Comuna Sic este una dintre cele mai interesante comunităţi din judeţul Cluj. Ea este locuită aproape în întregime de maghiari, iar arhitectura caselor seamănă cu cea din Secuime. Oamenii încă îşi poartă cu mândrie portul popular, compus dintr-o vestă albastră cu bumbi de alamă şi o pălărie de paie. Femeile în vârstă poartă cămăşi albe ori rochii vişinii, precum şi basmale negre, înflorate. În mod tradiţional, sicanii sunt cunoscuţi drept oameni serioşi şi harnici. Prin oraşul Gherla, situat aproape de comuna clujeană, circulă chiar proverbe pe seama lor.
„Dă unui sican un hârleţ şi imediat se apucă să sape un şanţ”, spune unul dintre aceste proverbe. Iar seriozitatea sicanilor se manifestă şi la alegeri. Duminică, toată ziua a fost coadă la intrarea în secţia de votare amenajată în căminul cultural. Oamenii spun că „trebe să merem la vot că de-aia îs alejeri”. Aşa că, „dacă trebe, trebe”, oamenii în vârstă s-au aşezat răbdători la coadă de îndată ce s-a terminat slujba reformată, în timp ce tinerii aşteptau la cele câteva terase din centrul comunei să se mai „rărească” rândul celor care aşteptau să fie primiţi în secţia de votare. Însă, cu toate că Sicul este o comună unde imensa majoritate este de etnie maghiară, UDMR nu era creditat cu vreo şansă să obţină Primăria. În Sic, bătălia s-a dat între actualul primar, Janos Sallai, şi candidatul alianţei dintre PCM şi PPMT, Istvan Nagy.
În mod normal, primarul din Sic, care a asfaltat cam toate străzile, a renovat clădirile publice din comună şi a amenajat un parc al eroilor în cinstea celor ucişi în ultima razie a tătarilor asupra Sicului, din 1717, nu ar fi trebuit să aibă emoţii în legătură cu realegerea sa. Însă Janos Sallai a fost declarat colaborator al fostei Securităţi şi, astfel, şi-a pierdut încrederea unora dintre consătenii săi. Mulţi dintre sicani nu văd cu ochi buni faptul că Sallai a colaborat cu serviciile secrete româneşti. „Dacă erau alea ungureşti, nu era bai”, râde cu gura până la urechi un tânăr dintr-un grup care dezbătea cu aprindere soarta rămăşiţelor pământeşti ale poetului nazist Jozsef Nyiro. De cealaltă parte, candidatul alianţei PCM-PPMT s-a pozat în costum tradiţional sican, ca să sublinieze că este de-al locului. Cât despre candidatul UDMR, cei mai mulţi dintre sicani habar nu au cine este. „Îi unul, Erno, şi mai nu ştiu cum. Da’ nu îl votăm, că nu îi de-al nostru, îi vinitură”, a spus un alt tânăr. De altfel, în Sic nu există vreun poster cu candidatul UDMR, ci doar cu candidaţii la Consiliul Local, care sunt cu toţii localnici. Astfel, în Sic, patriotismul local a învins politica etnică.