Democrat-liberalii au pus cruce pe criteriile de integritate susţinute de Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu, deşi până nu demult liderii din BPN mimau deschiderea pentru reformă.
Taberele din PDL au uitat pentru o zi de războaiele din-tre ele şi şi-au unit forţele pentru a îngropa propunerile de modificare a statutului care vi-zau corupţia, formulate de aripa aşa-zis reformatoare din partid. Şi ca să fie clar înţeleşi că Monica Macovei şi Cristi Preda nu vor sta niciodată la aceeaşi masă cu greii partidului, cei din urmă au avut grijă să facă din şedinţa Consiliului Naţional de Coordonare (CNC) de sâmbătă un spectacol aproape umilitor pentru cei doi europarlamentari şi colegul lor deputat, Sever Voinescu.
Teritoriul a bătut Bruxelles-ul
De ce s-au răzgândit însă membrii Biroului Permanent în privinţa adoptării cri-teriilor de integritate, în condiţiile în care în urmă cu nici o lună îşi dăduseră acordul pentru introducerea lor în statut? „Rezistenţa a fost pornită doar atunci când ideea acestei sancţionări (excluderii din PDL a membrilor cercetaţi penal – n.red.) a fost formulată în chip articulat”, este răspunsul europarlamentarului Cristian Preda.
Surse de la vârful partidului au o explicaţie puţin diferită: „De fapt, nu s-a vrut niciodată modificarea statutului aşa drastic. Dar nimeni nu credea că se va ajunge aşa departe cu susţinerea proiectului şi atunci teritoriul a început să pună presiune pe centru să facă ceva în sensul ăsta. Am fi pierdut sute de primari, i-am fi pus pe tavă opoziţiei. Nu se poate. Primarii ţin partidul în spate”. În plus, pedeliştii care vibrau la propunerile Monicăi Macovei ar fi renunţat la votul „pentru”, de teamă să nu-şi piardă influenţa sau şansele de a mai câştiga vreo funcţie de conducere la alegerile interne din mai. „Cu toţii şi-au dat seama că fraternizând cu reformiştii ar fi fost stigmatizaţi de colegi”, adaugă sursele citate.
Integritatea, aruncată în Codul de etică
Oficial, liderii PDL pro-integritate susţin că forma statutului votată de CNC este „acoperitoare”, chiar şi fără sancţiunile dorite de tandemul Macovei-Preda.
„Varianta statutului la care am ajuns permite sancţionarea persoanelor din partid care aduc prejudicii de imagine, chiar şi până în punctul trimiterii în judecată. (…)Important este să-l aplicăm, să fim severi cu noi înşine”, a declarat vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan. O altă voce care susţinea sancţiunile aspre pentru membrii cu dosare penale Sulfina Barbu îşi explică votul din CNC prin faptul că suspendarea sau excluderea „automată” a unui pedelist cu dosar penal este nejustificată. „(…) Atunci nu-şi mai are rostul Comisia Naţionala de Integritate care a fost adoptată în statut şi care se poate autosesiza şi poate să dea decizii care să nu mai poată fi atacate”, a explicat Barbu ieri, la Europa FM.
Cu o seară înainte de şedinţa CNC, membrii Colegiului Director (for superior din care fac parte şi liderii de organizaţii judeţene) au decis să îndulcească puţin criteriile de integritate. Ca atare, noul statut este în proporţie de 90% cel vechi şi prevede că excluderea din PDL se face doar în cazul arestării preventive sau al unei sentinţe definitive. A fost totuşi introdusă posibilitatea autosuspendării. Ca un fel de recompensă pentru aripa tânără, Colegiul Director a hotărât să redacteze un Cod de etică în care să fie cuprinse toate ideile reformiştilor.
Blaga, discurs de preşedinte
Greii partidului şi-au scos mănuşile la şedinţa CNC şi i-au atacat fără milă pe reformişti. În timp ce vicele Ioan Oltean a dat o nouă definiţie pedeliştilor vechi – talibani care luptă pentru partid -, Radu Berceanu a avut o intervenţie foarte colorată şi îndelung aplaudată.
„Eu am cicatrice, dar din lupte pe teren, nu pe blog, a spus Berceanu, care i-a criticat pe Preda şi Macovei că nu participă decât la acele întâlniri ale partidelor la care sunt prezente televiziunile.
La rândul lui, Vasile Blaga a avut un discurs acid, împănat cu ironii la adresa reformatorilor: „O mare parte din media (…) a venit aicea ca să vadă aşa un fel de noapte a cuţitelor lungi, măcel, sânge pe pereţi”. El a încheiat cu o promisiune făcută parcă în calitate de viitor şef de partid: „Vă promit că statutul va fi respectat”. CNC-ul de sâmbătă a aprobat data Convenţiei Naţionale (14-15 mai) şi alegerea uninominală a tuturor funcţiilor de conducere.