Consilierul prezidential profesor Cristian Preda spune ca noul sistem de vot va duce la o extraordinara fragmentare a felului in care partidele isi vor organiza campania. Cand ai candidaturi in toate cele 452 de colegii uninominale, este foarte greu sa articulezi o campanie electorala coerenta la nivel national, spune el.
In momentul in care partidele au sesizat ca de fapt fiecare vot conteaza, ca rezultatul votului intr-un colegiu este practic imprevizibil si ca politicieni consacrati risca sa nu intre in Parlament, au inceput sa caute formule care sa le puna liderii la adapost, "formule de confirmare", dupa cum se exprima Cristian Preda. "Efectul natural al faptului ca votul este imprevizibil a fost ca partidele au incercat sa-si minimalizeze pierderile prin felul in care si-au aranjat candidatii pe harta colegiilor." Asa, de pilda, in colegiul de la Mizil unde candideaza Adrian Nastase, PD-L si PNL au candidati nesemnificativi. Dupa cum in sectorul 3 din Bucuresti, zona care apartine incontestabil PD-L, nici PSD si nici PNL nu au riscat sa trimita in batalie un nume consacrat. In schimb, la Dolj, PD-L i-a asigurat sanse confortabile lui Radu Berceanu, unde contracandidatii sunt un inspector scolar, Maria Antoneta Dobrescu din partea PSD si un om de afaceri local, Dumitru Ungureanu din partea PNL. In acelasi fel, actualul ministru de Interne PNL, Cristian David, candideaza intr-un colegiu din Vaslui, unde PD-L si PSD trimit candidati necunoscuti la nivel national.
Conferentiarul in stiinte politice Andrei Taranu se declara convins la randul sau ca toate partidele au folosit aceste strategii de adapostire reciproca a liderilor si ca negocierile la nivel local au fost intense. Nici un partid nu are curajul sa ridice manusa aruncata de adversar, astfel ca, nu exista colegii in care bataliile electorale sa aiba relevanta nationala. Nu exista o batalie Blaga-Nastase sau una Vosganian-Berceanu.
Pe de alta parte de vot ofera mai multa autonomie candidatilor in raport cu disciplina de partid. Candidatii tind sa fie mai importanti decat partidele. Partidele au nevoie de personalitati puternice, remarcabile in inclestarile politice de la nivel local, dar odata ajunsi in Parlament, acesti oameni vor fi mult mai greu de controlat de liderii de la centru. Ideea peiorativa pana acum de "baroni locali" se va multiplica in modul cel mai serios <n Parlament, avertizeaza Cristian Preda, ceea ce va afecta stabilitatea majoritatii parlamentare si, implicit, stabilitatea Guvernului.
Creste riscul cumpararii voturilor!
Noul sistem electoral este unul care actioneaza impotriva vechilor ierarhii ale partidelor, nimeni nu poate estima in marje rezonabile cine o sa fie castigator. si pentru ca mizele sunt mari atat pentru politicienii candidati, cat si pentru partide in ansamblul lor, riscul cumpararii voturilor este mult mai mare decat la alegerile precendente. Data fiind imprevizibilitatea sistemului de vot, spune Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia, sporeste tentatia cumpararii voturilor in zonele sarace. Formele de cumparare a voturilor vor fi mult mai diverse decat pana acum. "Daca pana acum voturile se cumparau cumva en-gros, anonim, partidul organiza petreceri in piata publica, de acum voturile se vor cumpara en-detail, personalizat, pentru ca fiecare vot conteaza", explica profesorul Andrei Taranu. Votul este insa secret, cum se poate verifica daca un cetatean mituit sa voteze intr-un anume fel s-a tinut de cuvant? Mai rapizi decat romanii, politicienii din Thailanda, Brazilia sau Mexic se bazeaza pe telefoanele mobile cu camere foto. Metoda a fost importata cu succes in Europa, in Italia de sud. Oriunde saracia transforma votul intr-o marfa, ea ajunge sa se si vanda.