6.1 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSportData euroalegerilor, amanata din nou

Data euroalegerilor, amanata din nou

Premierul a amanat din nou anuntarea datei alegerilor pentru Parlamentul European, dupa negocierile purtate ieri cu partidele parlamentare, mai putin PD. Data agreata de mai multe partide este 25 noiembrie.

Prim-ministrul a declarat la finalul discutiilor cu liderii partidelor parlamentare ca data alegerilor va fi stabilita si anuntata in perioada urmatoare: "la prima sedinta de guvern sau la a doua". Tariceanu a precizat ca "este atributia guvernului sa stabileasca data alegerilor", incercand astfel sa elimine intrebari suplimentare referitoare la subiect. seful Guvernului a precizat doar ca "se bucura sa constate o viziune relativ apropiata intre partide" in ceea ce priveste optiunile pentru organizarea euroalegerilor.
Delegatia liberala, prezenta la consultarile privind alegerile europarlamentare, a propus ca scrutinul pentru PE sa aiba loc in perioada 25 noiembrie-9 decembrie. Senatorul liberal Norica Nicolai a aratat ca liberalii ar prefera insa data de 25 de noiembrie. "PNL a propus ca aceste alegeri sa se desfasoare intre 25 noiembrie, cel tarziu 9 decembrie, dar ca optiune si noi consideram ca 25 noiembrie este o data rezonabila in care aceste alegeri vor avea succes", a declarat Norica Nicolai. UDMR a propus ca alegerile pentru Parlamentul European sa aiba loc pe 18 sau pe 25 noiembrie.
PRM si PC au propus tot 25 noiembrie, doar liderii PSD fiind de parere ca acest scrutin ar trebui sa aiba loc in 9 decembrie. Social-democratii, reprezentati la Guvern de Cristian Diaconescu, Titus Corlatean si Valeriu Zgonea, au explicat ca data de 9 decembrie ar fi "propice" organizarii euroalegerilor din punct de vedere al activitatii parlamentare, senatorii si deputatii urmand ca, pana atunci, sa dezbata legile bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat. Potrivit vicepresedintelui PSD, Cristian Diaconescu, prin stabilirea euroalegerilor pe 9 decembrie, s-ar respecta si termenul de 90 de zile prevazut de Legea electorala pentru organizarea acestui scrutin.
Diaconescu a mai spus ca pana in 9 decembrie ar fi o perioada suficient de lunga pentru ca electoratul sa fie informat despre rolul Parlamentului European si despre calitatea celor care urmeaza sa reprezinte Romania in acest for.
Tariceanu le-a spus reprezentantilor partidelor, in deschiderea consultarilor de la Palatul Victoria, ca atat Guvernul, cat si partidele au obligatia sa se asigure ca dezbaterea privind alegerile PE va avea ca tema principala probleme europene, si nu de politica interna.
El a amintit acestora ca la precedenta intalnire pe tema euroalegerilor s-a convenit ca nu este "util" ca subiectele de politica interna sa fie suprapuse cu cele legate de problematica europeana.
"Avem o obligatie, in primul rand Guvernul, dar si partidele politice, sa facem aceste eforturi impreuna", a spus Tariceanu.

Cele mai citite

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...

Horaţiu Potra, reţinut pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor

Întrebaţi despre o eventuală legătură între Horaţiu Potra şi Călin Georgescu, avocaţii consilierului au negat categoric existenţa unei conexiuni în acest dosar Horaţiu Potra, consilier...
Ultima oră
Pe aceeași temă