7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSportCum a distribuit Ponta funcţiile părăsite de PNL

Cum a distribuit Ponta funcţiile părăsite de PNL

PSD, UNPR, PC şi UDMR au trecut la ocuparea posturile eliberate prin plecarea PNL de la guvernare. În ultima lună, premierul a semnat 77 de decizii sau ordine de revocare a unor liberali şi de numire a unor reprezentanţi ai noii coaliţii. 

Partidele din coaliţia de guvernare se apropie de finalizarea negocierilor pentru posturile de la nivelul doi al Puterii. Discuţiile dintre PSD, PC, UNPR şi UDMR vizează posturi de secretari de stat, şefi de agenţii sau prefecţi. Potrivit algoritmului, PSD a luat cea mai mare parte din aceste posturi.

La Ministerul de Interne, liderul UNPR Gabriel Oprea va fi flancat de fostul procuror general, Ilie Botoş. Premierul Victor Ponta a semnat decizia prin care Ilie Botoş este trecut din postul de secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului în cel de secretar de stat în Ministerul de Interne. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, cu unanimitate de voturi, cererea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de detaşare a lui Ilie Botoş la acest minister. Detaşarea lui Ilie Botoş, procuror militar în cadrul Secţiei Parchetelor Militare, se va face pe o perioadă de trei ani. În 21 iulie 2006, Ilie Botoş şi-a dat demisia din funcţia de procuror general al României, ca urmare a fugii din România a lui Omar Hayssam. Tot în cadrul Ministerului de Interne, Nicolae Gheorghe a fost numit subsecretar de stat în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.

Garda s-a schimbat şi la Ministerul Apărării. Generalul-locotentent Valeriu Nicuţ, trecut recent în rezervă, a devenit secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Politică de Apărare şi Planificare.

Cine îi sprijină pe noii demnitari

La Justiţie, a fost numit secretar de stat Liviu Stancu, considerat un apropiat al premierului Victor Ponta şi al ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc.

În unele cazuri, permutările s-au produs pe locurile aceluiaşi partid. Astfel, Iulian Matache, a pierdut postul de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, dar a obţinut un post similar la Transporturi. Iulian Matache este susţinut de Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea.

Schimbări s-au produs şi la Ministerul Sănătăţii. Astfel, Dorel Săndesc, sprijinit de PSD Timiş,  a devenit secretar de stat. Menţionăm că filiala din Timiş a social-democraţilor este controlată din umbră de Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta.

La Ministerul Agriculturii UDMR a obţinut un post secretar de stat, unde a fost nominalizat Peter Tamas Nagy. De altfel, el primise o funcţie de la PSD şi în perioada când UDMR era în opoziţie – cea de şef al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie. PSD i-a oferit lui Cătălin Diaconescu, şeful Biroului de Fond Forestier din Direcţia Silvică Suceava, postul de secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Şi Ministerul Comunicaţiilor are un nou secretar de stat – Diana Marielissa Voicu, sprijinită de PSD, deşi nu este, oficial, membră de partid. Anterior, ea fusese director de proiect şi consilier în minister. George Constantin Brezoi a fost numit secretar de stat la Departamentul pentru IMM-uri,. Anterior, Brezoi a fost şef interimar la Oficiul Teritorial pentru IMM-uri din Ploieşti.

Împărţirea merge şi dincolo de nivelul secretarilor de stat. Astfel, Vasile Şalaru, preşedinte al PC Iaşi, dar şi consilier al firmei Remar Paşcani, parte a grupului Grampet controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost numit în postul de vicepreşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

De asemenea, de la ieşirea PNL de la guvernare, Victor Ponta aschimbat nouă prefecţi şi opt subprefecţi, numind în locul lor persoane propuse de actuala coaliţie. Cum, oficial, prefecţii sunt funcţionari publici şi nu fac parte din partide, cei schimbaţi din funcţii nu pot fi concediaţi. Ei au primit posturi de inspectori guvernamentali şi sunt plătiţi, în continuare, din bani publici. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă