5.6 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSportCum vor parlamentarii PSD să forţeze legea ANI

Cum vor parlamentarii PSD să forţeze legea ANI

Proiectul de lege este iniţiat de şase parlamentari PSD şi prevede eliminarea incompatibilităţii între funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean sau primar cu cea de reprezentant în conducerea unor companii de utilităţi publice.

Semnatarii sunt parlamentarii Florin Iordache, Ioan Axente, Gheorghe Fraticiu, Gheorghe Roman, Marian Neacşu şi Dorel Covaci.

Potrivit proiectului de lege, primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene sunt reprezentanţii de drept ai unităţilor administrativ – teritoriale în adunarea generală a asociaţiilor respective. Ei îşi pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei prin dispoziţie.

Potrivit proiectului, “orice alte dispoziţii contrare în materie se abrogă „.

Practic, în acest fel, iniţiatorii proiectului vor să anuleze interdicţiile din Legea 161/2003. Potrivit acestui act normativ, funcţia de primar sau preşedinte al Consiliului Judeţean este incompatibilă cu funcţia de membru al Consiliului de Administraţie sau orice funcţie de conducere la regiile autonome de interes local sau naţional, la companiile şi societăţile naţionale precum şi la instituţiile publice.

De asemenea, legea 161/2003 prevede că funcţia de primar sau preşedinte de CJ este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional.

Argumentele iniţiatorilor

Cum se va împăca însă eliminarea acestor interdicţii cu cerinţele Comisiei Europene în materie de incompatibilităţi? Unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, Dorel Covaci, nu crede că adoptarea actului normativ ar putea creea probleme în relaţia cu oficialii europene. Motivul: proiectul ar fi “asimilat” cu legislaţia franceză. “În România, primarii nu pot avea alte funcţii. Prin legea administraţiei din Franţa, ei pot fi şi parlamentari. Printr-o asimilare, le putem permite şi noi primarilor să aibă alte funcţii”, spune Covaci.

Deputatul, care a fost primar în Făget, judeţul Timiş, are şi o explicaţie pentru faptul că administraţia ar trebui reprezentată de aleşi şi nu de alte persoane. “Primarii sunt interesaţi de buna funcţionare a serviciilor, nu trebuie să îi considerăm pe toţi corupţi. Ei susţin interesele mai bine dacă sunt prezenţi, decât prin interpuşi”, crede Covaci.

 

Miza bătăliei

Modificarea legii nu se poate aplica retroactiv şi, teoretic, cei care au fost deja acuzaţi de ANI nu mai pot scăpa de procese. Pericolul văzut de aleşii USL, recunoscut chiar de premierul Ponta, este declanşarea de noi procese. “Nu pot spune că jumătate din primarii României o să fie declaraţi incompatibilei, pentru că ce facem? Facem alegeri în toată ţara? Nu cred că e o idee bună.”, afirma, recent, premierul.

Schimbarea legii în Parlament este varianta cea mai probabilă la care va recurge majoritatea USL, revenind, practic, la planul iniţial. Legea a fost depusă la Camera Deputaţilor în aprilie, dar, aleşii locali ai USL au considerat procedura prea greoaie şi au cerut Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Vicepremierul Liviu Dragnea a elaborat un act normativ, dar acesta a fost avizat negativ de Ministerul Justiţiei.

Discuţiile din USL despre modificarea legii privind incompatibilităţile au apărut după ce ANI a luat în vizor câteva sute de aleşi locali care au încălcat Legea 161/2003.

Pe listă se regăsesc şi o serie de nume sonore din cadrul USL: Nicuşor Constantinescu ( preşedintele CJ Constanţa),  Aristotel Căncescu (preşedintele CJ Braşov), Mircea Moloţ (preşedintele CJ Hunedoara) sau Klaus Iohannis (primarul Sibiului).

 

Vedetele din lista ANI

*Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, are şi calitatea de reprezentant al municipiului în AGA de la SC Apa Canal SA Sibiu şi la SC Pieţe SA

*Preşedintele CJ Braşov Aristotel Căncescu are şi calitatea de acţionar la SC Apă Canal Sibiu

*Preşedintele CJ Constanţa,  Nicuşor Constantinescu a fost incompatibil în intervalul 20 iunie 2008 – 23 martie 2009, având şi calitatea de reprezentant al judeţului în AGA SC RAJA SA Constanţa

* Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara,  a fost incompatibil în perioada 26 septembrie 2008 – 30 ianuarie 2009, deoarece a deţinut şi pe postul de preşedinte al AGA la  SC Drumuri şi Poduri SA Deva

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă