5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportDe câte voturi mai are nevoie USL pentru a dărâma Guvernul

De câte voturi mai are nevoie USL pentru a dărâma Guvernul

Cererea de începere a urmăririi penale a ex-ministrului UDMR Laszlo Borbely nu a putut fi votată din lipsă de cvorum. Adică, tocmai când era vorba să se pronunţe deputaţii asupra solicitării, preşedintele de şe­din­ţă Ioan Oltean (PDL) a constatat că nu sunt suficienţi aleşi în sală. Mai exact, erau doar 134 de deputaţi, în condiţiile în care minimum necesar pentru continuarea şedinţei era de 164.

Chiar şi în absenţa opoziţiei, puterea ar fi putut asigura cvorumul de lucru. Dar nimeni nu avea interesul ca, înainte de moţiune cu trei zile, să creeze discuţii în coaliţie, ştiut fiind faptul că reprezentanţii UDMR nu sunt deloc fericiţi cu turnura luată de cazul Borbely.

Solicitarea DNA poate fi votată, cel mai devreme, pe 7 sau 8 mai, în condiţiile în care deputaţii şi‑au luat liber săptămâna viitoare.

Potrivit liderului depu­taţilor PSD, Mircea Duşa, opozi­ţia ar urma să se întoarcă atunci în plen, invocând faptul că partidele din coaliţie au pierdut majoritatea şi în Camera Depu­taţilor.

Noi plecări din PDL

După reţeta deja împământenită, ziua de ieri a adus noi pierderi pentru democrat-liberali: preşe­dintele PDL Giurgiu, Marin Anton, şi deputatul Florentin Gust. Ce înseamnă acest lucru pentru partidul lui Emil Boc? În primul rând, a cincea filială rămasă fără conducere, după Caraş-Severin, Iaşi, Bihor şi Olt. Apoi, accentuarea disensiunilor în partid, deoarece, pe modelul lui Ştefan Seremi, Marin Anton a arătat că un rol decisiv în decizia sa l-ar avea Vasile Blaga. Din cauza „presiunilor resimţite”, Anton pleacă din PDL, nu mai candidează pentru CJ Giurgiu şi-şi dă demisia din funcţia de secretar de stat în Ministerul Mediului.

În ceea ce-l priveşte pe Florentin Gust, democrat-liberalii ar putea spune că nu reprezintă pentru ei o mare pierdere dat fiind că acesta se află în lotul „traseiştilor”: ales sub sigla PSD, a trecut la PC, apoi a fost independent, iar în PDL s-a înscris în martie. Totuşi, o dată cu plecarea lui Gust, coaliţia la putere mai are doar două voturi, până să piardă majoritatea în Camera Deputaţilor.

O lovitură importantă a suferit ieri şi UNPR: vicepreşedintele Florentin Pandele va candida pentru un nou mandat la Primăria Voluntari sub sigla PSD. Anunţul întoarcerii acestuia în PSD a fost făcut chiar de liderul PSD Ilfov, Robert Negoiţă.

Numărătoarea voturilor

După plecările din PDL, opoziţia ar mai avea nevoie de doar nouă voturi pentru a adopta vineri mo­ţi­­unea de cenzură împotriva Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu. Mai exact, USL numără acum 222 de voturi în timp ce minimum pentru aprobarea mo­ţiunii este de 231 de voturi. Două voturi „pentru” ar mai putea veni chiar dinspre PDL, de la Cătălin Croitoru şi Corneliu Grosu.

Chiar şi aşa, USL ar mai avea nevoie de voturi şi toate privirile se îndreaptă spre parlamentarii neafiliaţi. Sunt 11 în total, dar Mihail Boldea este în închisoare. Dintre cei zece rămaşi, doi spun clar că vor vota moţiunea (Marian Avram şi Mircia Giurgiu), iar trei pot fi încadraţi în categoria „probabil da”. Nu de alta, dar fie spun că vor decide după o consultare cu vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu (cazul senatorului Cezar Măgureanu), fie pun condiţia să fie remaniat ministrul Dezvoltării, Cristian Petrescu (este cazul deputatului Gheor­ghe Zoicaş). La rândul său, deputatul Ioan Munteanu spune că va vota moţiu­nea dacă va vedea că toţi parlamentarii USL sunt prezenţi şi votează. Ceilalţi parlamentari neafiliaţi vorbesc, deocamdată, despre un vot „conform propriei conştiinţe” sau „după cum cere electoratul”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă