3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSportCum se descurca europarlamentarii romani?

Cum se descurca europarlamentarii romani?

Europarlamentarii romani au inceput demersurile pentru a-si gasi o locuinta la Bruxelles, pentru cei cinci ani de mandat, pentru a-si forma echipa cu care vor lucra, cei care sunt la primul mandat apeland la sfaturile colegilor care au fost in PE si in perioada 2007-2009, scrie NewsIn.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, pentru NewsIn, ca a cerut deja angajarea a doi consilieri la Bruxelles, alesi pe criterii de competenta, si nu de apartenenta politica, in urma unui concurs la care au pariticipat 35 candidati. Preda a adaugat ca analizeaza oportunitatea angajarii unui al treilea consilier, tot la Bruxelles, si ca, in plus, va angaja doi sau trei care sa-si desfasoare activitatea la Bucuresti.

Astfel, consilierii de la Bruxelles vor fi Teodor Vergu, fost asistent al democrat-liberalului Daniel Funeriu, care a ocupat functia de vicepresedinte al Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din educatie, si Alina Garbea, absolventa a Institutului de Studii Politice de la Paris. Cristian Preda a precizat ca, cel mai probabil, consiliera la Bucuresti ii va fi fosta sefa de cabinet de la Administratia Prezidentiala si ca, pentru ocuparea celorlalte doua posturi, va organiza concurs. Potrivit europarlamentarului, consilierii de la Bucuresti se vor ocupa de organizarea contactelor sale cu diverse institutii din tara, unviersitati si organizatii.

Democrat-liberalul a precizat ca a ales varianta cazarii la hotel pentru cele 3 zile pe care le va petrece lunar la Strasbourg, urmand ca, pentru sederea la Bruxelles, sa-si inchirieze o camera.

Tot pentru chirie opteaza si Rares Niculescu. "Este mai convenabila varianta unei inchirieri, decat cea a sederii la hotel. Intr-o camera inchiriata poti sa lasi obiecte personale astfel ca data viitoare cand ajungi la Bruxelles poti veni cu ceva mai putin bagaj", a spus Niculescu pentru NewsIn. In ceea ce-i priveste echipa de consilieri, europarlamentarul PDL a afirmat ca, oficial, va face angajarile in ultima saptamana a lunii, dar a precizat ca echipa este, in mare, deja stabilita.

"Sunt persoane recomandate din partea partidului sau colegi de pe lista PDL care au avut mai putin noroc la alegeri", a spus Niculescu. Astfel, din echipa sa de consilieri va face parte Rodica Andronescu, ce a candidat la ultimele europarlamentare pe locul 12 al listei PDL, fiind sustinuta de filiala din Alba. Niculescu va avea doi asistenti la Bruxelles, un consilier la biroul din Alba, unul la Bistrita si trei la biroul din Cluj,

Iosif Matula, care a devenit europarlamentar din ianuarie 2009, spune nu si-a inchiriat locuinta in Bruxelles, dar va face aceste demersuri cum se va intoarce din concediu. "Vad cand ma intorc. Sunt mai multe considerente care trebuie luate in considerare: este vorba zona in care se afla locuinta, de departarea de sediul Parlamentul European, dar si de dotarile locuintei", a spus Matula pentru NewsIn. El va continua sa colaboreze cu cei doi consilieri pe care i-a avut in scurtul sau prim mandat, dar ia in calcul varianta angajarii unei a treia persoane.

Elena Oana Antonescu (PDL) a inceput deja sa se intereseze de locuinta si a fost la mai multe vizionari ale unor camere de inchiriat. "Apartamentele sunt destul de mici, dar o camera este, de fapt, un dormitor si un living. In schimb, chiriile nu sunt deloc mici", a spus Antonescu pentru NewsIn. Ea va relua vizionarile la sfarsitul lunii. "Deocamdata nu am gasit nimic in care mi-ar placea sa stau timp de cinci ani", a spus europarlamentarul PDL. Echipa de consilieri a lui Antonescu va fi facuta tot la sfarsitul lunii. Deocamdata, ea s-a ocupat de inchirierea unui spatiu pentru un biroul ce va fi amenajat la Targoviste, Antonescu fiind sustinuta de filiala din Dambovita a democrat-liberalilor.

Noii europarlamentari cer sfatul celor cu experienta
Sabin Cutas, europarlamentar ales pe listele PSDsPC, spune ca inca nu si-a gasit un apartament, si nici nu si-a angajat consilieri. Cutas spune pentru NewsIn ca va opta pentru un apartament inchiriat si ca a primit cateva sfaturi de la colegii mai vechi la Bruxelles. Cutas mai spune ca va lua in staff-ul sau de la Bruxelles si oameni de la PC, dar si persoane care au lucrat deja la PE, pentru ca "e important sa ai pe cineva care stie cum merg lucrurile acolo". "Voi face probabil niste interviuri, iar pentru problema de cazare voi merge cu cateva zile inainte ca sa rezolv", mai spune el.

Un alt nou europarlamentar PSD, Ioan Enciu, spune ca, cel mai probabil, va alege sa stea la hotel. "La Bruxelles se lucreaza cam pana joi, joi seara esti la Bucuresti, probabil voi sta la hotel, n-are rost sa-mi inchiriez ceva", spune Enciu. Cat priveste consilierii, Enciu spune ca pentru biroul de la PE a preluat o persoana care a mai lucrat cu grupul PSD, "cu unul din colegii care nu mai este europarlamentar". "Pentru biroul de la Bucuresti, voi angaja probabil doua sau trei fete, ca este mult de munca, doar reprezentam romanii din toata tara", a mai declarat Enciu pentru NewsIn.

Europarlamentarul PNL Ramona Manescu a precizat pentru NewsIn ca si-a pastrat aceiasi asistenti pe care i-a avut si in primul mandat in PE, pentru ca si-au dovedit deja profesionalismul. Manescu are doi asistenti, specialisti in domeniul educatiei, respectiv al dezvoltarii regionale, pe care i-a ales dupa criterii de competenta. "Absolut intamplator, doamna care este asistent pe domeniul educatiei este si vechi membru al PNL", a precizat europarlamentarul liberal, aratand ca nu apartenenta la partid a reprezentat un criteriu de selectie a asistentilor sai.

Manescu a spus ca atat ea, cat si colegii sai care sunt deja la al doilea mandat de europarlamentari i-au oferit asistenta Noricai Nicolai, care este la primul mandat in PE. Ea a precizat ca Nicolai isi va angaja, la randul ei, asistenti, pana la inceputul lucrarilor PE.

Presedintele PRM, Corneliu Vadim-Tudor, a declarat pentru NewsIn, ca la Bruxelles va sta la un hotel, gasit de unul dintre consilierii sai, Gabriel Balaneanu. "Oricum, nu va faceti griji, un om ca mine se descurca si in Antartica", a mai spus Vadim Tudor. Din echipa sa de asistenti si consilieri fac parte Gabriel Balaneanu, unul dintre candidatii la PE din partea PRM, care nu a intrat, Silviu Molnar, dar si fostul deputat PRM, Cristian Stanescu.

Presedintele PNG, Gigi Becali, nu a dorit sa faca declaratii pe tema cazarii la Bruxelles. "Normal ca am! La revedere!", a raspuns sec finantatorul Stelei, intrebat daca si-a gasit cazare in Bruxelles si unde anume. Consilierul lui Becali, fost membru al PD-L, Maria Petre, a declarat pentru NewsIn ca proaspatul europarlamentar "este inca in cautarea unei locuinte pe care sa o inchirieze", precizand ca el a vizionat mai multe oferte, dar inca nu s-a decis.

Eurodeputatii au la dispozitie aproximativ 17.000 de euro pentru a-si angaja personal
Incepand din iulie 2009, toti membrii institutiilor europene vor primi acelasi salariu brut lunar, in valoare de 7.665,31 de euro, (5.963,33 salariul net), platiti din bugetul Parlamentului European.

In afara de salariu, eurodeputatii mai primesc si o indemnizatia pentru cheltuieli generale, ce vizeaza acoperirea cheltuielilor din statul membru in care se exercita dreptul de vot, precum costurile de administrare a biroului membrilor, factura telefonica si taxele postale, achizitionarea, utilizarea si intretinerea echipamentului computerizat si costul calatoriilor. In 2009, valoarea indemnizatiei este de 4.202 euro lunar.

Pe langa aceste venituri, eurodeputatii beneficiaza si de o indemnizatie forfetara de calatorie, ce vizeaza acoperirea costurilor calatoriilor efectuate de europarlamentari in cadrul Comunitatii Europene pentru a participa la reuniunile oficiale ale PE. Indemnizatia anuala de calatorie este prevazuta pentru cazurile in care europarlamentarii trebuie sa calatoreasca in afara statului membru de origine pentru indeplinirea sarcinilor, dar in alte scopuri decat reuniunile oficiale si acopera costul drumului si pe cel al cazarii. In acest an, indemnizatia este de cel mult 4.148 de euro.

Europarlamentarii vor primi si diurna in cuantum de 298 de euro pe zi, in cazul participarii la reuniunile oficiale ale organismelor parlamentare pe care fiecare europarlamentar le deserveste si care sunt organizate in cadrul Comunitatii Europene. In plus, PE plateste 149 de euro pe zi, plus cheltuielile pentru cazare si mic dejun, pentru participarea la reuniunile organizate in alte state decat cele din Uniune.

Eurodeputatii au la dispozitie 17.540 de euro pentru a-si angaja personal propriu care sa ii ajute in exercitarea atributiilor ce le revin.

Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă