7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportDă USL revizuirea pe doi ani din mandatul lui Băsescu?

Dă USL revizuirea pe doi ani din mandatul lui Băsescu?

Preşedintele Traian Băsescu şi-ar dori ca proiectul Administraţiei Prezidenţiale să ajungă în Parlament în mai puţin de trei săptămâni. Aici, va intra în dezbaterea Comisiei special înfiinţate, în acest scop, în aprilie 2010. Comisia numără 25 de senatori şi deputaţi, este condusă de Daniel Buda (PDL), iar majoritatea e deţinută de coaliţia guvernamentală (PDL – 8, UDMR – 2, UNPR – 2, minorităţi – 1, PSD – 8, PNL – 4 membri). Preşedintele şi-ar mai dori ca dezbaterile în comisie să se desfăşoare pe durata vacanţei, proiectul urmând apoi să intre în dezbaterea fiecărei Camere în parte. Iar referendumul ar trebuie să aibă loc, potrivit graficului prezidenţial, o dată cu alegerile locale de la sfârşitul lunii mai-începutul lunii iunie 2012.

De unde încep negocierile

Invitaţia la discuţii a fost deja făcută de preşedintele Traian Băsescu: a arătat cum şi-ar dori să arate viitoarea Constituţie şi a reiterat până unde este dispus că cedeze. Este vorba de cei doi ani de mandat la care şeful statului ar renunţa pentru a fi revizuită Legea fundamentală şi a fi recuplate alegerile prezidenţiale cu cele parlamentare. Mesajul a fost transmis de şeful statului în mai multe rânduri, sub diferite forme. Pentru a nu exista dubii, ideea a fost formulată, cu subiect şi predicat, de ex-consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu: „Până la urmă, se poate ajunge la un deal de genul: voi acceptaţi ce a vrut poporul la referendum şi eu vă dau satisfacţie, că tot mă contestaţi în fiecare zi şi renunţ la doi ani de mandat”.

Pe lângă scurtarea mandatului său, preşedintele ar putea renunţa şi la unele propuneri din cele prezentate miercuri. Puţin probabil însă să renunţe la cele derivate din rezultatele referendumului din 2009 (Parlament unicameral şi maximum 300 de aleşi). Dacă s-ar ajunge la o înţelegere cu opoziţia, iar referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar avea loc o dată cu alegerile locale, preşedintele ar avea timpul necesar pentru a-şi prezenta demisia, astfel încât la parlamentarele de la sfârşitul lunii noiembrie 2012 să se voteze şi pentru cea mai înaltă funcţie în stat.

Opoziţia zice un „nu” categoric…

Aproape la unison, liderii Uniunii Social-Liberale au spus că refuză orice discuţie despre revizuirea Constituţiei până la terminarea actualului mandat parlamentar. Adică, ar putea discuta doar după alegerile generale din 2012, pe motiv că actualul Parlament ar fi nelegitim din cauza senatorilor şi deputaţilor care au dezertat din PSD şi PNL pentru a forma Uniunea pentru Progresul României. „Dacă propune Guvernul Boc reducerea numărului de parlamentari la 300, USL nu se opune. Să vină cu proiectul”, a mai spus Victor Ponta.

„PNL nu acceptă să participe la o aşa-zisă discuţie, dezbatere şi acţiune în vederea modificării Constituţiei pe picior, când şi cum are chef Traian Băsescu”, a declarat şi Crin Antonescu. Cât despre posibilitatea negocierii cu şeful statului, aceasta a fost respinsă de liderul PNL: „Noi nu am făcut contrabandă sau comerţ cu principiile constituţionale. Nu e «Mai dă jupâne, mai lasă stăpâne, hai să modificăm Constituţia dacă dai doi ani de mandat». Modificarea Constituţiei nu poate face obiect de tranzacţie cu nimeni şi cu nimic”.

Liderii opoziţiei nu au spus însă dacă ar fi de acord cu celelalte probleme ridicate de preşedintele Traian Băsescu, precum eliminarea imunităţii parlamentarilor, creşterea responsabilităţii magistraţilor şi transparentizarea CSM.

În februarie 2010, Victor Ponta declara că PSD doreşte o revizuire mai amplă a Constituţiei, nu doar transpunerea rezultatelor referendumului din 2009.

…dar nici puterea nu prea zice „da”

Democrat-liberalii s-au arătat rezervaţi în declaraţii pe tema revizuirii Constituţiei chiar dacă, aşa cum spune Sebastian Lăzăroiu, „nici în PDL nu sunt toţi fericiţi cu prevederile astea”. Pe lângă restricţiile care sunt impuse Guvernului în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi asumarea răspunderii, deranjante sunt şi prevederile referitoare la eliminarea imunităţii parlamentarilor şi la reducerea drastică a numărului de aleşi.

Tranşanţi au fost, în această privinţă, reprezentanţii UDMR. „Vrem Parlament bicameral, iar Senatul să fie un fel de reprezentanţă a regiunilor, să fie împărţite competenţele. Imunitatea trebuie să rămână, şi nu mă refer la apărarea corupţilor, dar să nu fie un mijloc de constrângere a adversarilor politici”, a declarat liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras.

Udemeriştii sunt deranjaţi, în plus, de lipsa unei consultări prealabile între preşedinte şi partidele din arcul guvernamental. „Deocamdată, nu am primit oficial nici măcar draftul acestei propuneri de modificare a Constituţiei. (…) Sunt unele prevederi desprinse parcă din anii ’50, cine nu este cu mine este împotriva mea”, a mai spus Mate Andras.

Cele mai citite

Rezultatul surpriză al alegerilor prezidențiale din România generează incertitudine pe piețele financiare

Câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale de către Călin Georgescu, un candidat independent cu discurs pro-Rusia, anti-NATO și anti-UE, care nu figura în primele...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...

Acțiunile constructorilor auto europeni, în declin după anunțul lui Donald Trump privind tarifele suplimentare pentru importuri

Decizia lui Trump riscă să afecteze semnificativ producătorii auto europeni, ale căror lanțuri de aprovizionare și piețe de desfacere sunt strâns legat de anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă