0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportCum sfidează Boc "sondajele" şi "simpozioanele"

Cum sfidează Boc „sondajele” şi „simpozioanele”

Încurajându-şi partidul afectat de scăderea la 12-13% în sondaje, premierul Emil Boc i-a lăudat pe „adevăraţii politicieni şi administratori” din PDL, în opoziţie cu „unii şi alţii” preocupaţi doar de „simpozioane”.

În aceeaşi videoconferinţă cu prefecţii în care a anunţat că scăderea economică pe 2010 va fi mai mare decât cea preconizată, Emil Boc a transmis partidului că „nu  contează sondajele de astăzi, ci alegerile din 2012″. Deşi majoritatea observatorilor (ambasadori UE, economişti, analişti politici, etc) sugerează că nu măsurile de austeritate sunt cauza prăbuşirii PDL în sondaje, ci în primul rând lipsa unor politici de redresare coerente şi greşelile grave de comunicare, în mesajul către prefecţi, primul ministru atribuie fenomenul exclusiv măsurilor nepopulare, dar necesare, luate de cabinetul său: „Dacă am lua doar măsuri călduţe, populare, de imagine, am fi frumoşi în sondaje, dar ţara s-ar prăbuşi mâine. Ne-am îmbăta cu cifrele din sondaje în 2010, dar şansele de redresare a ţării ar fi risipite pe o perioadă îndelungată şi vă asigur că nimeni nu ne-ar ierta la urne în 2012″

Emil Boc e optimist că măsurile nepopulare luate îşi vor arăta beneficiile în doi ani, adică la timp pentru ca PDL să se prezinte confortabil la alegeri.

Deocamdată însă PDL şi primul ministru au de făcut ei înşişi o serie de alegeri. Remanierea sau înlocuirea cabinetului Boc presupun şi tranşarea unor mai vechi, dar din ce în ce mai ascuţite conflicte interne. Partidul nu îl poate înlocui pe Emil Boc, liderul PDL, sau pe Adrian Videanu, prim-vice-preşedinte PDL, dacă nu şi-a găsit în interior alternative.

Nu întâmplător, gruparea din jurul profesorului Cristian Preda şi fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei pledează pentru organizarea amânatelor alegeri interne (ultimele au avut loc în 2005). „Intelectualii” nu au putut decât să se bucure de ajutorul important primit săptămâna trecută din partea ministrului de externe, Teodor Baconski. El a anunţat crearea  Fundaţiei Creştin-Democrate, „unde se va cristaliza polul creştin-democrat din interiorul PDL”.

În schimb, tabăra pragmatică, reprezentată de miniştri, vechi membri PD, şi lideri locali, mai prudentă în privinţa alegerilor interne, a primit ieri un semnal puternic de susţinere din partea premierului. Criza este o oportunitate pentru cei mai buni, a transmis Emil Boc. „Acum se călesc adevăraţii politicieni şi adevăraţii administratori”, a elogiat el loialitatea din filiale pe când „unii şi alţii pleacă doar la simpozioane”, ceea ce poate fi o aluzie la Fundaţia Creştin-Democrată.

De altfel, nu numai că fricţiunile între aripa Preda-Macovei şi veteranii partidului par să se fi înmulţit în ultima perioadă, dar termenii discuţiilor devin virulenţi. Teodor Baconski s-a simţit, de pildă, obligat să dezmintă că Fundaţia Creştin-Democrată ar fi „o acţiune menită să creeze schisme, rupturi” în partid şi a subliniat că este vorba numai de nevoia de cristalizare doctrinei creştin-democrate în PDL şi de o conectare mai bună cu Partidul Popular European.

Dar dacă la centru, lupta pentru putere se dă prin mijloace politice,  în teritoriu, bătălia se dă la propriu. S-a întâmplat la PDL Constanţa, în week-end, unde alegerea liderului organizaţiei municipale a degenerat într-un adevărat scandal, cu îmbrânceli şi înjurături între cele două tabere adverse, ambele proclamând susţinerea Elenei Udrea, coordonatorul de la centru al filalei judeţene.  Cum senatorul Mircea Banias, un apropiat al ministrului Dezvoltării, nu a recunoscut drept statutară alegerea deputatei Maria Stavrositu în funcţia de preşedinte al organizaţiei, s-a recurs la arbitrajul Consiliului de Coordonar Judeţeană (CCJ) al PDL Constanţa.  Forul superior nu a reuşit însă să tranşeze situaţia. Dimpotrivă. Candidaţii au creat câte o comisie de numărare a voturilor şi fiecare a fost declarat câştigător de către comisia sa. Problema va fi cel mai probabil rezolvată de conducerea de la Bucureşti.

Între timp, opoziţia insistă că este capabilă să atragă chiar mai mult de opt voturi din zona PDL, cât are nevoie ca să provoace căderea cabinetului Boc în Parlament (236 de voturi necesare din totalul de 471 de parlamentari). Senatorul liberal Emilian Frâncu a vorbit acum câteva zile de 12 parlamentari PDL care ar tatona terenul pentru intrarea în PNL şi de 32 posibile defecţiuni la viitoarea moţiune de cenzură. PSD face la rândul său presiuni.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...
Ultima oră
Pe aceeași temă