„Omul lui Patriciu”, aşa cum era perceput în urmă cu câţiva ani Crin Antonescu, vorbeşte acum de excluderea din partid a omului de afaceri. Dacă va fi forţată îndepărtarea acestuia, în PNL s-ar putea declanşa un scandal în toată regula.
„Dinu Patriciu este cea mai puternică, cea mai clară şi cea mai hotărâtă voce a liberalismului de la începutul anilor ’90. Îl salut şi îi mulţumesc pentru asta”, spunea Crin Antonescu, în discursul susţinut la Congresul PNL din 20 martie 2009, când s-a instalat în fruntea PNL şi cu ajutorul lui Dinu Patriciu. „Crin Antonescu are capacitatea de a mobiliza energiile liberalilor pentru a impune un guvern liberal sau un preşedinte liberal în România, prin votul popular”, îi răspundea Dinu Patriciu, la sfârşitul lunii martie 2009, vorbind despre nevoia PNL de schimbare. În prezent, relaţia celor doi arată însă cu totul altfel.
„E de datoria mea ca preşedinte al PNL şi copreşedinte al USL să spun foarte clar că este o minciună completă afirmaţia lui Dinu Patriciu că ar avea cea mai mică legătură cu constituirea USL, cu negocierea temelor protocolului şi aşa mai departe”, spunea Antonescu la sfârşitul lunii iulie 2011, după ce anterior l-a invitat pe omul de afaceri să-şi dea demisia din PNL. Apoi, la sfârşitul săptămânii trecute, liderul PNL şi-a prezentat şi mai clar intenţia de a scăpa de Dinu Patriciu, pentru moment încurcându-l un pic doar prevederile statutului, care nu permit preşedintelui PNL să excludă pe cine vrea şi când vrea. La rândul său, Dinu Patriciu i-a dat în repetate rânduri replica lui Crin Antonescu, dar nu direct, ci prin intermediul apropiaţilor săi şi al ziarului pe care-l deţine. „Un crin veştejit pe catafalcul alianţei moarte”, este doar titlul unuia din articolele apărute recent în ziarul „Adevărul”, articol semnat de Mircea Dinescu. Ca să nu mai spunem de scenariul inflamator cum că la Palatul Cotroceni, în cărţile pentru şefia Guvernului, ar fi Dinu Patriciu, scenariu lansat pe piaţă tot printr-un apropiat al omului de afaceri liberal.
Se pune atunci, firesc, întrebarea ce s-a întâmplat între martie 2009 şi primăvara lui 2011 de s-a ajuns la un asemenea război? În lipsa unor răspunsuri clare din partea protagoniştilor, curge cu scenarii şi în PNL, şi în afara partidului.
Varianta orgoliilor
Tot în martie 2009, Dinu Patriciu spunea că a „ieşit din politică”. Totuşi, există voci în PNL care spun că şi-ar fi dorit o funcţie în conducerea partidului, dar nu a fost sprijinit în acest sens de Crin Antonescu.
Alte voci spun că în stricarea relaţiei celor doi, relaţie care datează din anii ’90, ar fi avut o implicare europarlamentarul PNL Adina Vălean, soţia lui Crin Antonescu. Deşi a fost considerată multă vreme printre oamenii de bază ai lui Dinu Patriciu (conducând, de altfel, şi una dintre fundaţiile acestuia şi beneficiind de un contract de consultanţă), Vălean a fost acuzată de „Adevărul” că ar fi primit bani de la firma interesată în exploatarea Roşiei Montana. „Nu îmi e suficientă monitorizarea pe bani publici a securiştilor lui Băsescu asupra mea, se adaugă, văd, monitorizarea securiştilor lui Patriciu, pe bani privaţi”, a fost replica lui Antonescu.
În fine, există şi ipoteza că Patriciu ar lucra, în umbră, la construirea unei alternative la actuala conducere a PNL, echipa urmând să-i cuprindă pe cei traşi pe linie moartă de Antonescu.
Varianta împăcării pragmatice
Scenariul cel mai des vehiculat este cel al unei împăcări care ar fi avut loc între Dinu Patriciu şi preşedintele Traian Băsescu. Scenariul a fost, de altfel, creditat chiar de Crin Antonescu. „Ce să vorbim de contradicţiile dlui Băsescu, care la sfârşitul anului trecut deplângea şi găsea cumva – în mod demagogic, evident – ca una dintre cauzele incapacităţii bugetului României de a acoperi nevoile faptul că nu şi-a plătit Rompetrol datoriile şi că sunt 600 milioane de euro care nu vin. Ce s-a întâmplat cu datoriile Rompetrol între timp?”, se întreba, în mai 2011, Antonescu, făcând aluzie la fosta companie a lui Dinu Patriciu. Tot despre datoriile firmelor omului de afaceri liberal vorbesc şi alţi politicieni când sunt întrebaţi cu privire la schimbarea de atitudine a lui Dinu Patriciu. Unii chiar dau ca exemplu cele şapte cereri de insolvenţă aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti, depuse împotriva trustului de presă deţinut de Patriciu. Ultimele trei cereri au fost depuse în iunie şi august, iar cel mai apropiat termen este chiar astăzi, într-un proces intentat pe 18 aprilie.