescu şi doar jumătatea liberală a USL continuă războiul cu şeful statului.
Atacul USL împotriva preşedintelui Traian Băsescu a început în 3 iulie 2012, cînd majoritatea parlamentară USL l-a revocat din funcţie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu şi l-a înlocuit cu Valer Dorneanu (PSD). Motivul: Avocatul Poporului este singurul care poate contesta ordonanţele de urgenţă la Curtea Constituţională.
În aceeaşi zi, majoritatea USL i-a schimbat din funcţii şi pe cei doi preşedinţi ai Camerelor din partea PDL Vasile Blaga şi Roberta Anastase. Aceştia au fost înlocuiţi de Crin Antonescu (PNL) şi Valeriu Zgonea (PSD).
În 5 iulie, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a eliminat cvorumul de 50% în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui.
A doua zi, în Parlament majoritatea USL a votat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Dacă în prima săptămână USL părea să controleze situaţia, în perioada următoare planul de debarcare a preşedintelui s-a împotmolit.
Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni
În 10 iulie 2012, Curtea Constituţională a decis că referendumul pentru demiterea preşedintelui este valid doar cu condiţia întrunirii cvorumului de 50%.
Iniţial, guvernanţii de la Bucureşti au anunţat că vor aplica ordonanţa de urgenţă care elimina cvorumul, pe motiv că era în vigoare la momentul suspendării. Oficialii Comisiei Europene, în frunte cu preşedintele José Manuel Barroso, au cerut Guvernului Ponta să respecte decizia Curţii Constituţionale
Acţiunile majorităţii USL au stârnit, de asemenea, nemulţumirea mai multor lideri occidentali, una dintre vocile critice fiind cea a cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Majoritatea USL s-a repliat şi a respectat regula cvorumului de 50% pentru referendumul de demitere.
După ce, iniţial, a anunţat că nu vrea să rămână preşedinte la masa verde, Traian Băsescu a cerut susţinătorilor săi să boicoteze referendumul şi în aceste condiţii în 29 iulie prezenţa a fost de 46,24%. Chiar dacă 87,52% dintre cei care s-au prezentat au votat pentru demiterea preşedintelui, acesta nu a fost debarcat în urma lipsei cvorumului.
În 21 august, Curtea Constituţională a invalidat referendumul iar Traian Băsescu a revenit la Cotroceni.
Semnarea pactului de coabitare
După alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, la care USL a obţinut 60% din voturi, Traian Băsescu i-a încredinţat formarea Guvernului tot lui Victor Ponta.
Anterior, Traian Băsescu şi Victor Ponta au semnat un pact de coabitare. Acordul semnat pe 12 decembrie la Palatul Cotroceni includea un „cod de conduită general“, un „mecanism de soluţionare a disputelor“, precum şi zonele de decizie ale fiecăruia dintre cei doi lideri. La semnarea pactului de coabitare au fost prezenţi şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea şi preşedintele PNL Crin Antonescu. Ulterior, însă, Antonescu şi-a manifestat dezacordul faţă de pactul de coabitare.
Încet, încet falia dintre PSD şi PNL s-a adâncit, unul dintre motive fiind tocmai coabitarea dintre preşedinte şi premier.
Cel mai dur scandal s-a declanşat după ce, în 3 aprilie, Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei a propus-o pe Laura Codruţa Kovesi pentru şefia DNA. Kovesi era susţinută de Traian Băsescu, iar la schimb, preşedintele a acceptat nominalizarea lui Tiberiu Niţu, dorit de Victor Ponta, pentru Parchetul General.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat că nu este de acord cu această nominalizare, şi că liberalii se despart de Victor Ponta în această privinţă.
Liberalii au cedat PSD Ministerul Justiţiei, afirmând că nu mai doresc acest post din moment ce propunerile pentru şefiile parchetelor au fost deja făcute.
Ponta, mai bun la export?
Procesul de modificare a Constituţiei a relevat, de asemenea, o suprapunere a intereselor preşedintelui Traian Băsescu cu cele ale PSD.
Pe de o parte, preşedintele Traian Băsescu a criticat proiectul de modificare a Constituţiei, efectuat de comisia condusă de Crin Antonescu. Atacurile preşedintelui au venit în contextul în care nu este clar dacă PSD îşi doreşte cu adevărat modificarea Constituţiei sau preferă ca numele lui Crin Antonescu să fie legat de un proces eşuat.
Dorinţa preşedintelui Traian Băsescu de a organiza un referendum pentru Parlament unicameral a dezbinat, din nou, USL. Parlamentarii PSD au votat „pentru” iar cei ai PNL „împotrivă”. Avizul are caracter consultativ, dar şedinţa a reliefat, din nou, tensiunile din USL.
Chiar dacă a alimentat conflictele cu liberalii, coabitarea cu Traian Băsescu l-a ajutat pe Victor Ponta în plan extern. Premierul a efectuat o vizită în Germania unde s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel, una din ţintele preferate ale criticilor liderilor USL, acum un an de zile.
Duane Butcher, ambasadorul interimar al Statelor Unite la Bucureşti, a declarat într-un interviu pentru Mediafax că susţinerea coabitării între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, dar şi nominalizările procurorilor-şefi s-au numărat printre priorităţile mandatului său.