0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSportCum va juca Guvernul Ponta cartea anticorupţiei?

Cum va juca Guvernul Ponta cartea anticorupţiei?

După formarea unei noi majorităţi parlamentare controlate de USL şi după instalarea Guvernului Ponta, ambasadele Marii Britanii şi Germaniei au anunţat că este spre binele României menţinerea monitorizărilor pe Justiţie şi că vor urmări implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie.

 

Viceambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Esther Blythe, a declarat joi că Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie trebuie să rămână în funcţiune pentru a se atinge ţintele anticorupţie şi pentru a se monitoriza modul în care noul Guvern şi noua majoritate parlamentară vor continua implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, adoptată de Guvernul Ungureanu. Declaraţia oficialului britanic a survenit în contextul în care unii lideri USL au cerut desfiinţarea sau limitarea activităţii Agenţiei Naţionale de Integritate sau au acuzat DNA că execută comenzi politice. Asta, deşi atât ANI, cât şi DNA, aflate în monitorizare permanentă, au fost lăudate în rapoartele de ţară ale Comisiei Europene.

Oficialul britanic a anunţat că trebuie monitorizată implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie deoarece acest document impune respectarea stabilităţii cadrului legislativ şi instituţional pentru DNA şi ANI. Declaraţia oficialului britanic este şi un semnal transmis USL prin care se anunţă monitorizarea propunerilor pentru conducerea DNA, unde mandatul lui Daniel Morar se termină în luna iulie, imediat după ce Comisia Europeană va face public raportul final pentru România. De asemenea, poate fi considerat un semnal pentru menţinerea actualei conduceri a ANI. Reamintim că în aprilie experţii misiunii CE au fost în România pentru ultima evaluare înaintea redactării raportului final şi au înregistrat aceste mesaje USL împotriva ANI şi DNA.

Mai trebuie precizat că Strategia Anticorupţie propune modificarea procedurii de ridicare a imunităţii membrilor Parlamentului în vederea arestării, percheziţionării sau reţinerii, în sensul de a se pune pe ordinea de zi a primei şedinţe în plen cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor şi soluţionarea acestor cereri în termen de cel mult 72 de ore (implementându-se astfel recomandarea MCV). Până acum, astfel de proceduri erau tergiversate.

„O sabie puternică în mâna celor care luptă împotriva corupţiei”

O declaraţie similară cu aceea a oficialului britanic în sensul menţinerii MCV a făcut, la începutul lunii mai, şi ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim. Oficialul german a spus că „în ultima vreme, se solicită din ce în ce mai puternic ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Chiar dacă simpatizezi cu argumentul României (…), consider că se impune ca acest mecanism să rămână în vigoare, pentru că el are mai degrabă avantaje decât neajunsuri”, în sensul că este un instrument valoros pentru stabilizarea eforturilor făcute de România în domeniul anticorupţiei. În viziunea ambasadorului Germaniei, Mecanismul de Cooperare şi Verificare „este o sabie puternică în mâna celor care se implică pentru lupta şi combaterea corupţiei”, atunci când este vorba despre implementarea unor priorităţi bugetare.

Reamintim că MCV a fost instituit o dată cu intrarea României în UE cu scopul de a monitoriza reformarea justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi respectarea acquis-ului comunitar.   Text Box:  

Ce spune Ambasada Marii Britanii despre Strategia Naţională Anticorupţie

„Suntem foarte impresionaţi de Strategia Naţională Anticorupţie şi sperăm că va beneficia de sprijinul pe care îl merită pentru a avea un impact asupra dosarului MCV. Cred că este foarte important să existe sprijinul noii majorităţi şi al Guvernului. Este ceva ce vom urmări cu mare atenţie şi credem că este o mare provocare pentru noul Guvern să susţină şi să facă progrese în această privinţă”, a spus Esther Blythe, viceambasadorul Marii Britanii.

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă