0.4 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSportDe ce aduce Gheorghe Flutur lumina de la Ierusalim

De ce aduce Gheorghe Flutur lumina de la Ierusalim

Din punct de vedere teologic nu există nici o deosebire între lumina aprinsă în oricare biserică în ţară şi cea de la Ierusalim, dar flacăra de la Ierusalim are totuşi un caracter special. După spusele a nenumăraţi creştini, ea se aprinde natural în Biserica Sfântului Mormânt în miezul zilei, la rugăciunea Patriarhului Ecumenic, pe piatra unde a fost întins trupul lui Iisus Hristos şi de unde a înviat. Fiecare Biserică Ortodoxă îşi trimite câte o delegaţie ca să ia lumina direct de la mormântul lui Hristos. Scepticii contestă veridicitatea flăcării care se naşte natural, dar nici nu au reuşit să demonstreze contrariul. Prin urmare, pentru mulţi ortodocşi „lumina de la Ierusalim” este un prilej de „sporire a bucuriei Învierii”, după cum se exprimă preoţii, iar cel care o aduce de la Ierusalim capătă prin asociere o importanţă simbolică foarte mare.

„România liberă” l-a întrebat pe Constantin Stoica, preotul-purtător de cuvânt al Patriarhiei, care au fost criteriile după care a fost ales pentru această misiune, politicianul Gheorghe Flutur şi nu altcineva:

RL: Cum de aţi ajuns la numele lui Gheorghe Flutur pentru a aduce „lumina de la Ierusalim”?

CS: Este delegatul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi va fi însoţit de un preot desemnat de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul.

RL: Cunoaşteţi, desigur, că Gheorghe Flutur este unul din liderii PDL. Nu este semnificativ pentru Biserica Ortodoxă Română că e vorba de un lider politic?

CS: N-are nici o relevanţă. Pentru Biserică n-are nici o relevanţă.

RL: Dar de ce l-aţi ales pe Gheorghe Flutur şi nu pe altcineva?

CS: Gheorghe Flutur este fiul Bisericii Ortodoxe Române.

RL: BOR are mulţi fii. De ce Gheorghe Flutur?

CS : Hotărârea aparţine arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor de unde este domnul Flutur. Întrebaţi-l pe arhiepiscopul Pimen.

RL: Să înţeleg că Biserica în ansamblul ei nu se teme că asocierea cu un politician atât de cunoscut i-ar face rău?

CS. Nu e vorba de nici o politizare, de politizat politizaţi dumneavoastră, nu noi.

RL: Mulţi creştini se întreabă cum de aţi ales tocmai un politician să reprezinte BOR în rândul delegaţiilor de la Ierusalim. De ce nu aţi ales un profesor, un medic, un inginer, o profesie neutră?

CS: Domnul Flutur a fost trimis la Ierusalim în calitatea lui de fiu al Bisericii, după cum v-am spus, decizia arhiepiscopului Pimen.

RL: În Suceava există şi politicieni PSD şi PNL, poate şi de la alte partide. De ce nu au făcut parte toţi din delegaţie?

CS: Vă rog să întrebaţi acest lucru la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

RL: Nu m-aţi convins că nu ar fi o problemă de nivel naţional. Prin definiţie, partidele dezbină, oriunde în lume, iar Biserica uneşte. De ce aţi ales un politician?

CS: Nu e vorba de nici o politizare, sunt speculaţiile dumneavoastră.

RL: Îmi spuneţi că pentru Biserică, în ale cărei ritualuri, în liturghie de exemplu, fiecare gest, fiecare pas, fiecare răsuflare contează şi are semnificaţie, nu este relevant cine aduce lumina de la Ierusalim?

CS: Dumneavostră politizaţi, nu Biserica Ortodoxă Română.

 

 

 

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

Poluare iminentă pe litoralul românesc al Mării Negre. De unde provine pata de carburant

E dezastru ecologic în Marea Neagră, iar autoritățile române sunt în alertă. O pată uriașă de carburant ar putea ajunge pe litoralul nostru, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă