Suma de 386 milioane de lei a plecat ieri, prin semnătura lui Emil Boc, spre primăriile din ţară. Unele primesc mai mult, altele mai puţin. Pe lângă deja obişnuitul „criteriu” al coloraturii politice, mai există o ipoteză în actualul context: banii ar putea folosi şi în războiul intern din PDL.
Cele aproape 90 de milioane de euro au fost alocate printr-o hotărâre de guvern adoptată pe 2 martie, dar apărută în Monitorul Oficial ieri, cu două zile practic înaintea dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură depuse ca urmare a asumării răspunderii pe noul Cod al Muncii. Banii au fost alocaţi pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii şi pentru baze sportive în mediul rural şi, după modelul deja împământenit, cele mai mari sume au revenit judeţelor şi primăriilor „păstorite” de reprezentanţi ai partidelor la putere.
În ceea ce priveşte lucrările de infrastructură, 91,4 milioane lei au luat drumul spre 161 de primării PDL, în timp ce 62 de primării UDMR au primit 36,1 milioane lei. În schimb, în conturile a 139 de primării PSD vor intra 65,9 milioane lei, iar 116 primării PNL vor încasa 40,7 milioane lei. Pe judeţe, în fruntea topului se află Mureşul, cu 21,04 milioane lei (16,47 milioane lei pentru infrastructură şi 4,57 milioane lei pentru baze sportive). Consiliul Judeţean Mureş este condus de Edith Emoke Lokodi (UDMR), iar Primăria Târgu Mureş a revenit PDL, prin Dorin Florea, liderul filialei democrat-liberale. Locul doi în topul sumelor cumulate, cu 15 milioane lei (12,62 milioane lei pentru infrastructură şi 2,38 milioane lei pentru baze sportive), revine Sucevei, judeţ condus de vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur. Deloc surprinzător, şi pe locul 3 găsim tot un judeţ „portocaliu”, Dâmboviţa (14,49 milioane lei – 10,76 milioane lei pentru infrastructură şi 3,72 milioane lei pentru baze sportive).
În pofida cifrelor, Iuliu Păcurar, consilierul premierului Emil Boc, susţine că distribuirea banilor nu s-a făcut în funcţie de coloratura politică a primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene, ci strict după „situaţia şi evoluţia proiectelor”. Potrivit acestuia, s-ar mai afla pe masa Guvernului, în curs de aprobare, cereri de suplimentare de fonduri de la circa 200 de unităţi administrativ-teritoriale. Şi în privinţa momentului publicării în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern, hotărâre adoptată de altfel în total secret, consilierul lui Boc spune că nu ar exista vreun considerent politic. Adică, între alocarea banilor şi moţiunea de cenzură nu este vreo legătură, doar că „a venit primăvara şi lucrările trebuie să demareze”.
Dincolo de declaraţiile oficiale, un lucru este însă clar: parlamentarii puterii au un motiv în plus acum pentru a fi disciplinaţi mâine, la moţiunea de cenzură.
Alocări şi în funcţie de simpatiile interne?
Că primarii PDL au ieşit iar avantajaţi din împărţeala de la Palatul Victoria nu mai surprinde pe nimeni, dar o nouă perspectivă apare în contextul războiului pentru şefia partidului. Concret, este vorba de faptul că, din postura de premier, Emil Boc are posibilitatea, faţă de contracandidatul său, Vasile Blaga, să-i convingă pe neho-tă-râţi inclusiv prin pârghia alocărilor bugetare. De pildă, Galaţiul condus de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a primit 10,91 milioane lei pentru infrastructură şi baze sportive. Aceasta în condiţiile în care Mircea Toader, liderul PDL Galaţi, spune că nu s-ar fi hotărât încă pe cine susţine la Convenţia din 14 mai. În contrapartidă, judeţe precum Brăila şi Sibiu, unde filialele au fost deja indexate ca susţinându-l pe Vasile Blaga, au primit 3,31 milioane lei şi, respectiv, 5,51 milioane lei.
Frunzăverde a respectat planul
Deşi Emil Boc şi Vasile Blaga nu şi-au anunţat public candidatura la şefia PDL, liderii democrat-liberali au început să-şi dezvăluie preferinţele, după ce preşedintele Traian Băsescu a arătat clar către cine înclină. Startul semnăturilor pe moţiuni a fost dat de ministrul Dezvoltării, Elena Udrea. Încă de duminică seară, după întâlnirea de la vila de protocol, aceasta a împărtăşit fanilor săi de pe reţelele de socializare că îl susţine pe Emil Boc deoarece este „un candidat care, în primul rând, nu poate fi sub nici o formă subiectul unor speculaţii legate de corupţie şi a câştigat bătălii electorale până în momentul acesta”. „Cred că poate aduce, după tot ce a făcut în fruntea Guvernului şi face în fruntea Guvernului, cred că poate aduce un plus PDL în vederea alegerilor din 2012″, a mai spus Udrea. Actualului premier i s-au alăturat Roberta Anastase, Raluca Turcan, Teodor Baconschi şi Theodor Stolojan, dar şi filialele conduse de Daniel Buda (Cluj) şi Lucian Bode (Sălaj).
În tabăra lui Blaga, „surpriza” a venit din partea lui Sorin Frunzăverde, care a spus că a semnat moţiunea fostului ministru de Interne şi că va candida pentru o funcţie de prim-vice-pre-şe-din-te. „Surpriză” între ghilimele, pentru că mulţi democrat-liberali acreditau ideea retragerii lui Frunzăverde în favoarea lui Blaga încă de acum două săptămâni. De partea lui Blaga s-au mai plasat oficial Cezar Preda şi Radu Berceanu, dar şi filialele Dolj, Buzău, Bihor şi Iaşi. Neoficial, se vorbeşte şi de Vrancea, Botoşani, Sibiu, Brăila, Ialomiţa, Teleorman, Olt şi Timiş.