4.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSportCum au îngropat democrat-liberalii revizuirea Constituţiei cerută de Traian Băsescu. Pe cine...

Cum au îngropat democrat-liberalii revizuirea Constituţiei cerută de Traian Băsescu. Pe cine mai dă acum vina PDL?

„Vrem să revizuim cât mai repede Constituţia, vrem să respectăm voinţa poporului şi să reducem numărul de parlamentari”, este refrenul PDL de aproape doi ani de zile. În realitate, democrat-liberalii au dovedit la fel de puţin interes pe acest subiect precum cei de la UDMR sau din opoziţie.

 

Preşedintele Traian Băsescu se declară nemul-ţumit de modul în care a fost blocată în Parlament discuţia pe tema revizuirii Consti-tuţiei şi îi avertizează pe democrat-liberali că nu mai pot invoca drept scuză, de acum înainte, neparticiparea opoziţiei la discuţii. „Decizia Curţii Constituţionale (cea de săptămâna trecută, privind învestirea Guvernului Ungureanu – n.r.) spune foarte clar că pot lucra dacă nu se prezintă opoziţia şi acela e cvorumul de lucru. Pot să vină până la plen cu propunerea de revizuire a Constituţiei. Dar dacă n-o vor face, în mine nu vor avea un prieten”, a precizat şeful statului în interviul acordat „Evenimentului Zilei”.

Înţelegem din mesajul preşedintelui că democrat-liberalii au invocat, drept scuză pentru tergiversarea discuţiilor, neparticiparea reprezentanţilor opoziţiei. Or, acest lucru stă în picioare doar parţial, în condiţiile în care, încă de la bun început, nici pedeliştii nu au fost prea încântaţi de revizuirea Legii fundamentale în sensul reducerii numărului de parlamentari şi a restrângerii imunităţii parlamentare.

Prin urmare, democrat-liberalilor le-a convenit (şi le convine în continuare) de minune absenţa opoziţiei de la şedinţele privind revizuirea Constituţiei şi refuzul UDMR de a susţine propunerile avansate de şeful statului. În acest fel, au avut la îndemână un „ţap ispăşitor”, căruia să-i atribuie eşecul.

Senator PDL: „Nu am fost convocaţi”

Comisia specială pentru revizuirea Constituţiei a fost înfiinţată în aprilie 2010, iar la conducerea ei a fost instalat deputatul PDL Daniel Buda, preşedintele Comisiei juridice din Cameră. Proiectul de revizuire a Legii fundamentale a ajuns de la Preşedinţie în Parlament în iunie 2011, dar dezbaterile au bătut în continuare pasul pe loc. Prin octombrie anul trecut, după mai multe încercări eşuate de întrunire a comisiei speciale, Buda a anunţat că discuţiile vor fi „mutate” în comisiile juridice ale celor două Camere. De atunci, nu s-a mai auzit nimic.

România liberă a încercat să afle de la câţiva dintre parlamentarii-jurişti dacă s-a mai discutat ceva despre revizuirea Constituţiei şi care sunt motivele pentru care s-a întârziat aşa de mult dezbaterea în comisii. „O întâlnire sau două pe această temă au fost. Nu mai ştiu acum dacă au fost când era comisia specială sau după. După aceea, nu am mai fost convocaţi”, ne-a explicat senatorul PDL Mircea Andrei. Întrebat cui îi revenea misiunea de a-i convoca pe membrii comisiilor, răspunsul a fost clar: „Preşedinţilor celor două comisii”. Adică, tocmai Daniel Buda şi, respectiv, omologului acestuia de la Senat, Toni Greblă (PSD). În contextul grevei parlamentare a opoziţiei, declanşată la începutul lunii februarie, este evident că obligaţia convocării senatorilor şi deputaţilor revine acum exclusiv puterii.

Alţi membri ai Comisiilor juridice nici nu-şi mai amintesc însă că le-ar fi revenit misiunea de a dezbate revizuirea Constituţiei în locul comisiei speciale. „Eu zic să clarificaţi aceste lucruri cu domnul Buda”, ne-a îndrumat deputatul PDL Carmen Axenie, membru în Comisia juridică de la Cameră. Chestionată cu privire la motivele pentru care un subiect atât de important trenează de atât de mult timp în comisii, reprezentanta PDL invocă „refuzul opoziţiei de a discuta nu doar pe această temă, ci şi pe orice alt proiect care înseamnă reforma statului”. Ulterior, deputatul PDL admite că nu este doar vina opoziţiei pentru cele întâmplate, dar îşi manifestă scepticismul cu privire la şansele demersului. „Nu cred că se va face în acest mandat. Nu a fost determinarea şi dorinţa de a se finaliza acest lucru şi nu cred că se va putea acum, pe ultima sută de metri, mai ales că avem un an greu, cu alegeri locale şi parlamentare”, a mai precizat, pentru România liberă, Carmen Axenie.

Faţă de partenerii de la PDL, progresiştii lui Gabriel Oprea spun că au conştiinţa curată. „Noi, cei de la UNPR, suntem cei care au făcut primele amendamente la proiectul de revizuire a Constituţiei, amendamente derivate din referendumul din 2009. Suntem susţinători ai revizuirii, am participat la şedinţe şi nu cred că are cineva să ne reproşeze ceva”, ne-a declarat deputatul Eugen Nicolicea.

Ce a spus Curtea Constituţională

Pronunţându-se pe sesizarea opoziţiei legată de învestitura Cabinetului Ungureanu, judecătorii CCR au arătat că cerinţa cvorumului condiţionează constituţionalitatea unui act normativ doar dacă este vorba de plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului, singurul for care adoptă legi, hotărâri şi moţiuni. În opinia Curţii, comisiile parlamentare sunt „organe interne de lucru ale Camerelor”, iar activitatea lor are „caracter pregătitor” pentru a oferi plenului, care este forul deliberativ, toate elementele necesare adoptării unei decizii.

Cu alte cuvinte, proiectul de revizuire a Constituţiei poate fi dezbătut în comisii şi în absenţa opoziţiei, urmând ca situaţia să fie tranşată prin vot, în plen. Moment în care revizuirea va fi, cel mai probabil, respinsă prin neîntrunirea numărului minim necesar de voturi, în condiţiile în care Constituţia cere o majoritate de două treimi pentru adoptarea unui astfel de proiect. 

Cele mai citite

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...

Propunerea inedită a lui Zelenski către Trump: Bani rusești pentru arme americane

Președintele Zelenski a declarat că Putin va „distruge Europa”, dacă SUA renunță la NATO Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că garanțiile de securitate pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă