15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportDan Nica:Situaţia lui Năstase din campania 2004, similară cu o eventuală candidatură...

Dan Nica:Situaţia lui Năstase din campania 2004, similară cu o eventuală candidatură a lui Emil Boc

Dan Nica le-a declarat judecătorilor instanţei supreme, luni, la termenul din dosarul „Trofeul calităţii”, că situaţia de candidat a lui Adrian Năstase la campania din 2004 ar putea fi uşor asemănată cu o eventuală candidatură a premierului Emil Boc la funcţia de preşedinte al României, potrivit Mediafax.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a audiat, luni, pe Dan Nica, în calitate de martor.

Nica – cel care în timpul campaniei din 2004 ocupa funcţia de preşedinte al filialei PSD Galaţi şi ulterior o funcţie în Biroul de conducere şi coordonare a structurii centrale a PSD – le-a relatat judecătorilor, situaţii „din bucătăria internă a partidului”, a povestit despre modul în care erau împărţite staff-urile pentru cele două campanii din 2004, prezidenţiale şi parlamentare, şi despre modul în care era perceput fostul premier Adrian Năstase, propus şi candidat pentru funcţia supremă în stat.

„Ştiu din discuţiile cu colegii că Adrian Năstase punea problema plecării din funcţia de premier. Eu la acel moment am fost la el în birou unde l-am rugat să-mi confirme aceste zvonuri, ceea ce a şi făcut. Am înţeles de la el atunci că principala sa nedumerire sau neclaritate era aceea că nu ştia dacă are sprijinul efectiv al tuturor colegilor de partid. Eu, personal, i-am spus că nu trebuie să-şi dea demisia şi că dacă face acest lucru aduce un mare deserviciu partidului”, le-a declarat Nica judecătorilor.

Politicianul a povestit despre cifrele din sondaje ale partidului de la acel moment arătând că situaţia lui Adrian Năstase, care avea şi funcţia de premier, respectiv o funcţie decizională, erau pozitive şi că denotau faptul că Năstase trage partidul după el.

Totodată, Nica a asemănat situaţia politică în care se afla Adrian Năstase în acea vreme în raport cu candidatura sa la funcţia de preşedinte cu cea în care s-ar afla actualul premier Emil Boc, dacă ar candida la preşedinţie la alegerile viitoare.

„Încă de la începutul lunii august discutam neoficial despre cine va fi candidatul partidului, iar situaţia s-a oficializat abia la sfârşitul lunii august, începutul lui septembrie. Situaţia lui Adrian Năstase era atunci ca şi cum Emil Boc ar candida azi la preşedinţie. Din toate sondajele făcute la acea vreme era clar că Adrian Năstase trăgea partidul după el. Eu i-am spus să nu demisioneze pentru că face o mare greşeală, pentru că el este locomotiva PSD şi cu el candidat şansele partidului erau semnificativ mai mari”, le-a precizat Nica celor trei judecători.

Dan Nica a arătat în faţa instanţei că de partea financiară a campaniilor din acel an s-au ocupat exclusiv „mandatarii financiari ai partidului” şi că la nivelul structurii politice nu a existat nicio discuţie oficială în acest sens.

Întrebat de judecător dacă unul din cele trei postere aduse luni în sala de judecată, mai precis cel care îl înfăţisa pe Adrian Năstase, puteau fi folosite în campania electorală din 2004, Nica a negat, argumentul fiind legat de dimensiunea lor în raport cu normele electorale, prezenţa tricolorului şi absenţa siglei oficiale a PSD plus PUR.

Acesta a precizat că posterul cu Adrian Năstase aflat luni în sala de judecată datează din perioada anilor 2001-2005 şi că nu a fost folosit sub nicio formă în perioada campaniei din 2004.

Instanţa va continua dezbaterile în acest caz în 7 decembrie când vor fi citaţi şi alţi martori.

La ieşirea din sala de judecată Adrian Năstase a făcut retrospectiva audierilor de luni reiterând faptul că din declaraţiile date de martori până în prezent în acest caz ar rezulta că banii încasaţi de pe urma concursului „Troferul calităţii” nu aveau cum să ajungă în fondurile campaniei PSD din 2004.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

În acest dosar mai sunt inculpaţi Irina Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, „a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»”.

„În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase”, potrivit DNA.

Cele mai citite

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

România râmâne pe același loc în clasamentul FIFA după victorile cu Lituania și Kosovo

În ciuda succeselor recente în Liga Națiunilor, România nu a reușit să avanseze în clasamentul mondial al FIFA, păstrând aceeași poziție. Deși „tricolorii” au obținut...
Ultima oră
Pe aceeași temă